Plinius

lørdag, januar 15, 2011

P 5/11: Buskebrura

Filed under: Uncategorized — plinius @ 10:51 pm

Buskerud fylkesbibliotek vant årets hederspris. Det var vel fortjent, og Plinius slutter seg til rekken av gratulanter.

I sin begrunnelse la NBF-komiteen særlig vekt på at biblioteket står bak flere prosjekter som er fremtidsrettede og nyorienterende – som

  • E-bokprosjektet
  • Lukter det framtid
  • Buskerudgeriljaen
  • 23-ting om web 2.0

Før jeg fortsetter, må jeg advare leseren. Plinius er ikke uhildet. Jeg har samarbeidet med fylkesbiblioteket – og resten av Drammensbiblioteket – i flere år, med større og mindre prosjekter. Det håper jeg å fortsette med.

For meg har Drammen vist at det går an å løsrive seg fra Oslo-skyggen. Hovedstaden har sine fine kvaliteter – det står ikke på det. Men det er ofte en lise å komme ut av Oslo – det selvbevisste maktens sentrum. Boblen. Norges Roma.

Fylkesbiblioteket ligger på Papirbredden. Et gammelt industriområde har blitt gjort om til et arbeids- og boligområde for moderne kunnskapsarbeidere – med utsikt over Drammenselva og kort vei til fjorden. Tilsvarende byfornyelser har skjedd rundt Aker brygge og i Nydalen. Bjørvika står for tur.

Drammen er i ferd med å bygge sin egen identitet. Identitet er mer enn kultur i vanlig norsk forstand: bunader, festivaler og berømte forfattere . Identitet dreier seg om det som setter sitt stempel på stedet: bygninger og landskap, arbeid og fritid, penger og produksjon, vilje og utholdenhet. Norge er et resultat av nasjonsbygging. Drammen er et resultat av stedsbygging.

Papirbredden, Drammensbiblioteket og gratulanten selv lever av og i disse prosessene. Det som preger fylkesbiblioteket er at det arbeider regionalt, med hele Buskerud som virkefelt, samtidig som det inngår i Drammensbiblioteket som en av tre likeverdige partnere. Konstellasjonen er spennende og krevende – det har jeg sett på nært hold.

Asker, Bærum og Oslo selv står som en vegg mot øst. Skal Drammen ha handlingsrom, må byen se mot Buskerud, Telemark, Vestfold og til og med Østfold. Fylkesbiblioteket jobber regionalt – i et landskap som spenner fra fjorden til fjellet – med rike jordbruksområder (Lier, Eiker), lokale byer (Hønefoss, Kongsberg), småkommuner med skog og elveleier, åser og høyfjell – et Norge i miniatyr.

Mens forlagene og forfatterne nøler, har biblioteket satt i gang et e-bokprosjekt. Det nye nettbrett-prosjektet ved HiOs læringssenter peker i samme retning. Vi må skaffe oss en praksis for å bli stand til å mene noe substansielt.

Lukter det framtid er et oppsøkende prosjekt. Fylkesbiblioteket har besøkt alle folkebibliotek i fylket og intervjuet biblioteksjefer og rådmenn og dokumentert forholdene med bilder, video og statistikk. Endelig kommer tallene til sin rett, sier Plinius. Dessuten er selve navnet er uformelt, eggende, eventyrlig. Det er troll i skogene.

Buskerudgeriljaen er også oppsøkende. Både navnet og gavnet er en bevisst provokasjon. Mange bibliotekarer har et vanskelig forhold til kassering. De vet at de burde – for det har de lært på bibliotekutdanningen. Men det smerter i sjelen å kaste bøker. Det tar tid å gjøre det skikkelig. Og dessuten står både politikere og journalister klar til angrep.

Ofte skjer kasseringen i det stille, når ingen ser det. Bøkene pakkes så godt inn slik at heller ikke renholdsarbeiderne oppdager hva de transporterer. Buskebrura har snudd spillet på hodet. Geriljaen kaster i fullt dagslys, med fotografier og fanfarer. Alt dokumenteres.

Prinsippet er det samme som Gay Pride og Black is Beautiful. Statsvitere og sosiologer snakker om sosial mobilisering. Men i dagliglivets språk dreier det seg om mot, humor og faglig trygghet:

  • Vi gjør det som trengs og står for det vi gjør.
  • Vi tar gjerne en debatt, men gidder ikke synse.
  • Dette er et fag, ikke en barnehage.

Det fjerde prosjektet – 23 ting – er en norsk variant av et internasjonalt prosjekt. Med dette prosjektet har biblioteket fungert som gatekeeper – altså som et aktivt bindeledd mellom avansert internasjonal praksis og det norske praksisfeltet.  Gjennom oversettelse, tilpassing og en lang rekke kurs over hele landet – til ytterst lave kostnader – har biblioteket vist noen av mulighetene som ligger i det digitale feltet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: