Plinius

tirsdag, desember 7, 2010

P 166/10: Livets rett

Filed under: debatt — plinius @ 11:50 am

Ola Eiksund – biblioteksjef i Arendal – gir klar beskjed på biblioteknorge:

Vi har mye å lære av hvordan «de utenfor» ser på oss – ikke minst fordi virkeligheten er at bibliotekene (da særlig folkebibliotekene) ikke lenger kan se det som en selvfølge at vi «har livets rett» i morgendagens samfunn.

Vår oppgave blir å vise at vi faktisk har livets rett – at vi faktisk bidrar med viktige løsninger til fellesskapet – at vi bør og kan være sentral bidragsyter i løsningen av store og viktige samfunnsoppgaver.

Jeg har svart på lista – og gjengir svaret her:

Takk til Ola! Jeg ser det slik.

Strategiske allierte

Georg Arnestad er en sterk og engasjert forkjemper for kultursektoren. Han står på bibliotekenes side – men ber om «geriljakrig, ikke misjonsferd». Han kritiserer miljøet – spesielt folkebibliotekene – for ikke å kjempe med styrke for sin egen sak. Han fortjener applaus.

Knut Olav Åmås har den samme grunnholdningen. Han støtter bibliotekenes sak – og har gjort mye for å synliggjøre den i samfunnsdebatten. Men han gjør det fra sitt ståsted og i sitt språk – som engasjert intellektuell og kulturedaktør (Norges viktigste, gitt Aftenpostens posisjon). Arnestad og Åmås hører til våre strategiske allierte og bør få gjennomtenkte svar.

In flagranti

Håkon Gundersen og Vetle Lid Larsen stiller i en annen klasse. Jeg synes det er flott at de bryr seg nok om bibliotek til å skrive i vei, selv om håret og argumentene flagrer i alle retninger. Men her synes jeg det er like greit å svare med samme mynt – dvs. i et lettere og muntrere toneleie.

Begge uttrykker on forkjærlighet for det gamle bokebiblioteket. Jeg forstår dem så godt, så godt. Verden var så grei i 1950. Hadde Jan Erik Vold fått bestemme, ville Deichman alltid tronet på Hammersborg. Men nostalgi fungerer ikke som strategi. Jeg har vandret i Deichmans uendelige magasiner – det har ikke poeten Vold (tror jeg).

Gjennom Bok og bibliotek har Odd Letnes jobbet hardt for å få til debatt både innenfor og utenfor boblen. Den nye versjonen av nettstedet – som også har mulighet for  e-abonnement – har fått en tiltalende form. Tidsriktig heter det i markedsføringsbransjen. Kudos til redaktøren.

I all fortrolighet

Plinius er spaltist i BoB – og ser nå fram til et skikkelig julegratiale  ….

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: