Plinius

torsdag, april 8, 2010

P 72/10: Trafikk for amatører

Filed under: statistikk — plinius @ 11:15 am

Tverrgående trafikktelling er et verktøy for å kartlegge hvordan brukerne utnytter bibliotekets rom og ressurser.

Metoden er utviklet for å samle inn relevant informasjon om bruk av bibliotekets lokaler på en enkel og rimelig måte. Siden 2006 har slike tellinger blitt gjennomført ved omtrent seksti norske bibliotek. Resultatene for et titalls folkebibliotek er nå publisert på Samstat-bloggen. Det kommer flere sammendrag etter hvert.

Selve framgangsmåten er godt dokumentert på nettet. Bibliotekstudentene som skal ut i praksis i mai i år har forøvrig trafikktelling som en av sine mulige oppgaver.

Enkel og rimelig

Manuell datainnsamling kan aldri bli like billig som automatisk registrering. Men TTT er utviklet for å gjøre innsamlingsarbeidet så rimelig som mulig, uten at det går ut over datakvaliteten.

Metoden bygger på at ansatte – eller praksisstudenter – observerer brukernes aktiviteter og registrerer dem ved å krysse av på et fastlagt skjema. Observasjonene foretas på raske “tverrgående” spaserturer gjennom hele biblioteket til faste tidspunkter på en serie dager som til sammen dekker en eller flere fullstendige uker. Publikumsarealet er på forhånd delt inn i soner – av typen skrankeområde, lesesal, hyller med skjønnlitteratur, osv. Observasjonsdata tastes inn på regneark etter en fastlagt mal.

Regnearkene bearbeides med enkle statistiske metoder og analyseres ut fra en standardisert prosedyre. En enkel analyse gir biblioteket en oversikt over disse størrelsene:

  • Det gjennomsnittlige belegget – dvs. antall personer som oppholder seg på biblioteket.
  • Gjennomsnittlig oppholdstid
  • Hvordan belegget og oppholdstida varierer fra dag til dag
  • Hvordan belegget varierer fra time til time
  • Hvordan belegget varierer mellom sonene
  • Hvor mye av tida som brukes på ulike aktiviteter

Det er også mulig å se på hver enkelt sone og kartlegge

  • Hvor mye av tida i sonen som brukes på ulike aktiviteter
  • Hvordan belegget i sonen varierer fra dag til dag
  • Hvordan belegget varierer fra time til time

Dersom biblioteket er opptatt av hvordan kjønn og alder virker inn på bruken, kan dette undersøkes. Da må observatørene registrere brukernes kjønn og alder. Det krever noe mer arbeid, men kan gi svært interessant informasjon.

Oppstart

TTT-metodikken ble opprinnelig utviklet og prøvd ut ved Deichmanske bibliotek i Oslo og ved Gjerdrum bibliotek på Øvre Romerike i åren 2004-2005. Fullstendige tellinger har blitt gjennomført ved Lillehammer bibliotek i 2006 , i Drammensbiblioteket (2007-08) og som studentoppgaver ved ca. femti andre bibliotek (2008-2009)

Alt nødvendig materiell for å gjennomføre slike tellinger er fritt tilgjengelig på nettet. Observatørene bør imidlertid ha gjennomgått et kort treningsverksted på forhånd. Verkstedet, som innbefatter praktisk trening i observasjon, bør legges til et stort eller mellomstort bibliotek, slik at deltakerne kan få prøvd ut metoden “på gulvet”.

Et bibliotek som skal gjennomføre en telling for første gang, bør nok benytte noen som kjenner metoden til å lede verkstedet og til å bistå med dataanalysen. Større bibliotek kan lage sitt eget verksted – et opplegg med tre kurstimer burde klare seg. Mindre bibliotek kan dele på utgiftene ved å lage et felles verksted.

Når bibliotekets eget personale først har gjennomført en fullstendig telling med (litt) ekstern bistand, bør de kunne gjenta opplegget på egen hånd neste gang.

Les mer

Du kan lese mer om metoden på siden som heter Trafikk.

Ressurser

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: