Plinius

torsdag, februar 18, 2010

P 41/10: Helt på styr

Filed under: debatt — plinius @ 9:56 am

I 2005 avsluttet Nasjonalbibliotekets styre sin første periode.

Åpent landskap.

Det ble ikke oppnevnt noe nytt. Departementet ga ingen forklaring. Slike beslutninger tar man på kammerset. Nå skal bibliotekoppgavene flyttes fra ABM-utvikling til NB. Departementet gir ingen forklaring. Kammerset klarer seg.

I går trakk ABM-utviklings styre seg – midt i perioden. Det er rimelig dramatisk. Styret skulle fungert ut 2011. Styreleder Kari Gjesteby er både riksmekler og tidligere nasjonalbibliotekar.

ANM-styret forklarer hvorfor. Forklaringen er holdt i høflige ordelag.

Styret tar til etterretning at bibliotekoppgavene skal flyttes ut av ABM-utvikling. Dette endrer ABM-utviklings mandat og oppgaver og dermed bakgrunnen for oppnevning av styret. Styret har derfor i møte 17. februar 2010 besluttet å fratre.

Jeg prøver å gjette meg til underteksten: Styret er dypt uenig i vedtaket og viser det ved å nedlegge sine verv.

Styret mener at den videre prosessen nå er best tjent med at direktør Stein Slyngstad arbeider i tett og direkte kontakt med Kulturdepartementet.

Undertekst: Kontakten med KD har ikke vært åpen og tillitsfull. Styret har blitt overkjørt.

ABM-utvikling har en rekke oppgaver på arkiv- og museumsfeltet. Styret er derfor opptatt av at det må arbeides systematisk og konstruktivt med å videreutvikle innsatsen på disse områdene. Det er også behov for å vurdere nye løsninger som ser hele abm-feltet i sammenheng.

Undertekst: ABM-utvikling ble opprettet for å koordinere hele abm-feltet. Det har vært trøblete å samarbeide med NB. Behovet for samordning forsvinner ikke ved at B-en flyttes ut. Vi har behov for nye løsninger.

Styret i ABM-utvikling er opptatt av at den videre prosessen blir gjennomført på en åpen og tydelig måte.

Undertekst: Prosess har vært uklar og tilslørt.

Et lite land

Norge er et lite land. Vi er veldig demokratiske – men vi kan ikke hindre at vennskap og nettverk påvirker beslutningsprosessene.

Problemet er ikke at uformelle bånd påvirker formelle beslutninger. Det er en sosiologisk selvfølge. Når mye står på spill, bruker vi selvsagt de ressurser vi har. Problemet er tåkepraten, tilsløringene og den øredøvende tausheten som omgir de uformelle kontaktene.

ABM-utviklings framvekst og fall er et typisk eksempel.

Direktoratet ble opprettet av Kulturdepartementet – ikke av fagmiljøene på bibliotek-, arkiv- og museumsområdet. Problemene med å integrere de tre sektorene har vært godt synlige – og har blitt grundig utredet.

Tause beslutninger

Så vidt jeg kan se – langt der inne i tåkeheimen – ligger ansvaret for ABM-konstruksjonen hos Kulturdepartementet. Forvalterne trekker i trådene – og kanskje på smilebåndet, men holder forøvrig kjeft.

Da Trond Giske ble kulturminister, tok han et oppgjør med de mektigste kulturbyråkratene.  Samtidig hadde han, etter alt å dømme, «tett og direkte kontakt» med nasjonalbibliotekaren. Hva dette innebærer, er det ingen som vet – utenfor sirklene.

Den nye ministeren har videreført Giskes linje. Hvis hun har foretatt noen egne vurderinger, har hun i hvert fall ikke delt dem med bibliotekfeltet. Ingen har krav på å vite. Det er jo departementet som sitter på pengene.

Siden vi er et demokrati, ligger den egentlige makten hos de som betaler sine skatter og velger sine stortingsrepresentanter. Vi kan slå kraftig i bordet en gang hvert fjerde år.

De øvrige 1460 dagene er det politikere og forvaltere som bestemmer. Med våre penger som pisk og gulrot.

Ingen formelle regler er brutt. Åpenhet og taushet dreier seg ikke om regelverk, men om ulike måter å møte verden på.

2 kommentarer »

  1. […] Fra Plinius: […]

    Tilbakeping av Helt på selvalgt styr! « ine marits blogg — torsdag, februar 18, 2010 @ 12:42 pm

  2. Interessant!

    Selv mener jeg det er svært uheldig at NB «får all makt» og at vi mister det nettverket med arkiv og museum som ABM skulle styre. (Om ABM alltid har gjort det slik vi hadde håpet er vel en annen diskusjonen, men..)

    Kommentar av Karen Marie — fredag, februar 19, 2010 @ 11:41 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: