Plinius

tirsdag, februar 1, 2011

P 16/11: To kritiske år

Filed under: bibliotek 2.0, debatt — plinius @ 11:11 am

Bibliotekdebatten har hverken ordstyrer eller agenda. Meninger er det nok av. Men ordene fører ikke til forpliktelse og handling.

Dette er et strukturproblem.

Årene 2010-2011 ser ut til å bli et kriseår for mange digitale tjenester i (og nær) bibliotekfeltet:

 • BIBSYS Emneportal ble lagt ned fra 1.1.11. innholdet overlates til Wikipedia.
 • Skolenettet blir lagt ned til sommeren. Hva som skjer med den store samlingen av annoterte læringsressurser vet jeg ikke.
 • ABMs finansiering av Biblioteksvar ble avsluttet. Etter et halvt års usikkerhet fikk tjenesten penger for ett år til – ved en omdisponering fra Deichmans fjernlånsbudsjett. Biblioteksvars framtid skal utredes.

 • SMS-tjenesten til Biblioteksvar ble lagt ned fra 1.1.11
 • Den planlagte Litteratursiden.no blir ikke videreført.
 • ABM-utvikling ble oppløst. Mange av ressursene på biblioteksida blir overført til NBs digitaliseringsprosjekt. Prosjektet har en prislapp på 10-20 millioner kronerr i året.
 • NB foreslo å nedlegge Ønskebok, men vil nå utrede spørsmålet før endelig vedtak.
 • Framtida til Skrivebua, som er en av Norges mest populære nettsteder for skrivende ungdom, er høyst usikker.

Ord og handling

Jeg har ikke sett noen debatt om BIBSYS Emneportal, som jo var et stort system med et førtitalls fagredaksjoner. At Skolenettet legges ned, er knapt registrert. At Utdanning.no fortsetter å tilby fire tusen læringsressurser – i en slags konkurranse med Detektor – blir ikke diskutert – hverken av lærere eller bibliotekarer. At Skrivebua får like mange bidrag i måneden som Reaktor får i året, er et ikke-tema.

Skal bibliotekfolk påvirke disse prosessene, må de i hvert fall snakke og skrive om dem. Vi bør også stille krav til de som har makt til å fatte beslutninger:

 • at de sørger for åpne utredninger, der argumentene for og i mot kan diskuteres underveis – slik at vi kan lære noe av prosessene
 • at de sier klart fra hva de selv mener – og argumenterer for sin sak

Jeg mener prinsippielt at alle som deltar i et sosialt felt har et medansvar for å gjennomføre lærerike debatter og legitime prosesser. Vi kan ikke overlate alt til lederne. De kan ikke overlate alt til grasrota.

Debatten om Ønskebok blusset opp – og forsvant. Men hva er konklusjonen? At noen burde gjøre noe? De som deltar, mener mye. Men de som har makt til å handle, deltar lite.

Men det er også slik at ansvar og makt hører sammen. Derfor er taushet i ledersjiktet mer problematisk enn taushet på grasrota.

2 kommentarer »

 1. Debatten om BIBSYS emneportal har ikke vært helt fraværende, men stort sett gått i BIBSYS-interne fora. Sjøl var jeg veldig involvert i emneportalprosjektet for 10+ år sida.

  Og gremmes nokså mye over at jeg ikke den gang var i stand til å forutse at dette var et blindspor. Nytteverdien av emneportalen har nok ikke stått i noe som helst forhold til medgåtte ressurser.

  Noe som minner meg på at kost/nytte-vurderinger har vært omtrent tabu i bibliotekene. Og er det fortsatt?

  Kommentar av Ole Husby — tirsdag, februar 1, 2011 @ 12:12 pm

 2. Kort og klargjørende kommentar fra Ole Husby.

  I likhet med Ole har jeg lagt merke til uviljen mot økonomiske analyser i bibliotekfeltet. Det samme har vært tilfelle i mye av kultursektoren, i Helse-Norge og i Utdannings-Norge.

  Men både kultur, helse og utdanning har blitt så sentrale deler av norsk økonomi, at det blir umulig å se bort kost/nytte-vurderinger. Kulturøkonomi, helseøkonomi og utdanningsøkonomi har blitt etablerte fagområder. Bibliotekarene vinner ingen ting ved å overlate disse diskusjonene til andre profesjoner.

  Kommentar av plinius — tirsdag, februar 1, 2011 @ 6:52 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: