Plinius

mandag, august 16, 2010

P 119/10: Antikvariske verdier

Filed under: debatt — plinius @ 6:16 pm

Liv Sæteren har uttalt seg kritisk om folkebibliotek. Det har fått Gunhiild Gjevjon til å reagere på biblioteknorge.

”Går man inn i et bibliotek i Norge i dag [sier Liv] blir man møtt av lange reoler med bøker, en antikvarisk bibliotekstruktur som hemmer bibliotekene i å utvikle seg til det de egentlig er.” …

”Hele strukturen henger igjen i ideen om bibliotekene slik den var på 1800- tallet. Slik er det for mange bibliotek i dag, sier hun ”.

GG: Om direktørens synspunkter får hver og en mene sitt, men noen positiv vinkling på dagens bibliotek-Norge kan dette ikke sies å være.

Dette angrepet på Liv Sæteren, basert på en konstruert motsetning mellom Liv og Ragnar Audunsson, har jeg ikke sans for.
Nye Deichman

Liv leder nå det viktigste folkebibliotekprosjektet i vår generasjon – og har lagt opp til en bred, åpen og kreativ prosess rundt Nye Deichman. Ragnars ideer om biblioteket som møte- og værested (PLACE-prosjektet) forutsetter at det blir luft mellom hyllene – og han arbeider i nær kontakt med Deichman.

En god del folkebibliotek framstår fortsatt som trange og trasige boklagre. Jeg har mange gode minner fra Gamle Deichman. Men i et bibliotekfaglig perspektiv er bygningen en katastrofe.

Halvparten av bøkene i Norges folkebibliotek samler bare støv. Jeg skal ikke nevne navn (foreløpig), men omløpstallene forteller sitt. Vi har langt lavere utlån i forhold til bestanden enn de fleste anerkjente bibliotekland (Finland, Danmark, Nederland, Storbritannia, osv). Og kasseringsprosjektet i Buskerud viser jo at det er morsomt å kaste bøker – i tråd med de beste bibliotekfaglige prinsipper.

Som guttunge besøkte jeg Tivoli i København. Der hadde de en bod hvor man kunne knuse tallerkner. Herlig!

Vil ikke velge

Drømmen om å slippe å velge bidrar til profesjonens konservatisme.

Bibliotekarene er ikke mot endring – for da må de faktisk ta standpunkt. Motstanden tar en annen form: «endring er sikkert vel og bra – bare jeg slipper å delta …».

På Hammersborg bidrar bygget  i seg selv til en motvillig organisasjonskultur: «all makt til alle».

Jeg vet at Gunhild Gjevjon ikke er konservativ på den måten. Bokomtaleprosjektet på Ås (2007) var et morsomt initiativ. » Bakgrunnen … var at Gunhild Gjevjon etter 17 år ved barneavdelingen, flyttet over til voksenavdelingen ved Ås bibliotek og så at mesteparten av den oversatte litteraturen ble stående som død hyllefyll.

Så hyllefyllproblemet er heller ikke ukjent på Ås. Men jeg tror ikke det kan løses ved å doble utlånet eller ved å lage en strøm av nye prosjekter. De døde bøkene bør ut – og rom for nye aktiviteter bygges inn.

Note

Teksten er også sendt som svar til Gunhild på biblioteknorge.

2 kommentarer »

 1. «One of the better UK reports on public libraries – Comedia’s «On Borrowed Time» published in the 1990’s – warned its readers about the dangers of the friends and allies of public libraries.

  Too many library champions had images of the library based in childhoods of the 1950’s and risked helping to destroy the service they loved by not recognising or embracing change.

  This too was the challenge of Professor Hans Rosling of Stockholm University except his entertaining presentation [at IFLA] looked at common misunderstandings about health inequalities within the world.»

  Kilde: http://communities.cilip.org.uk/blogs/informationadvice/archive/2010/08/14/knowing-it-as-it-is.aspx

  Kommentar av plinius — tirsdag, august 17, 2010 @ 10:05 am

 2. […] Plinius reagerte på, var karaktersettingen. Liv Sæteren fikk kritikk for å være for […]

  Tilbakeping av P 122/10: Positiv pluss pluss « Plinius — fredag, august 20, 2010 @ 2:31 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: