Plinius

torsdag, april 29, 2010

P 87/10: Krakow fortsetter

Filed under: IFLA, statistikk — plinius @ 5:58 pm

I går og i dag har de polske deltakerne blitt guidet gjennom en SWOT-analyse.

SWOT er et velkjent organisasjonsverktøy. Bokstavene står for begrepene

  • Strengths
  • Weaknesses
  • Opportunities
  • Threats

SWOT er ikke en nøytral metode. Jeg betrakter SWOT som et middel til å presse bibliotekarer til å diskutere spørsmål de ikke har lyst til å snakke om – svakheter og trusler – ved å kombinere dem med hyggelige samtaleemner.  Tas dette på alvor, kan det bli livlige debatter.

Prosesslæring

De atten provinsbibliotekene – hver med tre deltagere – var delt i tre grupper. De åtte norske deltagerne fordelte seg også på gruppene. Denne gruppe- og prosessorienterte arbeidsformer ikke vanlig kost i Polen. Konsulentene som leder prosessene virker stødige og erfarne, men de arbeider med bibliotekledere som nok er mer vant til administrative prosedyrer. Det betyr at selve SWOT-arbeidet og «det å lære prosessarbeid»  foregår samtidig.

Gruppen jeg selv observerte fungerte greit. En av de andre havnet i ganske heftige diskusjoner, hørte jeg. Jeg oppfatter ikke det som negativt. Det er mye bedre at motsetninger kommer åpent opp, enn at uenigheten fortsetter å virke under overflaten.

Store regioner

Polen er et stort land og den kulturelle avstanden mellom ulike regioner og deres regionale bibliotek er stor.  Østersjøregionene er vel ded mest utadvendte, mens «innlandet» i øst og sør er preget av mer tradisjonelle økonomiske og politiske strukturer.

Prosjekt 18 innebærer et regionalt samarbeid mellom Polen og Norge. Det mener jeg er en god arbeidsform. Samtidig må vi huske på hvor store disse regionene er. Den gjennomsnittlige polske region har like mange innbyggere som halve Norge eller en hel baltisk republikk. De polske «fylkesbibliotekene» har ikke 10-15, men et par hundre ansatte hver. De kan minne mer om små nasjonalbibliotek enn om store fylkesbibliotek.

I dag var det også tid for mitt foredrag om bruk av statistikk og indikatorer i bibliotekenes utadrettede arbeid. Jeg prøvde spesielt å få fram at det skjer en revitalisering av statistikken ved overgangen fra industri- til kunnskapssamfunn – som bl.a. kommer til uttrykk i vektleggingen av kunnskapsbasert praksis.

Ressurser

Notatene foreligger på engelsk og polsk (hjertelig takk til Magda!).

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: