Plinius

torsdag, februar 25, 2010

P 47/10: Praktisk statistikk

Filed under: statistikk — plinius @ 12:34 pm

Når ett fjell er besteget, oppdager vi det neste.

Når ett problem er løst, blir det neste synlig.

I 2006 reviderte KOSTRA sine bibliotekindikatorer – etter påtrykk fra bibliotekmiljøet. Det nye KOSTRA-settet – som bare gjelder folkebibliotek – omfatter tretten ulike størrelser.

I januar la ABM-utvikling fram forslag til et nytt indikatorsett. En arbeidsgruppe fra bibliotekmiljøet står bak. Den lange listen med hele trettifem indikatorer – har høringsfrist 1. mars.  Direktoratet ber også om forslag til hvilke som bør anbefales til allmenn bruk på nasjonalt nivå.

Samstat har utarbeidet en høringsuttalelse, som kan leses – og gjerne kommenteres – på Samstatbloggen. Arbeidsutvalget vil (om nødvendig) foreta en siste finpuss før den sendes.

Neste fjelltopp

De færreste bibliotekarer liker tall. Kulturen i feltet heller mer mot humaniora enn mot de eksakte vitenskaper. Men i kunnskapssamfunnet må også de kulturelle profesjonene dokumentere sin virksomhet. Arbeidet som ABM-utvikling og KOSTRA – det vil si Statistisk sentralbyrå – har gjennomført, har gjort bibliotekstatistikken langt mer synlig enn tidligere. Fornuftig bruk av statistikk har blitt anerkjent som en relevant del av bibliotekfaget.

Det betyr ikke at statistikken brukes særlig mye – og slett ikke at den brukes særlig profesjonelt. Men her må vi skille mellom bibliotektyper.

En god del fagbibliotekarer har matematiske fag i sin fagkrets. Fagbibliotekene har også slike folk i sitt nærmiljø. Biblioteket ved Høgskolen i Vestfold er en spydspiss på indikatorfeltet.

Det er statistikkbruken i folke- og skolebibliotek som henger etter. Folkebibliotekene har selvsagt adgang til KOSTRAs imponerende database. Men de bruker den knapt. Slik er det jo i sin alminnelighet: vi må ikke forveksle tilgang og bruk.

Etter hvert foreligger det mange forslag til hva bibliotekene burde gjøre – men svært få eksempler på at de faktisk gjør det.

Statistiske interesser

Statistikken er i aktiv bruk når den jevnlig trekkes inn i argumenter og beslutningsprosesser.

I Europa er det trolig Tyskland – med biblioteksindeksen BIX – som har kommet lengst på dette området. De tyske erfaringene med konstruksjon og bruk av BIX er det verdt å ha med seg nå vi prøver å skape et levende statistisk bibliotekmiljø i Norge.

Det har vist seg at indikatorutvikling er like mye en politisk som en teknisk prosess. Bibliotekene har ulike statistiske interesser. Mange bibliotek ønsker ikke å bli målt i det hele tatt. De øvrige vil helst bli målt på sine sterke – og ikke på sine svake områder.

Library managers are reluctant to measure performance,
primarily due to the effort involved in collecting and interpreting the data
but also to the fear of comparisons with other libraries.

EQLIPSE.

Derfor blir også de fleste brukerundersøkelser slag i luften. Det skal høy moral til for å selle strikk i metervis, heter det på dansk. Faren for å stryke er liten når student og eksaminator er samme person.

KOSTRA

KOSTRA gjør sine indikatorer tilgjengelige på nettet. De brukes i og for seg i mange norske kommuner. Men bruken er ofte tilfeldig og amatørmessig.

Fornuftig bruk av komplekse systemer må læres. De største kommunene deltar i samarbeidsnettverk med sikte på kompetanseheving rundt bruken av KOSTRA. Her vektlegges imidlertid de store ressurskrevende sektorene.

Bibliotekene stiller i bantamklassen. Skal vi spise kostrabær med de store, må vi selv skaffe oss kompetanse på KOSTRA – and then let us talk.

ABM

Jeg vet ikke om det blir Slyngstad eller Skarstein som får ansvaret for bibliotekstsatistikken i neste runde. Men de får en jobb å gjøre uansett.

Når de anbefalte indikatorene er kommet på plass, må de jo anvendes. Skal anvendelsen ha noen hensikt, må både metodikk og resultater diskuteres i fagmiljøet. Tredve år erfaringer viser at dette ikke skjer av seg selv. Her bør den sentrale instansen gå foran – ved å vise hvordan statistikk bør presenteres og brukes.

Tenksom bruk av statistikk er en sentral del av kunnskapsbasert praksis på alle fagområder. En overgang fra kvalitativ til kvantitativ argumentasjon innebærer et brudd med sterke tradisjoner. Det vi har sett de siste fem-seks årene er en forsiktig begynnelse.

JBI

Bibliotekene må selv lære seg nyttig bruk av statistikk. Jobben kan ikke overlates til bibliotekutdanningen. Et tredve timers metodekurs – som omfatter både kvalitative og kvantitative tilnærminger – gir bare en liten innføring. Det er jevnlig bruk over tid som skaper ferdigheter.

Men bibliotekene har mye å vinne på et samarbeid med JBI. Jeg tenker her på statistikken, men det gjelder selvsagt mange andre fagområder også. Den nye praksisordningen 2. år har bidratt til tettere kontakt mellom feltet og utdanningen. På det statistiske området gjelder det bl.a. bruk av trafikktellinger. Bibliotekstudenter på masternivå har god bakgrunn for å jobbe med kvantitative problemstillinger.

LATINA

Til høsten starter vi dessuten et statistikkverksted ved LATINA-laboratoriet. Hensikten er å gi folk fra miljøet anledning til å lære praktisk bruk av bibliotekstatistikk. Programmet vil gå over tre uker, spredt gjennom semesteret, med en kombinasjon av foredrag, diskusjon og – først og fremst – statistikkarbeid med tett faglig veiledning. De som deltar kan enten ta med seg statistikkoppgaver «hjemmefra» eller delta som praktikanter på statistiske utviklingsprosjekter.

Det er avdeling JBI, Læringssenteret ved HiO og Buskerud Fylkesbibliotek som står bak – med støtte fra ABM-utvikling. Du kan lese mer om prosjektet på direktoratets nettsted.

Ressurser

Plinius

The Religious Orders In England (the Tudor Age)

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: