Plinius

torsdag, januar 13, 2011

P 4/11: Debatt om debatten

Filed under: Uncategorized — plinius @ 2:07 pm

Det går en nødvendig og viktig debatt – om den norske bibliotekdebatten – på biblioteknorge.

Erling Bergan og Frode Bakken.

Alle offentlige samtaler preges av de teknologier og kanaler som står til rådighet. Når dette materiellet – våre samtaleverktøy – forandrer seg, må vi forandre måten vi bruker dem på.

Oppfordringer til andre om å gjøre dette og hint har liten effekt. Change starts at home. Men forandringsarbeidet bør jo hvile på en kartlegging og tolkning av dagens status – en konkret analyse av de løpende samtalene i det norske bibliotekfeltet.

Plinius har vært opptatt av dette siden bloggen startet. Jeg legger ved noen lenker – og fatter meg forøvrig i korthet.

Bransjebladene

Bok og bibliotek har vist evne og vilje til å føre en åpen, delvstendig og utadrettet debatt om bibliotek – parallelt i begge medier: papir og nett. Bladet er også fysisk plassert innenfor et faglig forlag (ABM media) i et større faglig miljø (HiO og snart HiAk).

Bibliotekaren er også sterkt og bevisst redigert. Bladet har bygd ut et bra nettsted og fungerer riktig godt som medlemsorgan for en livskarftig fagforening. Det ligger i bladets natur at når det gjelder innholdet, må fagforeningsstoffet ha en sentral plass. Men bladet gjør en god jobb med å ta opp bredere emner og debatter samtidig.

NBF er den samlende fagpolitiske organisasjonen for norske bibliotekarer. Foreningen er et nasjonalt samlingspunkt og er svært så anerkjent i miljøet – men har nok større tyngdde på folke- enn på fagsida.

Strategisk ledelse

Jeg skulle ønske et tettere samarbeid med fagbibliotekmiljøet – men det forutsetter igjen mer arbeid med – og større enighet om – de faglige og strategiske utfordingene bibliotekfeltet som helhet står overfor de neste 10-20 åra. De siste årenes bruduljer – der NB har slukt både Tilsyn og RBT – med ABM som mellomstasjon – har skapt en helt ny strategisk situasjon.

Det beste alternativet når det gjelder fagdebatten, tenker jeg, ville være å samle ressursene rundt B&B og det publiserings- og fagmiljøet det er en del av. NBF-nytt (på nettet) har vært innovativt, men ressursene er små. Bibliotekforum fungerer som medlemsblad, men NBF har ikke de vekstmulighetene som det framtidige profesjonsuniversitetet i Oslo og Akershus har.

Debatt 2.0

Biblioteknorge er en viktig, vesentlig og velfungerende kanal for fagdebatt med mye attåt. NB er teknisk vert, men har aldri vært interessert i å jobbe redaksjonelt eller med teknisk utvikling. Den brede bibliotekdebattens medier bør heller ikke være for tett knyttet til noen organisasjon med sterke særinteresser.

Biblioteknorge bør videreutvikles heller enn å fases ut. En flytting til HiO-HiAk-miljøet – og rekruttering av en frisk og freidig ordstyrer – bør vurderes.

I tillegg har vi en meget rik flora av blogger og twitring. Den bør fortsatt oppmuntres (lav terskel og lokalt tilsnitt er viktig), men bør bli lettere å forholde seg til. Det krever en «listeføring», som Sarpsborg gjør på en utmerket måte (og Plinius på sin). Men det er så mye i omløp, at debatten ville ha godt av bevisst utvelgelse av – og kommentarer til – interessante bloggposter. Dette er oppgave for en debattredaktør av type 2.0.

Intet av dette er gratis, selv om mye kan være frivillig. Timeverkene ruller (trust me, I’ve tried). Derfor er jeg særlig interessert i forslag der forfatteren ikke bare peker på hva som bør skje, men også nevner hvem som skal gjøre arbeidet.

Ressurser

Jeg benytter anledningen til å lage et register over bloggposter om faglig kommunikasjon i bibliotek-Norge. Mer kommer …

2006

2005

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: