Plinius

søndag, mai 8, 2011

P 73/11: Argumentér med statistikk

Filed under: IFLA, statistikk — plinius @ 8:45 am

Bibliotekarer er ganske flinke til å snakke med bibliotekets brukere.

Profesjonen er både bok- og menneskevennlig. Men bibliotekmiljøet må også snakke med resten av verden. Vi er nødt til å kommunisere med de som eier og finansierer bibliotekene.

NBFs nye kampanje er et godt utadrettet tiltak. Kampanjen benytter store tall som blikkfang.  Det er positivt for Plinius, som er norsk representant i IFLAs statistikk-komite. IFLA jobber nå særdeles aktivt med å profilere og synliggjøre bibliotekene utad. Ett av tiltakene er et nytt kurs i Statistics for advocacy, eller SFA, som det heter på engelsk. Jeg har nettopp oversatt første del av kurset til norsk – og kalt det Argumentér med statistikk!

Dette er en modul innenfor en større kurspakke. Hele pakken heter BSLA, som står for Building Stong Library Associations. Alle kursene er rettet utover. Vår modul er altså ikke et metodekurs i vanlig forstand, men en første innføring i kunsten å argumentere statistisk, med tanke på bibliotekets omverden.

For å anvende statistikk, må vi bygge på statistiske data. Nå er det slik at bibliotekstatistikken varierer enormt mellom ulike land. Forskjellen er spesielt stor mellom land med høyt utviklede økonomier og verden forøvrig. Statistikk er et styringsverktøy. Derfor er det naturlig at de mest avanserte landene også har de beste organisasjonene for å samle inn og bearbeide  statistikk. Når dette kurset tas i bruk i ulike land, må vi derfor velge eksempler og utforme argumenter som er relevante i den lokale sammenhengen.

Modulen beskriver et heldagskurs som (tror vi) kan brukes i alle land der det er en (potensiell) interesse for bibliotekstatistikk. Kursmaterialet inneholder en (foreløpig) liten samling case studier og øvelser. Disse er knyttet til ulike lokale situasjoner. Bare noen av dem vil være relevante i ett enkelt kurs. Vi tar for gitt at kurslederne vil velge ut eksempler, eller lage nye, som passer for de aktuelle deltakerne.

Det vil vi gjøre på kursdagen som er planlagt 31. mai, i Drammensbiblioteket. Den organiseres av Buskerud fylkesbibliotek, ved Jannicke Røgler, og Latina Lab (Høgskolen i Oslo), ved Tord Høivik.

Les mer om SFA på prosjektbloggen til det internasjonale kurset.

Ressurser

Plinius

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: