Plinius

tirsdag, oktober 26, 2010

P 148/10: Erfaring, utvikling, forskning

Filed under: debatt, forskning — plinius @ 12:42 pm

Forskningsbasert undervisning, sier Forskerforbundets Hovedstyre,  foregår når vitenskapelig ansatte underviser innen sitt forskningsområde eller tilgrensende fagfelt.

I tillegg må deres forskningskompetanse, -erfaring og -innsikt bety noe for undervisningen.

Hva ville dette dobbelte kravet bety innenfor  bibliotekutdanningen? I KORG-fagene må det innebære

  • at lærerne har egen forskningserfaring innenfor hhv. katalogisering, klassifikasjon og gjenfinning (med indeksering)
  • at undervisningen avspeiler deres forskningskompetanse – og ikke «bare» den kompetanse, erfaring og innsikt de har vunnet gjennom egen faglig praksis

Tilsvarende krav må stilles innenfor fag som litteratursosiologi, organisasjon og ledelse, samlingsutvikling, pedagogikk, webdesign og statistikk og metode.

Vi er ikke der i dag. Jeg ser heller ikke noe stort behov for å stille disse krav gjennom hele undervisningsløpet.

På BIBIN har jeg selv undervist i organisasjonsfag – inkludert samlingsutvikling, i praktisk pedagogikk (på etterutdanningskurs), og i webdesign uten å ha forskningserfaring på disse områdene. Men jeg synes nok mange års praktisk erfaring  – kombinert med forskningskompetanse på andre felt (statistikk, metode, fredsforskning) – har vært tilstrekkelig.

Når Forskerforbundet stillet et «dobbelt krav», må det bety at lærere kan ha forskningkompetanse – uten at kompetansen slår ut i undervisningen. Da må det også være mulig – tenker Plinius – å gi forskningsbasert undervisning uten å ha formell forskningskompetanse.

Samtidig er jeg nokså skeptisk til vektleggingen av forskningskompetanse framfor utviklings- og erfaringskunnskap. I referansefaget – for å ta et eksempel – ser jeg ingen grunn til at en som «bare» har forsket på referanse skulle gi faglig bedre undervisning enn en erfaren referansebibliotekar med pedagogisk flair.

Interesser

For Forskerforbundet er begrepet samtidig en del av interessekampen. Kravet til forskningsbasert undervisning blir samtidig et krav om halv tid til FoU for alle vitenskapelige ansatte.

Og hva skjer hvis jeg velger å bruke min FoU-tid til å drive utviklingsarbeid i stedet for forskning? Det er ikke så lett, dette her ….

Ressurser

Vedlegg 1

Forskerforbundets Hovedstyre har vedtatt følgende definisjon av forskningsbasert undervisning:

”Prinsippet om forskningsbasert undervisning er et lovfestet krav til undervisningen ved universitetene og høyskolene. Dette innebærer at alle ansatte som er involvert i undervisningen må være ansatt i kombinerte stillinger med rett til FoU. Vitenskapelig ansatte i førstestilling og professorstilling skal bruke minimum 50% av arbeidstiden til FoU, og vitenskapelig ansatte i øvrige kombinerte stillinger skal sikres minimum 30% av arbeidstiden til FoU.

Forskningsbasert undervisning foregår når vitenskapelig ansatte underviser innen sitt forskningsområde eller tilgrensende fagfelt, og når deres forskerkompetanse, forskererfaring og forskerinnsikt betyr noe for undervisningen. Forskningsbasert undervisning kan være formidling av etablert kunnskap, av ny anerkjent kunnskap eller av forskningsresultater som nettopp er blitt kjent. Begrepene omfatter også veiledning innen den ansattes fag.”

Vedlegg 2

§ 1-3. Institusjonenes virksomhet

Universiteter og høyskoler skal arbeide for å fremme lovens formål ved å

  1. tilby høyere utdanning som er basert på det fremste innen forskning, faglig og kunstnerisk utviklingsarbeid og erfaringskunnskap
  2. utføre forskning og faglig og kunstnerisk utviklingsarbeid.

Kilde

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: