Plinius

onsdag, august 18, 2010

P 120/10: Skumle debatter

Filed under: profesjon — plinius @ 9:02 am

Norske bibliotekarer har vondt for å si nei.

Har de først startet et tiltak, klarer de knapt å diskutere om det bør fortsette eller nedlegges. Alt skal videreføres – selv om etterspørselen svikter og de ytre rammene forandrer seg.

Jeg tenker på store og viktige digitale prosjekter som Biblioteksvar, Bokhylla, Detektor, Reaktor og Ønskebok. Jeg sier ikke at alle disse fem bør avsluttes her og nå. Alle representerer nyttige og interessante forsøk på innovasjon.

Vi trenger flere slike forsøk.

Faglig debatt

Men de bør diskuteres med jevne mellomrom – ut fra en systematisk faglig vurdering av hva de bidrar med, hva de koster og hva alternativene kan være. Det er ikke tiltakene som er problematiske, men mangelen på faglig debatt rundt videreføring eller avrunding.

Politikk, verdidebatt og gode intensjoner kan ikke erstatte kunnskapsbasert praksis (evidence-based librarianship).

Avslutninger

BIBSYS er et hederlig unntak. Emneportalen nedlegges fra 1. januar 2011 – fordi

«statistikken over bruk vist en klar nedgang, både for årlig tilvekst og for antall søk. Det har også vist seg vanskelig å få til den nødvendige kvalitetsmessige oppfølgingen av innholdet.»

Men BIBSYS ventet svært lenge med å trekke denne konklusjonen. Emneportalenes synkende betydning har vært tydelig i flere år. Internasjonalt har dette vært grundig diskutert. Det som preger Norge er fraværet av en åpen faglig diskusjon om løpende prosjekter – bør de fortsette, bør de nedlegges eller bør de omlegges?

ABM-utvikling stoppet bevilgningene til Biblioteksvar, men analyserte ikke på noe tidspunkt (i hvert fall ikke utad) hva som har skjedd i markedet for digitale referansetjenester. Begrunnelsen var formell: tjenesten burde gå over fra prosjektfinansiering til vanlig driftsstøtte.

Nøkterne vurderinger av prosjektresultater øker vår faglige kunnskap – selv om de kan være smertefulle for de som deltar i tiltakene. Politiske debatter for og mot prosjekt X – uten empiriske analyser – skaper mer tåke enn innsikt.

Ressurser

1 kommentar »

  1. Veldig enig med deg!

    Og når prosjekter ikke slår til slik vi hadde håpet eller tenkt, legger vi det ikke ned, for det var jo slik en god idé, ikke sant? Dermed blir vi oppfattet som gammeldagse og bakoverskuende istedenfor innovative, slik vi ønsket.

    Kommentar av Karen Marie — onsdag, august 18, 2010 @ 10:01 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: