Plinius

mandag, februar 21, 2011

P 27/11: Valgkamp etter Obama

Filed under: høyskolevalg — plinius @ 10:35 am

I 2008 vant Barack Obama en historisk seier.

Obama ble USAs første fargede president. Han vant i to runder. Først innad, mot drevne Hilary Clinton. Så utad, mot republikanerne.

Etter valget ble det snakket mye om Obama-effekten. Obama klarte å mobilisere tilhengere og velgere ved systematisk bruk av IKT og sosiale medier.  Dette var ingen tilfeldighet. Han har lang praksis som “community organizer” – i en by med lang tradisjon for sosial mobilisering. I Chicago kunne Obama bygge på en levende tradisjon – etter den legendariske Saul Alinsky.

Egypt

I 2011 led Hosni Mubarak et knusende nederlag.

Etter tredve år som egyptisk president måtte han trekke seg – på grunn av massedemonstrasjoner mot regimet. De nye sosiale mediene spilte en sentral rolle i den politiske mobiliseringen. Myndighetene prøvde å sperre nettet, men klarte ikke å stoppe den digital kommunikasjonen på grasrota.

Baraka-effekten

Den brede adgangen til nettet forandrer politikkens spilleregler. Folk flest får mer å si. La meg kalle dette baraka-effekten.

Baraka er det arabiske ordet for Allahs støtte eller nærvær. Kristne ville snakke om nåden. Den kommer ovenfra.

I vårt tilfelle kommer effekten også ovenfra, men nå i form av skyen eller “the Cloud”. Teknologien undergraver hierarkisk styring og lukkede siloer. I Norge snakker vi om e-borgerskap. Fordelingen av makt mellom elite og masse forskyver seg.

I Norge skjer forandringene langsomt og nølende. Men de har forlengst begynt.  Høgskolen i Oslo vil videreutvikle HiO-veven som HiOs viktigste kommunikasjonsverktøy for alle, både på norsk og engelsk . Kampen om det nye rektoratet foregår like mye på nettet som på fysiske møter.

På dette området ligger nok HiO foran HiAk. HiO innførte kommentarknapp på nettsidene for nesten ti år siden. Det gjør det mulig å debattere – selv om bare noen få bruker muligheten. HiAk valgte en nettløsing uten kommentarer for to år siden.

Det er politisk umulig for den nye høyskolen (på vei mot universitet) å velge HiAks modell. Den spontane, rufsete digitale debatten har kommet for å bli.

Ressurser

Plinius

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: