Plinius

søndag, januar 30, 2011

P 14/11: Gul ketchup

Filed under: debatt, referanse — plinius @ 12:03 pm

Matvarebransjen prøver  stadig ut nye produkter.

De som slår an, videreføres.  Melkeproduktet Skyr har blitt en suksess. De som ikke slår an, kuttes ut.   Stabburets gule ketchup traff ikke de norske hjerter. Tomater skal være røde.

Her har bibliotekene noe å lære. Støtt det som slår an. Kutt ut resten når prøvetida er over – og bruk ressursene til nye tiltak. De står jo i kø.

Skrivebua er har vært mektig populær – med over tusen bidrag i måneden i 2005-2007. Mens Reaktor totalt har under 1600 bidrag – etter sju års virksomhet (hovedsaklig i beta).

Den lokale utgaven fra Groruddalen har 27.

Siden jeg ikke fant noen nyere statistikk på nettstedet, prøvde jeg å estimere antallet ved å se på datoene for de tjue siste bidragene. Derfor skrev jeg:

Skrivebua har nok også blitt kraftig redusert: en rask sjekk av de nyeste bidragene til Skrivebua viste tjue bidrag på en måned..

Jeg er svært glad for å høre at dette ikke stemmer – Skrivebua får fortsatt omtrent 1500 bidrag i måneden. Takk til Mona Wisth (daglig ansvarlig for Skrivebua), som sendte meg en e-post om dette 31.1.11.

Skrivebuas fremtid er også likevel usikker:

Skrivebua legges ikke ned fra årskiftet, men drives midlertidig inntil videre, mens det arbeides for å få en avklaring på fremtiden.

BIBSYS Emneportal er nedlagt fra årsskiftet. Det samme er SMS-delen av Biblioteksvar. En hel rekke nasjonale tjenester er nå under press.

Marked og myndighet

I offentlig sektor er det ikke nok å treffe markedet.  Vi må også treffe myndighetene. Noen blir fristet til å nøye seg med myndighetenes støtte. Så lenge staten betaler – uten å kontrollere resultatet – er det liten grunn til å vektlegge bruk og brukervennlighet.

Utdanning.no er et godt eksempel. Jeg har skrevet mye om denne store og kostbare utdanningsportalen tidligere.  Men den politiske interessen for å analysere bruken og diskutere kvalitetsproblemene ser ut til å være laber.

Nytt eksempel

Utdanning.no er en nasjonal fellesportal for utdanning, karriere og læring, og eies av Kunnskapsdepartementet

Her kan elever og lærere bl.a. søke i 4000 læremidler. Siden om digitale læremidler har en lenke til en side om Ordbøker og leksika. Den ble sist oppdatert 6. november 2009.

Siden beskrives slik:

Trenger du å slå opp et ord? Eller ønsker du å finne ut mer om et emne? Her finner du lenker til noen gratis oppslagsverk
.

De tre ordbokressursene som oppgis er:

Kommentar A

Den første ressursen er laget av en entusiastisk amatør. Den beskrives slik:

 • Nordisk ordbogssamling er en ikke-kommersiell og reklamefri – – virtuell huskeliste – et verktøy for rask og riktig nettsøk.
 • Den ble lagd  som en oppgave til studier i nettjournalistikk på Høgskulen I Volda i 2001. Siden har den bare vokst…
 • Det er … et bevisst valg at de enkelte lenker ikke er spesielt grundig evaluert.
 • Brukerne forutsettes å kjenne lenkene på forhånd. …
 • Målgruppen er ansatte og studenter i medier, informasjon og undervisning.

Siden samlingen er meget stor, og lenkene ikke er grundig vurdert eller annotert, egner dette nettstedet seg dårlig for elever.

Den andre ressursen er sentral. Ordbøkene er utarbeidet ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier (ILN) ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Norsk språkråd.

Den tredje ressursen får karakteren E (for elendig). Systemet klarer ikke å oversette helt vanlige fagord som

 • abstinence
 • bulimia
 • chlorophyll

fra engelsk til norsk. Den klarer heller ikke å oversette ord som

 • antistoffer
 • badeland
 • dagtid

fra norsk til engelsk. I tillegg fjerner den de «norske» bokstavene Æ, Ø og Å. Det bety at

 • æren blir oversatt til clean, pure
 • øse blir behold, see, look, glance
 • åstopp blir halt

De stoppet på åstoppen bør da hete:

They halted at the halt …

Kommentar B

De to leksikalske ressursene som oppgis er:

Begge er fornuftige valg. Derimot mangler det mest brukte leksikonet i Norge – altså Wikipedia ….

Wikipedia har forøvrig en god og detaljert oversikt over norske og internasjonale leksikon, med lenker til mer informasjon. Wikipedias oversikt over ordbøker kan også være nyttig for elever og lærere.

Wikipedia er overmåte populær. Tallene for Utdanning.no er grundig gjemt bort. Men det hjelper ikke at vi elsker rød ketchup hvis Staten foretrekker den gule.

Ressurser

Skrivebua

VEDLEGG

Probably the worst way to put technology into government is for politicians to announce a revolutionary scheme with a loud fanfare, after which inexperienced and timid civil servants hurriedly draw up a tender and award it to the lowest (but probably not the most competent) bidder.

Work starts, but political pressure causes the specification to change, so costs spiral and disillusion grows. The project either limps into life, infuriating everyone by its poor performance, or is expensively buried.

The Economist. 16-22. februar 2008:

And so it goes …

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: