Plinius

torsdag, mars 10, 2011

P 45/11: Team Jensen tar over

Filed under: høyskolevalg — plinius @ 7:53 pm

Kari Toverud Jensen, Olgunn Ransedokken og Frode Eika Sandnes skal lede den nye høskolen fra 2011 til 2015.

Plinius ønsker det nye rektoratet hell, lykke og fralandsvind.

Dere vil lede landets største høyskole fra 1. august 2011. Det profesjonsrettede universitetet – som ikke vil hete profesjonsuniversitet – vinker forut. Fjoråret var preget av fusjonsdebatt. Den kampen ble avgjort i desember.

De to teamene som falt ut i første runde, representerte fjorårets ledelse (prorektor Trine B. Haugen) og fjorårets brede opposisjon (Frank Meyer) – ved HiO, vel å merke. Team Waaler, som ble slått ut i annen runde, hadde en prorektor fra HiO (Per Arne Olsen).

Sterkt resultat

Det vinnende teamet fikk 47 prosent av stemmene i første runde – et meget sterkt resultat. (Resultatet i 2. omgang var 62 prosent). Jeg tror balansen og bredden i alliansen mellom HiO-dekan Jensen (sykepleiefag), HiAk-prorektor Ransedokken (lærerutdanning) og dataprofessor Frode Sandnes Eika (ingeniørfag) bidro til dette. De tre andre teamene hadde dyktige og sympatiske fagfolk fra Akershus, men de manglet Ransedokkens lederprofil og – selvsagt – hennes dobbelte tilhørighet: både Oslo og Akershus.

Ved valg er det først og fremst de nære interesser som teller. Ingen vil skattlegges, kontrolleres eller tvangsflyttes. Alle vil ha nærhet til studenter, mer tid til FoU, kort vei til jobben, lange spisepauser, større dataskjermer og mindre byråkrati.

Samtidig finnes det en verden utenfor boblen. Jeg tror både sykepleierne (Kari) og Akershus (Olgunn) har et tettere samspill med yrkeslivet enn de fleste fagmiljøene ved HiO. Også Frode har et solid internasjonalt nettverk, med Taiwan i sentrum.

Samtaler om strategier

De som er valgt til å lede må lytte til sine velgere. Men de som er valgt til å lede må også styre skuta. Verden  utenfor høyskolen forandrer seg raskere enn mange liker. Vindene blåser i global og digital retning. Lederskap dreier seg ofte om vanskelige valg. Skal vi heise seil, kaste anker – eller drive fra bråttsjø til bråttsjø?

Valgkampen var starten på en reell samtale om strategier. Her kom kryssende meninger til orde. Jeg ser fram til flere slike i årene som kommer. Noe jeg håper på i  disse samtalene er å få mer kunnskap om hvordan mine kolleger tenker om prinsippielle spørsmål. Da mener jeg også hva slags erfaringer og eksempler de bygger på og hvilke faglige retninger og forfattere de er inspirert av.

Fjorårets debatt om fordeler og ulemper ved akademiske fusjoner trakk inn en god del ekstern kunnskap. Team Jensen refererte til » internasjonal faglitteratur og policydokumenter» når det gjaldt akademisk frihet – og nevnte også den svenske professoren Stefan Einhorn som støtte for det de sa om tillit.

Denne typen argumentasjon åpner for bedre begrunnede debatter. Straks folk henviser til kilder, er det lettere å forstå hva de mener. Det gjør det det også lettere å svare, enten jeg nå skulle være for eller imot det de sier.

Ressurser

SPS Nyhetsbrev

Plinius

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: