Plinius

mandag, juni 13, 2011

P 94/11: Infografikk fra Hordaland

Filed under: 1bib, grafikk, statistikk — plinius @ 2:45 pm

Hordaland kan minne om Hellas.

Fylket er formet av fjord og fjell. Et oppsplittet landskap fører til mange politiske enheter. Hordaland har trettifire kommuner. Nitten av dem har under fem tusen innbyggere.

Slik var det også i Hellas. Det vrimlet av stater med noen få tusen innbyggere. Bystatene forsvant ikke da Makedonia (som ligger nord for det klassiske Hellas) tok makten på 300-tallet. Men de mistet sitt reelle selvstyre. I alle viktige spørsmål var det Alexander den store og hans etterfølgere som bestemte.

Bananrepublikker het det på 1950-tallet

Den store byen

Hellas hadde en by som skilte seg ut. Athen hadde det største landarealet av alle greske byer, og nesten en halv million innbyggere. Athens styrke var bygget på sjømakt. Athenske handels- og krigsskip dominerte det østlige Middelhavet gjennom hele 400-tallet.

Hordalands Athen heter selvsagt Bergen. Har man sagt A, må man også si B. Byen har flere innbyggere enn alle de andre kommunene til sammen.

Hordaland har publisert hele regnearket for 2008. Da gjør det mulig å presentere bibliotekdata fra nye vinkler.

Opphold og utlån


Indikatoren utlån pr. besøk viser i hvilke grad biblioteket er et utlånsbibliotek («utlånsstasjon») i motsetning til et oppholdsbibliotek eller sted å være.

For å operasjonalisere, har jeg foreslått å betrakte:

 • bibliotek med UPB over 1,5 som utlånsbibliotek
 • bibliotek med UPB i området 1,0-1,5 som blandingsbibliotek
 • (egentlig 1,00-1,499)
 • bibliotek med UPB under 1,0 som oppholdsbibliotek

En fjerdedel av alle norske bibliotek ligger over 1,5. En femtedel av alle norske bibliotek ligger under 1,0. Resten ligger mellom 1,0 og 1,5.

Ut fra dette har Hordaland (2008) sytten utlånsbibliotek: Masfjorden, Samnanger, Fusa, Austrheim, Granvin, Vaksdal, Etne, Radøy , Meland, Sveio, Fitjar, Osterøy, Eidfjord, Ullensvang og Kvinnherad.

Kommunene Voss, Ulvik, Bømlo, Tysnes, Os, Bergen,  Jondal, Stord, Øygarden, Kvam, Lindås, Askøy er blandingsbibliotek, mens Modalen, Fedje, Odda, Sund og Fjell er oppholdsbibliotek. Austevoll er utelatt pga. manglende besøkstall.

Det samme tallmaterialet kan betraktes fra ulike vinkler. Den neste grafen presenterer både besøk pr. innbygger, utlån pr. innbygger og utlån pr. besøk i samme diagram.

 

Den gule linjen viser om vi har å gjøre med utlåns-, blandings- eller oppholdsbibliotek.

 • utlånsbibliotek tilsvarer skalaverdier fra 7,5 og oppover
 • blandingsbibliotek ligger mellom 5,0 og 7,5
 • oppholdsbibliotek ligger under 5,0

Her er dessuten kommunene ordnet etter folketallet, med Modalen helt til venstre og Bergen helt til høyre. Vi ser en klar tendens til at antall utlån pr. besøk synker når folketallet stiger. Selve tallene ligger åpent på Google Docs.

Aktivitetsnivå

Den neste grafen viser besøk og utlån pr. innbygger i samme diagram. Jeg betrakter summen av besøk og utlån som en brukbar indikator for bibliotekets samlede leveranser til publikum. Denne størrelsen kaller jeg også bibliotekets aktivitet.

I grafen er kommunene ordnet etter fallende aktivitet.

Her har jeg gjort ett unntak. Knøttlille Modalen kommune (360 innbyggere i 2008) har ekstremt høye tall for både besøk og utlån. Jeg har plassert Modalen helt til høyre på begge diagrammene (A og B). Det gjør at de vertikale skalaene blir den samme.

Modalen bibliotek holder til i Bryggjeslottet og er samlokalisert med bowlinghall, treningshall, svømmehall og styrkerom. Praktbygget skyldes sikkert den gode kommuneøkonomien: Modalen er landets nest rikeste kraftkommune, rett etter Bykle.

Siden jeg mister halvparten av kommunenenavnene når jeg overfører grafen fra Google Docs, fører jeg opp alle seksten her:  Kvam, Odda, Ulvik, Osterøy, Øygarden, Fedje, Bergen, Fjell, Kvinnherad, Lindås, Jondal, Granvin, Fusa, Os, Sund, Modalen

Aktivitetsoversikten fortsetter på diagrammet nedenfor.

Rekkefølgen er: Fitjar, Samnanger, Austrheim, Voss, Askøy, Vaksdal, Bømlo, Meland, Masfjorden, Radøy, Eidfjord, Etne, Sveio, Ullensvang, Stord, Tysnes, Modalen. Austevoll er utelatt pga. manglende besøkstall.

Arealstatistikk

Nasjonalbiblioteket (og tidligere ABM-utvikling) ber oss ta hensyn til topografiske forhold når vi analyserer norsk bibliotekstatistikk. Det er et godt forslag. For å gjøre det i praksis, trenger vi relevante data. Det betyr først og fremst publisert statistikk på filialnivå. I tillegg må vi ha kart som viser hvor filialene ligger, kombinert med tall for hvor mange innbyggere som sokner til hver filial.

Foreløpig må vi jobbe med det vi har.

Alle norske bibliotek rapporterer om bibliotekets areal hvert eneste år. Disse tallene blir imidlertid ikke publisert. Det betyr at det er svært vanskelig å føre noen faglig diskusjon om spørsmål knyttet til størrelsen på bibliotekrommet. Hvor stor plass bør settes av til publikum, til medier og til ansatte? Når er det for trangt, og når er rommet passe stort. Når er det rikelig med plass – og når virker biblioteket for stort (det siste er også mulig)

Fylkestallene gir en mulighet til å komme i gang. De tre neste diagrammene gjelder kommuner som bare har en bibliotekavdeling. Tall som bare viser summen av arealene for flere avdelinger er omtrent ubrukelige for faglig analyse.

Den fullstendige navnelisten er: Fjell, Os , Osterøy, Askøy , Fusa, Øygarden , Ulvik , Voss, Jondal, Modalen, Eidfjord, Granvin , Sund, Fedje, Fitjar, Tysnes, Samnanger

De absolutte arealene varier naturlig nok mye, fra storslagne Fjell, med 1100 kvadratmeter, til beskjedne Samnanger, som bare har en tiendedel.  Den røde kurven viser imidlertd at arealet pr. innbygger er omtrent det samme begge steder.

Samtidig må vi huske på at de store bibliotekene trenger færre kvm pr. tusen innbyggere enn de mindre bibliotekene. Noen basisfunksjoner og et minimum av medier må alle bibliotek ha. Alt kan ikke skaleres ned. Selv om biblioteksjefen er i halv stilling, klarer hun seg ikke med en halv stol.


I det neste diagrammet er kommunene ordnet etter areal pr. tusen innbyggere. Modalen skiller seg fortsatt ut.

Den fullstendige navnelisten er: Modalen, Fedje, Ulvik, Eidfjord, Granvin, Jondal, Fusa, Øygarden, Osterøy, Fjell, Fitjar, Tysnes, Samnanger, Os, Sund, Askøy, Voss.

For å tolke tallene, må vi også se på kommunenes størrelse. Arealbehovet øker jo ikke i takt med folketallet. Jeg illustrerer med et spredningsdiagram.

Her er det tydelig at de noe større kommunen, la oss si fra fem tusen innbyggere og oppover, svinger rundt en midtverdi på ca. femti kvm pr. ti tusen innbyggere. De mindre kommunene varierer langt mer.

For å se nærmere på varaisjonene har jeg skilt ut småkommunene (under 5 tusen) i neste diagram.

De elleve kommunene det her er snakk om er, fra venstre mot høyre: Modalen, Fedje, Eidfjord, Granvin, Jondal, Ulvik, Samnanger, Tysnes, Fitjar, Fusa og Øygarden.

Ressurser

VEDLEGG

Modalen

La oss se på grafikk om Modalen (SSB).

Kommunen ligger hnord i fylket. Den er stor og svært tynt befolket. Det nyeste valgresultatet framgår av kakediagrammet nedenfor. Ingen av de landsomfattende partiene fikk en eneste stemme.

Befolkningen er så litten at vi nesten kan telle hver eneste person i befolkningspyramiden:

De 360 innbyggerne kan boltre seg på mer enn fire hundre kvkm. Det som finnes av bosetting ligger langs elva.


I Hellas ville Modalen utvilsomt vært en egen stat. Fossefallene løfter økonomien. Her er det godt å være bibliotekar, vil jeg tro.

5 kommentarer »

 1. You are my inhalation , I have few web logs and very sporadically run out from to post .

  Kommentar av Rosalia Worell — mandag, januar 16, 2017 @ 7:27 pm

 2. chattercams

  P 94/11: Infografikk fra Hordaland | Plinius

  Tilbakesporing av chattercams — lørdag, september 2, 2017 @ 1:23 pm

 3. Certainly a lot of info to take into consideration. I truly appreciate this website. Neat article.

  Kommentar av Jesse Grillo — mandag, september 4, 2017 @ 11:56 pm

  • I have just learned new insights through your page. I am kind of impressed with your writing talents. Listen to your gut then back that up with some facts and data. I truly think your site needs a lot more followers. This is what I was trying to find.

   Kommentar av Marketing Consultant — onsdag, desember 26, 2018 @ 1:30 am

 4. My pleasure to being here on your post. I was reading on Monday when I heard about this. Well written!

  Kommentar av Jesse Grillo — tirsdag, september 5, 2017 @ 7:35 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: