Plinius

torsdag, oktober 21, 2010

P 144/10: Tiende runde

Filed under: debatt — plinius @ 1:20 pm

Omtrent sytti ansatte var møtt opp på gårsdagens allmøte om fusjonen.

Det var knapt en student å se. Hovedinnlederne var Steinar Stjernø (for) og Joron Pihl (mot). Både startinnleggene og diskusjonen var preget av en viss utmattelse – som tiende runde i en boksekamp. Begge parter stilte opp og prøvde etter beste evne å få inn brukbare slag, men gnisten og spenningen var borte.

Vi som har deltatt i debattene det siste året,  har etter hvert fått god oversikt over argumentene på begge sider. Det viktigste nye, sett fra min side, var

 1. at Steinar nå er villig til å fronte vedtaket om fusjon – med sin personlige tyngde
 2. at Jorons viktigste argument var en  visjon om HiO som fullfinansiert universitet – i praksis en dobling av antall stillinger med samme studentall

Løpet er kjørt. Da tenker jeg politisk. Ledelsen har ikke tenkt å bøye av. De som leder an i motstandskampen, klarer ikke å mobilisere tilstrekkelig mange til en kraftfull kamp. Styrene kommer til å vedta sammenslåing i desember.

Meningsmålingen

Tre av fagforeningene har nettopp engasjert Synovate til å gjennomføre en meningsmåling blant alle ansatte. Vi har alle fått dette brevet:

Synovate MMI har fått i oppdrag fra Forskerforbundet, Utdanningsforbundet og  Norsk Fysioterapeutforbund ved Høgskolen i Oslo å gjennomføre en  meningsmåling vedrørende den foreslåtte fusjon.

På møtet 9. desember 2010 skal høgskolestyret fatte vedtak i spørsmålet  om den foreslåtte fusjon mellom HiO og HiAk. Ansatte er nå kjent med alle utredningene  som foreligger før vedtaksmøtet. Fagforeningene mener at det er viktig å  få vite hvordan de ansatte ser på hovedspørsmålet. Det er bakgrunnen for  denne meningsmålingen.

Det tar kun noen sekunder å svare da vi bare stiller ett spørsmål.  For å svare må du åpne spørreskjemaet ved å klikke på nedenstående link.  Du vil være sikret anonymitet ved at ingen hos oppdragsgiver vil få  opplysninger om hva den enkelte svarer.

Vi blir altså bedt om å si ja eller nei til fusjon – ut fra det vi i dag vet.

En lokal meningsmåling i en organisasjonsprosess ved en høyskole er en ny opplevelse for meg. Jeg er ikke prinsippielt negativ til metoden – men skulle gjerne sett noen bakgrunnsvariable som viser resultat og svarprosent i ulike grupper.

Når vi ellers foretar målinger – fra partibarometre til HMS-vurderinger – bruker vi metoder partene er enige om. Det gir resultatene større tyngde. En ad hoc-undersøkelse fra en gruppe som har tatt stilling til hovedspørsmålet, vil ikke få samme vekt.

Meningsmålinger er en del av det politiske spillet i moderne samfunn. Politikerne tar åpenbart hensyn til dem – men de lar ikke målingene erstatte de politiske prosessene. Jeg spår det samme vil skje ved HiO.

Twitter

Min tvitring fra møtet så slik ut

Steinar Stjernø

 • Kan ikke tenke oss en mer ynkelig handling som ledelse enn å dytte denne vanskelige beslutningen foran oss.
 • Tromsøfusjon gjennomført uten økonomiske kalkyler (Steinar er ekstern styreleder ved fakultet for humaniora, samfunnsfag og lærerutdanning)
 • Motstanderne usedvanlig egosentriske og usolidariske vis-a-vis HiAk – skryter opp HiO og skryter ned HiAk. Ser bort fra FoU-ulikheten v/HiO.
 • Styrke slagkraften vis-a-vis myndighetene – vi kan snakke for hele regionen.
 • Steinar Stjernø er første innleder på allmøtet om HiO-HiAk-fusjonen i dag kl. 1500. Fusjonen er en liten sak for HiO – men stor for HiAk.

Joron Pihl

 • Dette er konsekvensen av Bolognamodellen. Vi blir en bedrift som konkurrerer på et internasjonalt utdanningsmarked.
 • Nå kommer sterke stemmer fra universitetssektoren (Hagtvet, Kjeldstadli) som krever fullfinansiering av studiene.
 • Hvorfor stiller ikke rektoratet krav om samme finansiering som universitetene?
 • Hvordan skal vi kunne levere FoU på universitetsnivå uten tilsvarende økonomi. Vi roser oss av at vi produserer billigere utdanning.
 • Fusjonen er en breddetilnærming – ikke en spissing.
 • Bygger ikke på de økonomiske erfaringene fra andre universitets- og fusjonsprosesser. Udemokratisk intern prosess.
 • Styret har ikke sørget for å skaffe en finansiering som svarer til det kommende universitetets økonomiske behov.

Plinius

 • Hagtvet går også inn for å nedlegge universitetene i Agder og Stavanger – og vil neppe rope hurra for et nytt Oslo-universitet med profesjonsretning.
 • Bernt Hagtvet (sier Plinius) står for det gamle universitetet – han mener at dagens UiO er en «pølsefabrikk» og en «snillistisk deigklump»

Andre

 • Frank Meyer:
  • Støyen vil komme etter desember, når avdelingene skal slå seg sammen. Åtte av ti fusjoner i off. sektor kan ikke ta ut synergi.
 • Ragnar Audunson:
  • Fusjonen vil gjøre oss mer innadvendte. Lederne er orientert innad, mot de interne prosessen. Del av byråkratisering.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: