Plinius

mandag, april 11, 2011

P 59/11: Tid for tall

Filed under: statistikk — plinius @ 8:41 pm

Våren er kommet, men hvor er statistikken?

I fjor hadde ABM fortsatt ansvaret for bibliotekstatistikken. I år er det Nasjonalbiblioteket som skal samle inn, analysere og publisere tallene. Grunnen til forsinkelsen, ser det ut til, er at det aktuelle datasystemet ikke fulgte med på lasset da bibliotekdelen av ABM flyttet til NB. Inntil et nytt registeringssystem kommer på plass, må bibliotekene belage seg på å vente.

Det ordner seg nok, med tid og stunder. Det som er mer interessant er statistikkens framtid.

Nasjonalbiblioteket har en stor og viktig oppgave foran seg. Etterspørselen etter nyttig, praktisk og anvendbar statistikk er økende. Bibliotekene blir bedt om å dokumentere sin virksomhet – og biblioteksjefene er selv på jakt etter tall de kan slå i bordet med.

Slik jeg tolker situasjonen. kan vi regne med denne utviklingen:

 • Folkebibliotekstatistikken blir en fast oppgave for NB, slik den var det for ABM-utvikling og Statens bibliotektilsyn.
 • NB er innstilt på en grundig gjennomgang og revurdering av hele folkebibliotekstatistikken.
 • Mange av de momentene Samstat tidligere har tatt opp, vil inngå i dette arbeidet.
 • Fagbibliotekstatistikken for 2010 vil også bli samlet inn av NB (i 2011).
 • Hva som kommer til å skje med fagbibliotekstatistikken i senere år, er åpent. Drøftinger er på gang.
 • Det nye samarbeidsutvalget mellom NB og de to største biblioteksektorene vil spille en sentral rolle i det statistiske utviklingsarbeidet.
 • Hva som kommer til å skje med skolebibliotekenes statistikk (som er det svakeste leddet i norsk bibliotekstatistikk), vet jeg ingenting om.

Den voksende interessen for statistikk kommer også til uttrykk i nyeste nummer av SPLG, dvs. Scandinavian Public Libraries Quarterly (1/11). Det handler i sin helhet om statistikk og indikatorer.

Norsk bibliotekstatistikk er bedre i dag enn den var for ti år siden. Den største svakheten statistikkarbeidet er fortsatt at de som utvikler og produserer statistikken ikke deltar i den faglige debatten om bibliotekstatistikk. Det gjaldt både ABM-utvikling og Statistisk sentralbyrå (KOSTRA).

Nasjonalbiblioteket legger stor vekt på å støtte norsk forskning. Det setter jeg stor pris på. Når NB nå har fått ansvar for mye av norsk bibliotekstatistikk, blir institusjonen også en dataprodusent for norske og utenlandske bibliotekforskere. Da bør forskningens krav til åpne faglige debatter også gjelde statistikken. Datainnsamling, indikatorutvikling og datapresentasjon er faglige oppgaver.  En solid og gjennomtenkt bibliotekstatistikk er en viktig forutsetning for kunnskapsbasert bibliotekpraksis i alle biblioteksektorer. Faglige diskusjoner mellom statistikkprodusenter, bibliotekpraktikere og eksperter på statistikk er en forutsetning for at statistikken selv holder mål.

Denne posten (+ vedlegg) er også publisert i Samstat.

Ressurser

1 kommentar »

 1. På NBs nettsted står det nå:

  Nasjonalbiblioteket har overtatt ansvaret for å samle inn og publisere statistikk fra folke-, skole-, fag- og forskningsbibliotek fra ABM-utvikling. Nasjonalbiblioteket samarbeider med Statistisk sentralbyrå, og statistikken inngår i Norges offisielle statistikk og KOSTRA.

  Kommentar av plinius — lørdag, april 16, 2011 @ 4:18 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: