Plinius

mandag, juni 20, 2011

P 99/11: Haltende statistikk

Filed under: 1bib, statistikk — plinius @ 10:40 pm

Bibliotekstatistikken halter.

Det er en dyp ubalanse mellom kvantitet og kvalitet.  Det sentrale forvaltningsapparatet samler inn stadig mer informasjon – uten å bruke den på en fornuftig måte. Alle offentlige bibliotek blir pålagt å levere inn store mengder data om sin egen virksomhet. Det meste havner i et sort hull. Forvaltningen makter ikke å analysere informasjonen. De årlige publikasjonene presenterer tabeller som knapt blir brukt – og kommenterer dem på et trivielt og intetsigende nivå.

Denne situasjonen er ikke spesiell for Norge og heller ikke for bibliotekstatistikken. Helt siden et moderne statistikkvesen ble etablert, på annen halvdel av 1800-tallet, har mye offentlig statistikk blitt samlet inn og publisert uten faglig forankring. Byråkrater i mange ulike sektorer – utdanning, sykehus, fengselsvesen – har ikke brukt opplysningene for å analysere sin virksomhet, men for å markere sin egen posisjon.  Alle land med respekt for seg selv må ha sitt eget flyselskap. Alle organer med ambisjoner om makt må ha sine egne statistiske tabeller. Tall, tabeller og diagrammer har fungert som symbolske markører.

Risikosport

Men tida går. Folk som har fulgt utviklingen av offentlig statistikk gjennom mange tiår (jeg hører til dem) kan se en gradvis utvikling. Mye av den meningsløse statistikken har etter hvert fått mening.

Det kan også komme tilbakeslag. Da Øst-Europa ble kommunistisk, sank kvaliteten drastisk. Totalitære regimer tåler ikke å vise fram elementære fakta om sitt eget samfunn.

I dag har de fleste land erkjent at styring uten statistikk er som flyging uten instrumenter. Det kan i og for seg gjøres, men anbefales ikke. Å holde statistikken hemmelig er også en risikosport. Dersom kartet ikke stemmer med terrenget, pleier de som bor i terrenget å oppdage det.

Ny giv

Norsk bibliotekstatistikk er ikke dårlig. Sammenliknet med de fleste land er tallmaterialet svært bra. Men bearbeidingen og bruken kunne vært svært mye bedre – innenfor de samme økonomiske rammene. Bibliotekmiljøet får alt for lite tilbake for de årsverkene de ofrer på statistikkens alter.

I denne sammenhengen er 2011 et interessant år. ABM-utviklings bibliotekoppgaver er overtatt av Nasjonalbiblioteket. Den nye aktøren er ikke bundet av forgjengerens måte å håndtere statistikken på. Kortene kan deles ut på nytt.

Jeg venter ikke store og umiddelbare forandringer. Men jeg håper på en mer faglig og analytisk tilnærming. Det innebærer først og fremst at NBs folk deltar i den faglige debatten om bibliotekstatistikk. Siden det profesjonelle fagmiljøet er ganske lite, er det nødvendig å forholde seg til det som måtte finnes av kompetanse, i og utenfor Norge.

Ressurser

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: