Plinius

torsdag, juni 17, 2010

P 102/10: Oppholdstid i Amsterdam og Oslo

Filed under: statistikk — plinius @ 5:19 pm

Nederland er et nyskapende bibliotekland.

New style red light – fra Amsterdam.

En planleggingsgruppe fra «Nye Deichman» dro på studietur til Nederland i mars – og har nettopp lagt ut en visuell og velskrevet rapport om besøket. Enda flere bilder ligger på flickr.

Håper rapporten også kan publiseres i HTML-format – da blir det mye lettere å hente ut sitater (klipp-og-lim inne i PDF-filen fungerer ikke).

Et punkt jeg merket meg var observasjonene av oppholdstida ved Hovedbiblioteket i Amsterdam. Byen har 780 tusen innbyggere. Tidligere holdt hovedbiblioteket til i et mindre og nokså tradisjonelt bygg. I gjennomsnitt benyttet publikum en halv time på hvert besøk.

I det nye biblioteket bruker publikum i gjennomsnitt en og en halv time (!). Det er et enestående høyt tall.

Også antall besøk har gått betydelig opp. I snitt ligger det på 5.000 besøk pr. dag.

Oppholdstida teller

For å få et korrekt bilde av den økte bruken, må vi kombinere besøk og gjennomsnittlig oppholdstid. De to tallene gir en samlet oppholdstid på 7.500 publikumstimer pr. dag. Antall besøk alene gir for lite informasjon.

Gjennom Storbyundersøkelsen (SBU), og de tvergående trafikktellingene (TTT) som bibliotekstudentene foretar, begynner vi nå å få en viss oversikt over oppholdstiden ved norske bibliotek. SBU viste en gjennomsnittlig oppholdstid på

 • 22 i Kristiansand
 • 28 i Bergen
 • 35 i Stavanger
 • 42 i Oslo
 • 45 minutter i Trondheim

Tusen timer pr. dag

I 2007 hadde hovedbiblioteket i Oslo 18% av det totale besøket på 2,5 millioner. Det tilsvarer 450 tusen besøk – a 42 minutter (i gjennomsnitt). Utgangspunktet for Gamle Deichman er altså

 • ca. 18.9 millioner minutter i året
 • ca. 63 tusen minutter pr. dag (300 dager)
 • ca. ett tusen oppholdstimer pr. dag
 • ca. 1.500 besøk pr. dag

Tjueto minutter er typisk

De tverrgående tellingene ved tjue (noe mindre) bibliotek har gitt en medianverdi på 22 minutter. Her er noen eksempler

 • 12 minutter på Eiksmarka (Bærum)
 • 17 på Furuset (Oslo)
 • 18 på Hønefoss (Ringerike)
 • 22 på Bekkestua (Bærum)
 • 22 på Jessheim (Ullensaker)
 • 23 på Torshov (Oslo)
 • 27 i Lillehammer
 • 30 på Majorstua (Oslo)
 • 31 på Skedsmo

Mål oppholdstida

Både flere besøk og lengre varighet vil bidra til økt bruk av Nye Deichman. Dagens bibliotekstatistikk fanger bare opp besøkene. Nye Deichman bør selvsagt øke besøkstallet betraktelig – men bygningen bør også invitere til lengre opphold enn i dag.

Dette kan imidlertid bli mer krevende enn i Amsterdam, siden dagens hovedbibliotek på Hammersborg nok har en høy andel «langsomme» brukere: avislesere, skole-elever og studenter. Lynbrukerne, de som først og leverer og låner, finner vi flere av på filialene. Tallene tyder i hvert fall på dette:

 • 17 minutter på Furuset
 • 23 minutter på Torshov
 • 30 minutter på Majorstua

Det er nokså enkelt å samle inn data som gir et godt bilde av oppholdstida – ikke bare i biblioteket totalt, men også i de enkelte delområdene (sonene). Det er faktisk bare å gjennomføre en forenklet TTT-undersøkelse – dvs. uten å registrere hver enkelt aktivitet.

Tallene over gjennomsnittlig belegg – dvs. antall personer observert i lokalet gjennom dagen – kombineres med besøkstallene. Framgangsmåten har jeg beskrevet på Samstat-bloggen, med Sandefjord som eksempel. Se

Trafikktelling mai 2008 > ALFA > Variasjon gjennom uka.  Oppholdstid

Lykke til!

Ressurser

Reklamer

2 kommentarer »

 1. Hei Tord

  Takk for god omtale av rapporten og ikke minst de ineterssante tallobservasjonene du komer med.

  Vet man noe om lengden folk oppholder seg i f.eks. de nye bibliotekene i Drammen, Trømsø og Kongsvinger kontra hva man gjorde tidligere? Trenden er vel at er det rom og plass til å slå seg ned og gjøre ulike ting i biblioteket, så gjør folk gjerne det!

  Kommentar av Kari B — fredag, juni 18, 2010 @ 2:28 pm

 2. Hei, Kari!

  Oppholdstida i Drammen ligger svært høyt (45 min), men blir litt misvisende, siden Drammensbiblioteket også er et høyskolebibliotek. Studentene (i tredje etasje) trekker nok gjennomsnittet betydelig opp.

  Tromsø og Kongsvinger har ikke gjennomført slike tellinger (så vidt jeg vet), men Kongsberg, som har satset mye på aktiviteter, ligger svært høyt (55 min i mai 2008).

  Jeg tror det er riktig at oppholdstida generelt vokser med tilbudet – men det er flere faktorer inne i bildet. En fersk telling fra Gjerdrum (5000 innb) viser f.eks. en gjennomsnittlig oppholdstid på over 30 minutter – det skyldes åpenbart at barnetilbudet er godt og at mange barn oppholder seg lenge på biblioteket.

  Jeg håper å få analysert dette grundigere i løpet av høsten, men jeg har lagt ut en god del data fra folkebibliotek allerede – se http://samstat.wordpress.com/ttt/ og http://samstat.wordpress.com/ttt-eksempler/

  Kommentar av plinius — fredag, juni 18, 2010 @ 3:24 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: