Plinius

tirsdag, mai 31, 2011

P 86/11: Visuelle bilder

Filed under: grafikk, KOSTRA, statistikk — plinius @ 10:57 am

God grafikk formidler sammenhenger eller utviklingstendenser i ett blikk.

For eksempel vet vi at de mindre kommunene låner ut mer skjønnlitteratur og mindre sakprosa (pr. innbygger) enn de største.

Nedenfor ser du to linjediagrammer. Det første viser utlånet av hhv. skjønn- og faglitteratur pr. voksen (14+) i kommuner av ulik størrelse.

Det er åpenbart at befolkningen i mindre kommuner låner mindre faglitteratur – og at utlånet av skjønnlitteratur ligger høyest i kommuner med mindre enn ti tusen innbyggere.

Det samlede bokutlånet følger en V-kurve (blå linje). Det er høyest i de største og de minste kommunene – og lavest i mellomstore kommuner med ti til tjue tusen innbyggere.

Samtidig ser vi at andelen fagbøker synker jevnt. Selve bruksmønsteret er altså nokså forskjellig i de minste og de største kommunene.

Trangt i midten

Hva er forklaringen? Min arbeidshypotese er:

Bibliotekene i de store kommunene klarer å utvikle og levere relevante tjenester til mange ulike grupper, bl.a. i forbindelse med læring, lekser, studier og generell tilgang på informasjon.

Bibliotekene i de små kommunene har fordelen av sin monopolstilling. Selv om tjenestetilbudet er mere begrenset, representerer de ofte det eneste boktilbudet og den eneste mulige møteplassen for kultur og læring.

Eksempel: Gjerdrum, der jeg bor, har nærmere seks tusen innbyggere, men ingen bokhandel. Skal jeg kjøpe bøker, må jeg busse eller bile minst åtte kilometer – til Skedsmokorset, Kløfta, Jessheim eller Lillestrøm. Da er biblioteket godt å ha.

Det tradisjonelle bibliotektilbudet er bærekraftig i småkommunene, men ikke i de mellomstore. Her må det satses nytt – som nå i Kongsberg.

Kilde

Ressurser

1 kommentar »

  1. Jeg tror det også er fordi Kulturfondbokene er en større og viktigere del av samlingen enn de vil være for et større bibliotek.

    Kommentar av Jan Bruusgaard — torsdag, juni 2, 2011 @ 12:23 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: