Plinius

onsdag, februar 3, 2010

P 28/10: Bør NB få prøve seg?

Filed under: debatt — plinius @ 11:29 am

Bok og bibliotek egger til debatt.

Det er bra. Men jeg synes nok forslaget om at Nasjonalbiblioteket bør få overta ABM-utviklings bibliotekoppgaver – for å prøve ut sin styringsevne, innebærer en viss risiko. Et slikt vedtak kan jo ikke snus på de neste tjue årene, vil jeg tro.

Jeg så heller at NB viste fram sin samlende evne i dag – mulighetene er legio – og deretter la fram en plan til diskusjon i miljøet.

For eller mot NB

Plinius har aldri vært mot Nasjonalbiblioteket – hva nå det måtte bety. Bør det nedlegges? Underlegges ABM-utvikling? Flyttes til Bygdøy?

Jeg er for åpenhet, lydhørhet og kreativitet, kombinert med kraft og vilje til å lede – faglig og politisk. Kraften er det ingen ting å si på. Min skepsis til NB gjelder åpenheten.

Taus politikk

Både nasjonalbibliotekaren og nestlederen har tidligere kommet med meget sterke utspill. Det frisket opp. Vigdis Moe Skarstein har mer enn antydet at ABM-utvikling burde nedlegges. Jøsevold sa det samme om folkebibliotekene.

Flott, tenkte jeg: nå kan vi diskutere bibliotekstrategi på alvor! Men så blir alt stille. Debatten ligner en tenniskamp der det ene paret (NBs mixed double) setter inn en knallhard serve – og forlater banen.

Vi i bibliotekfeltet må selvsagt fortsette å diskutere – og diskusjonene har blitt langt synligere og mer prinsippielle de siste to-tre årene. Kunnskapspolitikk og kulturøkonomi er på vei opp. Massemedia og politikere har oppdaget biblioteksektoren.

Men den opplyste offentlige samtale blir skjev hvis makten ikke deltar. Og da tenker jeg ikke på taktiske utspill i et byråkratisk språk, men personlig forankrede synspunkter det går an å diskutere.

Departementet

Kultursektoren er preget av sterke og tause byråkrater. For meg er det problem at Sægrov ikke kan tre fram og diskutere sine visjoner for norsk bibliotekvesen. Problemet blir større når ABM-u (og NB?) også får beskjed om å opptre så inderlig politisk korrekt.

Mange institusjoner har et styre som skal sikre at stemmer utenfra blir hørt. NB fikk et slikt styre i 2001. Det ble nedlagt, uten synlig diskusjon, i 2005.

Jeg stoler på mennesker og institusjoner som viser hva de står for. De som ikke gjør det, kan være helt utmerkede på sine måter. Men de skaper usikkerhet.

Note

Posten er omtrent identisk med min kommentar til Odd Letnes’ artikkel Hvorfor ikke Nasjonalbiblioteket? i Bok og bibliotek 3. februar.

VEDLEGG

Hvis du søker på «Nasjonalbiblioteket vedtekter» kommer du hit. Dette er imidlertid de gamle vedtektene. Her heter det bl.a.:

§ 4 Nasjonalbiblioteket vert leia av eit styre med sju medlemer.

Kulturdepartementet oppnemner styret, peikar ut leiar og nestleiar for fire år om gongen. To av styremedlemene vert oppnemde etter framlegg frå dei tilsette. Den eine av desse skal arbeide i Rana og den andre i Oslo. …

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: