Plinius

fredag, august 27, 2010

P 126/10: Den nye sakligheten

Filed under: debatt — plinius @ 11:30 am

Tallenes betydning øker.

I dagens debatter er det ikke nok å mene sterkt og inderlig. Vi må også kunne begrunne våre meninger og dokumentere våre begrunnelser.

Det var lettere før. Med noen få unntak aksepterer vi at folk kan mene hva de vil. Noen liker Hardy og andre liker Hardy-guttene. Smak og behag kan ikke diskuteres.

Krav til argumentene

Men dersom vi ber om dokumentasjon, kan vi stille krav til kilder og kildebruk. Da forsvinner likestillingen. Innenfor et fagfelt er noen argumenter faktisk bedre enn andre. Systematiske data veier tyngre enn tilfeldige opplevelser. Langvarig erfaring betyr mer enn kortvarige.

For bibliotekfeltet betyr dette økt profesjonalisering: mindre følelser og synsing og mer saksrettet argumentasjon. Jeg synes Enten-Eller-debatten fulgte en slik utvikling. Det betyr ikke nødvendigvis at alle blir enige, men at samtalene om uenighet får en mer faglig form.

I kjølvannet av denne debatten har jeg lyst til å nevne at mange bibliotekmiljøer utenfor Norge har utviklet kvantitative normer for spørsmål knyttet til samlingsstørrelse, utlånstall, omløpstall, bibliotekareal, og så videre.

Når det gjelder kassering, har bibliotekutdanningen (BIBIN) lenge undervist i kvantitative metoder for å velge ut kasseringskandidater. Det merkelige er at metodene sjelden blir tatt i bruk. Bøkene blir ofte diskutert en for en – og da tar det garantert mye tid å tynne ut en samling.

Positive tegn

Frykten for å kaste er imidlertid lavere i dag enn for ti år siden. Flere fylkesbibliotek har jobbet aktivt med kassering i sone regioner. Det ville være fint om de delte sine erfaringer med resten av bibliotek-Norge. Buskerud har i tillegg brukt kassering – som en del av samlingsutviklingen – til mobilisering og markedsføring. Her skorter det ikke på formidling!

Bildet viser Hvittingfoss etter kassering (av 25%).

En rekke enkeltbibliotek har også jobbet profesjonelt med kassering. Jeg vet at Raufoss bibliotek har kommet langt. De har faktisk brukt pensum (Pors). Hans Gierløw i Sandefjord har delt sine erfaringer. Men kan ikke flere synliggjøre hva de har gjort og opplevd?

Jo mer empiri vi får på bordet, jo mer faglig, saklig og lærerik blir denne debatten.

Ressurser

Note

Som veileder for Jannicke Røgler i 1bibliotekar-programmet (2009-2014) har Plinius en personlig tilknytning til Buskerud og dens gerilja. Men jeg har jo ment mye – og skrevet om – disse spørsmålene  lenge før programmet startet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: