Plinius

søndag, juli 3, 2011

P 111/11: To stemmer om Holberg

Filed under: litteratur — plinius @ 8:10 am

Både Lars Roar Langslet og Georg Johannesen har skrevet om Holberg

GJ kommer fra ytterste venstre; Langslet fra indre høyre. Johannesen har skrevet et gnistrende essay. Langslet har skrevet en lettlest og oversiktlig bok.

Språket de bruker viser avstanden mellom dem:

Lars Roar Langslet

I vår tid, med så store omstillinger og globale utfordringer at det er lagt lysårs avstand til Holberg-tiden, er det viktig at iallfall noen utvikler evnen til å lese stor litteratur fra fjerne tider – slik Holberg selv gjorde det, og lærte oss å gjøre. ellers blir årenettet bakover i kulturutviklingen innsnevret av forkalkninger som gjør vår egen kultur historieløs og perspektivfattig. S. 15

Georg Johannesen

Fra middelalderens og ortodoksiens Danmark-Norge kom Holberg som ung i brå kontakt med sin tids sosialt og litterært sett mest progressive land: England og Frankrike. Vi står på lignende måte foran et forsinket møte med klassisismen i moderne vitenskapelige tekster. I dag går det kanskje an å si at enhver novelle- eller diktsamling lever i kraft av sin innebygde aforisme- eller essaysamling.

Lars Roar Langslet

Det som særpreger den store filosof til forskjell fra de mange små, er ikke den krevende form, men vanskelig definerbare egenskaper som originalitet og intensjonsdybde. s. 425

Georg Johannesen

Holbergs essays står i et speilvendt forhold til en seinborgerlig offentlighet, han er paradoksalt nok aktuell i samme grad som han er tungt tilgjengelig.

Lars Roar Langslet

På nordiske scener er Holberg fortsatt en aktuell dikter, som høster suksess og har bred folkelig appell. Den som puster støvet av den gammeldagse hammen, vil oppdage mangt som stadig taler sterkt til både følelse og forstand, også i de andre bøkene. Peder Paars og Nils Klim er fortsatt lystlesning, for dem som trenger gjennom hammen. s. 14

Georg Johannesen

Holberg var klassisist dvs. imitator av overbevisning. Å skrive ut fra forbildet var for Holberg verken feil eller fusk. I den forstand er enhver vitenskapsmann fortsatt klassisist – som enhver elev av en skole eller tankretning.

Lars Roar Langslet

Mitt håp er at denne boken kan friste enda flere til oppdagelsesreiser i Holbergs mangslungne forfatterskap. 486.

Georg Johannesen

Mange som har skrevet om essayet har lagt for stor vekt på at det kan handle om nær sagt hva som helst. Essayet handler alltid om essayisten og leseren, dvs. om samtalens vilkår.

Dannelse og handling

LRL oppfordrer oss til å lese «stor litteratur fra fjerne tider». Vi bør fordype vår dannelse. GJ ber leseren tenke og handle.

Ressurser

  • Johannesen, Georg. Holberg og essayet.  I Om den norske skrivemåte. Eksempler og moteksempler til belysning av nyere norsk retorikk 1975-1980. Oslo: Cappelen, 2004 (1981), s. 33-55
  • Langslet, Lars Roar. Den store ensomme – en biografi om Ludvig Holberg. Oslo: Press, 2005 (2001). – 502 s.

Wikipedia

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: