Plinius

tirsdag, juni 21, 2011

P 100/11: Kortreist kunnskap

Filed under: 1bib, statistikk — plinius @ 9:01 am

Bibliotekene bør ikke overlate all statistikkproduksjon til nasjonale organer.

Å levere statistikk til NB er som å levere slaktefe til Gilde. Alt havner i samme kverna. Vi har god bruk for statistikk på nasjonalt nivå. Men den nasjonale aktøren har ingen forutsetninger for å gå dypt inn i lokale og regionale forhold. Vi trenger også kortreist kunnskap.

Det finnes enkelte bibliotek og fylkesbibliotek som har arbeidet med dette i en årrekke. Men det viktige arbeidet de har gjort har ikke vært godt synlig. Dette er heldigvis i ferd med å endre seg. Et økende antall folke-, skole- og fylkesbibliotek har begynt å tenke, skrive og handle statistisk.  Når de i tillegg publiserer sine resultater, får hele feltet et faglig løft.

Tre leveregler

Nettverket Del&bruk har blitt en drivende kraft i det digitale skolemiljøet. Jeg lar meg inspirere av nettverket til å formulere tre enkle retningslinjer for bibliotekarer som vil starte med statistikk:

  • Bruk det du har
  • Del det du vet
  • Vis hva du kan

Det er ikke så mye som skal til. Hvis du f.eks. noterer besøket dag for dag i et regneark og presenterer tallene som en tidsrekke, får du umiddelbart et bilde av hvordan bibliotekbruken varierer. Da vil du, etter hvert som tida går, lære en god del om hva som påvirker bruken av ditt bibliotek.

Hvis du legger inn utlånet i samme diagram, får du mer informasjon. Hvis du også registrerer antall aktive lånere dag for dag, slik Pål Ødemark nettopp har gjort, får du dokumentert hvor mange som besøker biblioteket uten å låne: en svært interessant opplysning, sett med mine øyne.

Alt dette bør legges åpent på nettet. Det bidrar til at flere gjør det samme – og til at kunnskapen kumuleres. Når mange bibliotek føler sine brukere på pulsen, blir det langt lettere å finne sammenhenger mellom brukeratferd og ytre faktorer: årstid, ukedag, religiøse og nasjonale merkedager, værforhold, konkurrerende begivenheter, osv.

Fagbibliotek

Fagbibliotekstatistikken er en sak for seg. Hvem som skal gjøre hva på dette området er neppe avgjort.  I dagens bibliotekfelt er nok fagbibliotekenes fellesorgan, altså Universitets- og høgskolerådets bibliotekutvalg (UHR-B), en tyngre fagpolitisk aktør enn fylkesbibliotekenes kollegium. Men også her er det gitt at vi må skille mellom nasjonale statistikkoppgaver, på den ene siden, og lokale oppgaver, på den andre.

Ressurser

Samstat

Plinius: eksempler

Plinius forøvrig

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: