Plinius

lørdag, oktober 23, 2010

P 146/10: Bokpriser og mediebudsjett

Filed under: grafikk, statistikk — plinius @ 9:44 am

Det er budsjettider, skriver en kollega til meg, og vi i folkebiblioteksektoren må argumentere mot kutt og for høyere budsjett.

Det støtter jeg helhjertet. Hun har stilt meg noen konkrete spørsmål om statistikk, og jeg tror svarene kan ha interesse for flere.

 1. Finnes det noen tall for prisen på bøker (hardcover)  for årene 1990 og 2009.
 2. Samme spørsmål for lydbøker?
 3. Finnes noen tall om bevilgninger til media til bibliotek (av ulik størrelse) i 1990?
 4. Og 2009?

Det fjerde spørsmålet er det enkleste. KOSTRA har opplysninger om medieutgifter (og folketall) i alle kommuner siden 2006. Jeg har satt opp tabellen Medieutgifter 2009 – og også beregnet medianer og gjennomsnittsverdier ut fra kommunens størrelse (bildet viser mediantallene).

Spørsmål 1-3

De tilsvarende tallene for 1990 er ikke publisert i digital form. De ble i sin tid samlet inn av Statens bibliotektilsyn og har nå, etter en periode hos ABM-utvikling, havnet hos Nasjonalbiblioteket. De kan selvsagt tastes inn fra den trykte bibliotekstatistikken for 1990, men jeg håper jo at NB kan levere denne typen data i digitale formater.

Statistikk for bokpriser – og lydbøker – vet jeg mindre om. Konsumprisindeksen (ser jeg på SSBs sider) har bokpriser som en egen komponent – men tallene publiseres ikke separat, ser det ut til. Her kan sikkert SSBs bibliotek (og eksperter) bistå. Det kan også hende at Forleggerforeningen har slike tall.

Det bibliotekene trenger, slik jeg ser det, er en prisindeks som dekker det medieutvalget bibliotekene typisk kjøper inn. Det er rimelig å tro at bokkomponenten i KPI ville fungere bra for folkebibliotekene.

Fagbibliotekene trenger sin egen indeks, med vekt på fagtidsskrifter og faglitteratur forøvrig. Slike indekser lages i USA og Storbritannia – og brukes sikkert i bibliotekarenes argumentasjon.

Denne posten er også publisert på Samstat-bloggen.

Reklamer

5 kommentarer »

 1. Jeg var i ansvarlig i Bibliotektilsynet for omlegging av biblioteksstatiskken til digital form. Fra og med 1988 ble samlet inn digitalt, og samlet som store regneark. Regenearkene var i Lotus 1-2-3 men det leser Excel greit. Det jeg vet, er at etter at jeg sluttet ble oppgaven i 1993/94 «outcourcet» til
  Biblioteksentralen. Så dette burde være tilgjengelige et eller annet sted.

  Strukturen de første årene var i tillegg slik at tidligere års medieutgifter og utlån ble overført til neste års regneark som skjulte kolonner.

  Siden innsamligen gikk via fylkesbibliotekene er det heller ikke usannsynlig at det enkelte fylkebibliotek sitter med kopier av den delen av regnearket som gjelder deres eget fylke.

  Kommentar av Jan Bruusgaard — fredag, oktober 29, 2010 @ 9:07 am

 2. Jeg har sett litt mer på Konsumprisindeksen og bokpriser og
  har laget et regneark her:
  https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0ApH9GHpJnxVcdFFrZkhsaFRCVEpmaGRpcF9LLURzVVE&hl=no#gid=0https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0ApH9GHpJnxVcdFFrZkhsaFRCVEpmaGRpcF9LLURzVVE&hl=no#gid=0

  I Konsumprisindeksen ville jeg brukt konsumgruppen
  Bøker aviser og skrivemateriell, siden vektgrunnlaget for o undergruppene Aviser, tidsskrifte og Bøker blir veldig lite. Uviklingen for de gruppen samsvarer godt med de to.

  KPI totalindeks har en langt lavere vekst i perioden og er ikke brukbar.

  Se evt også http://www.ssb.no/tabell/03014
  som jeg har brukt som kilde.

  Det er ikke egen indeks for hardcover og det er en mulighet for at prisveksten her har vært høyere fordi andelen av billigbøker har økt, men dette er ren spekulasjon.

  ps.: min huskeregel for å regne prosent med indekser.
  Divider nyeste på eldste -> trekk fra 1 -> divider med 100

  (Jeg har for tiden permisjon fra SSBs bibliotek og informasjonssenter)

  Kommentar av Jan Bruusgaard — fredag, oktober 29, 2010 @ 10:11 am

  • Huskeregelen skal være:
   Divider nyeste på eldste -> trekk fra 1 -> MULTIPLISER med 100

   Jeg har visst hatt permisjon for lenge 🙂

   Kommentar av Jan Bruusgaard — fredag, oktober 29, 2010 @ 7:18 pm

 3. Hjertelig takk til Jan Bruusgaard for solid dokumentasjon.

  Selv om vi ikke har data for innbundne bøker separat, kan vi i hvert fall bruke Jans tabell til å si – i forhold til spørsmål 1 – at bokprisene trolig har økt med (154,5-72,2)/72,2 = 114 prosent fra 1990 til 2009.

  I samme periode økte konsumprisindeksen med (145,2-76,9)/76,9 = 89 prosent

  Skal vi finne endringene i mediebudsjettets kjøpekraft, bir KPI for «gode» tall, siden bokprisene har steget mer enn konsumprisene i sin alminnelighet.

  Kommentar av plinius — fredag, oktober 29, 2010 @ 12:32 pm

 4. Har oppdatert regnearket med indekserte bok og tidsskriftsspriser med 2011 tall. Prisene på bøker går for første gang ned, mens aviser og tidsskrifter fortsetter å stige.
  https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0ApH9GHpJnxVcdFFrZkhsaFRCVEpmaGRpcF9LLURzVVE&hl=no#gid=0https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0ApH9GHpJnxVcdFFrZkhsaFRCVEpmaGRpcF9LLURzVVE&hl=no#gid=0

  Kommentar av Jan Bruusgaard — mandag, januar 16, 2012 @ 1:45 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: