Plinius

søndag, februar 13, 2011

P 22/11: Statistikken må ut!

Filed under: statistikk — plinius @ 11:31 am

Det har vært en heftig uke – med statistikk i sentrum.

I fjor fikk vi støtte fra ABM-utvikling til å gjennomføre et tre ukers verksted med praktisk trening i bibliotekstatistikk. Her arbeidet de ti deltakerne med hvert sitt «personlige» prosjekt – det vil si en oppgave deres bibliotek ønsket å få løst – med tett faglig støtte.

Uka 7.-11. februar var den tredje og siste uka i dette programmet.

Lynforedrag

Statistikk må formidles aktivt for å bli brukt. Derfor arrangerte vi en formidlingsdag 10. februar: Med tall som argument! Som en del av programmet  presenterte deltakerne på verkstedet prosjektene sine – etter å ha fått trening i lynforedrag: sju minutter på hver.

Lynforedraget er en morsom og effektiv form for kommunikasjon. Nettet er til stede overalt. Derfor kan foredragsholderne konsentrere seg om å formidle ideer – gjerne ved hjelp av bilder. Alt det andre legger vi på nettet.

Det er vanlig å kombinere en serie på 5-10 lynforedrag med en uformell prateperiode i mindre grupper rett etterpå. Da kan publikum selv velge hvem de vil snakke mer med.

Husk at lynforedraget er en ny sjanger. Det å lage et sju minutters foredrag med fengende bilder tar tid. Jeg regner med fire-fem timers detaljarbeid (redigering) – gitt at selve råmaterialet (det saklige innholdet) foreligger. Gevinsten havner hos publikum.

Formidling og argumentasjon

SIP-verkstedet dreide seg altså ikke bare om innsamling og bearbeiding av statistikk, men også om formidling, bruk og argumentasjon. Derfor gir vi opplæring i blogging, Google Docs og presentasjonsteknikk underveis.

Vi arrangerte forøvrig et mini-verksted i grafisk bruk av Google Docs for alle som deltok på Statistikkdagen 2011.  Regnearkene vi brukte ligger klare til bruk (Øvelse A og B).

Et eksempel

En av deltakerne, biblioteksjef Elin Mariboe Hovde fra Modum, forteller om praktisk bruk av  presentasjoner på SIP-bloggen sin – i kommunen og fylket (Buskerud). Hun har også opprettet en blogg for biblioteket – og en egen statistikkblogg.

Kaninblogg har hun hatt lenge …

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: