Plinius

lørdag, februar 6, 2010

P 31/10: Oslo og Frascati

Filed under: 1bib, debatt, forskning, utdanning — plinius @ 11:35 am

Bibliotekene dreier seg om kunnskap og kultur.

Nå forandrer begge deler karakter. Tidligere var kunnskap noe vi tilegnet oss – som elever, studenter og lærlinger – før vi startet i arbeidslivet. Kultur var noe vi syslet med på fritida.

I dag har kunnskap blitt økonomiens sentrum. Vi anvender kunnskap som input, leverer kunnskap som output, og  benytter kunnskap for å oppgradere våre produksjonsprosesser like raskt som våre konkurrenter. Kunnskapen morfer.

Brød og melk er både mat og vare. Kunnskap og kultur har den samme dobbeltheten. De tilhører vår perosonlige livsverden og det upersonlige markedet på samme tid.

Skal bibliotekarer påvirke det som skjer, bør de se på begge sidene.

Det er uvant, siden bibliotekarer flest har et nært forhold til bøkenes innhold og et fjernt forhold til marked, økonomi og offentlig kunnskapspolitikk.

Det var ikke derfor vi valgte dette yrket …

Men sånn er det. Skal du løpe maraton, må du trene. Skal du diskutere selvbiografiske romaner, må du kjenne til Knausgaard. Skal du diskutere framtidas bibliotek, bør du bruke litt tid på kunnskapsøkonomien.

Det finnes mange bøker og rapporter i kunnskapsfeltet. Men to offisielle dokumenter dukker stadig opp når beslutninger skal tas. Det er Frascatimanualen og Oslomanualen. De beskriver nemlig forvaltningens bruk av begreper som forskning, utvikling og innovasjon. De definerer begrepenes offisielle innhold – og legger definisjonene til grunn for den offisielle statistikken.

Politikerne kan ikke drive metodekritikk. De er nødt til å forholde seg til de tallene økonomer og statistikere legger på bordet. Dermed blir disse tekstene autoritative: de konstruerer det offisielle bildet av virkeligheten.

Manualene styrer språket. Derfor er det lurt å studere dem.

VEDLEGG

Oslo

The ability to determine the scale of innovation activities, the characteristics of innovation firms and the internal and systemic factors that can influence innovation is a prerequisite for the pursuit and analysis of policies aimed at fostering innovation. The Oslo Manual is the foremost international source of guidelines for the collection and use of data on innovation activities in industry. … For the first time, the Manual investigates the field of non-technological innovation and the linkages between different innovation types.

Frascati

Frascati-manualen er en håndbok skrevet av og for OECD-medlemslandenes nasjonale eksperter på FoU-statistikk, som samler inn og bearbeider data om landenes ressursinnsats i FoU. I håndboka presenteres definisjoner av sentrale begreper. Det redegjøres for aktuelle måter å klassifisere FoU på, bl.a. i økonomiske sektorer, fagområder og bransjer. Videre gis det retningslinjer for innsamling og bearbeiding av data. Håndboka presenterer således OECD-landenes felles retningslinjer for å få fram sammenlignbar FoU-statistikk på tvers av landegrensene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: