Plinius

torsdag, juni 23, 2011

P 102/11: Deling og dialog

Filed under: 1bib, debatt — plinius @ 8:45 am

Vigdis Moe Skarstein skriver på NB! blogg.

At nasjonalbibliotekaren nå har tatt bloggmediet i bruk er en viktig markering. Den nye loggen er tenkt som en samtalearena, med særlig vekt på den overordnede bibliotekpolitikken:

Denne bloggen vil gi mulighet til dialog direkte med oss. Her vil du finne opplysninger om prosjekter, nyheter fra biblioteket og informasjon om planer og arbeid. Spesielt gjelder det utviklingen av en nasjonal bibliotekpolitikk.

Vigdis etterlyser flere kommentarer fra miljøet. Det bør hun få. Jeg har nettopp svart på bloggposten om Bibliotek i bevegelse (31. mai) – den handler om folkebibliotekets strategiske utfordringer.

Jeg gjengir svaret her også:

– Jeg ble inspirert av innlegget til noen generelle refleksjoner:

Overgangen fra papir- til skjermtekster påvirker alle som på en eller annen måte jobber i tekstbransjen. Folkebibliotekenes dreining fra utlån til aktiviteter er klar og tydelig, i Norge som i andre land. Fagbibliotekenes nye kopling til lærings- og forskningsaktiviteter uttrykker det samme.

For å mestre denne overgangen må bibliotekfeltet oppdatere sine verktøy og sine arbeidsformer. Vi trenger tyngre strategisk ledelse og en styrket fagdebatt. De to forutsetter hverandre.

Utdanning og debatt

Bibliotekutdanningene er også strategisk viktige. Som del av et nytt samfunnsfaglig fakultet får utdanningen i Oslo nye rammer. De bør kunne brukes til sterkere faglig innovasjon.

Vi bør lese og utnytte de beste bidragene i den internasjonale bibliotekdebatten – og spesielt fra USA og Storbritannia. Det er greit å stå for verdier. Men hvis vår egen debatt konsentrerer seg om trossetninger og begrepsbruk i stedet for systematisk empiri og utfordrende spørsmål, får vi en slepende faglig utvikling.

Kulturstatistikk

En bedre bibliotekstatistikk kan motvirke synsingen. Apparatet for å samle inn statistikk ligger på et høyt nivå rent teknisk. Presentasjonen og analysen av tallene har – og har alltid hatt – store faglige svakheter. Dette er typisk for kulturstatistikken. De tunge fagfolkene – primært økonomer – har ikke engasjert seg i dette feltet. Her ser jeg fram til initiativer fra NB.

Nettets kommende dominans er gitt. Den har Nasjonalbiblioteket trukket dypt inn i sin strategiske planlegging. Diskusjonene rundt strategien kunne nok vært mer inkluderende. På dette punktet er jeg enig med Marianne Takle (se hennes bok om NB).

IKT og sivilsamfunn

Samspillet mellom digital teknologi og sivilsamfunn er fortsatt i rask utvikling. Her er det ingen som sitter med fasitsvarene. Her trenger vi først og fremst utprøvende tiltak og prosjekter, kombinert med en vilje til å endre kurs eller stoppe opp dersom forventningene ikke innfris.

Habermas etablerte “den borgerlige offentligheten” som et nøkkelbegrep for å forstå samfunnsutviklingen de siste to hundre årene. I dag peker begreper som tonull og eborgerskap på like radikale endringer som Europa opplevde rundt år 1800.

Den nye digitale offentligheten presser fram en langt større åpenhet enn staten (og også markedsaktørene) har vært vant til. Det jeg håper på i bibliotekfeltet er først og fremst friere og dristigere debatter – både om faglige, politiske og organisatoriske spørsmål.

Deling og dyktighet

Grunnloven er klar nok: “Frimodige Ytringer om Statsstyrelsen og hvilkensomhelst anden Gjenstand ere Enhver tilladte.” Statens kommunikasjonspolitikk er like klar: “Staten skal ta berørte innbyggere med på råd og involvere dem i utforming av politikk og tjenester”. Det er bare å anvende reglene i vårt eget felt.

Det du sier om å “utforske hva slags tilbud framtidas service i bibliotek kan og bør være”, kjenner jeg meg hjemme i. Det samme gjelder fortsettelsen: “La oss dele med hverandre … slik at vi kan bli dyktige i debatten, både hver for oss og til sammen.”

Åpne blogger bidrar helt klart til dette.

Ressurser

  • – Trond Giske og Vigdis Moe Skarstein har fått i stand storstilt digitalisering av kulturarven. Det burde vært debattert, sier den bokaktuelle forskeren Marianne Takle.

Plinius

 

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: