Plinius

søndag, april 25, 2010

SK 16/10: Nettet i sentrum

Filed under: 1bib — plinius @ 3:22 pm

Bibliotekarer er alltid uenige.

Hovedskillet går som vanlig mellom tradisjon og fornyelse. For tjue år siden, da bibliotekene bare hadde bøker i samlingene, diskuterte de hva slags bøker de burde formidle. De konservative ville formidle kvalitet og kjente sjangre. Massene trengte som vanlig å oppdras. Kiosklitteratur kunne folk få i kioskene.

Suspekt morskap

De radikale ville gi massene det de var interessert i å lese.  Serielitteratur og tegneserier var bedre enn intet. Den lave litteraturen kunne også åpne døren til den høye.

Går vi lenger tilbake i tid, var all morskap suspekt. Bibliotekene skulle oppdra til kunnskap, flid og nøysomhet – ikke til fantasi, flukt og lediggang.

Dagens skillelinjer skyldes selvsagt den digitale utviklingen. De mer konservative holder fast ved boka og boklesing som bibliotekets sentrum. Det gjelder både bibliotekarer og politikere. Uten boka i midten svimler det for dem.

Derfor har de så vanskelig for å godta kassering som et faglig tiltsak. Muesumsbestyrerere kaster ikke mangletrær. Filatelister kaster ikke frimerker. Kulturarven må bevares. Når utvandringen til stjerrnene starter, vil alle romskip bli pålagt å ha med seg minst ett frimerkealbum og ett mangletre.

Bibliosentrisk

Det bibliosentriske verdensbildet preger også begreper som samling, litteratur og lesing. Ordene er allmenne, men i praksis tenker man på bøker – og spesielt på romaner. De skjønnlitterære forfatterne diskuteres dag ut og dag inn – men ingen er opptatt av Norges mest utlånte fagbok. Men tanke på alle som blir drept og skadet i trafikken, er Håndbok for førerprøven antagelig en langt viktigere bok enn Dag Solstads siste.

Boka er bærbar og bredt anvendbar. Det leses på trikker og busser, i kafeer og parker. Men nettet overgår boka, med lyd på øret og lys i mørket.

Boka er et ekstatisk medium, som filmen. Diktet, fortellingen og eventyret setter oss i transe. Det samme gjelder nettet. Også skjerrmen er en portal som leder til et utall av virtuelle verdener. Men boka er grunnleggende enveis og nettet er grunnleggende toveis. Boka er til for å leses. Nettet er til for å leses og skrives. Boka inviterer til forbruk. Nettet inviterer til forbruk og gjenbruk.

Nettsentrisk

Det nettsentriske verdensbildet skyver det bibliosentriske til side. Våre framtidige brukere lever med nettet som nærmeste nabo. De har ingen ting mot bøker, blader, aviser eller CD-plater, men nettet er deres daglige brød.

De leser og skriver, deler og kommenterer, tekster og bilder, musikk og video.  Nettet er ikke ett medium blant flere, men et lese-, arbeids- og læringsmiljø for mange medier under ett.

Ressurser

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: