Plinius

onsdag, juli 13, 2011

P 116/11: Kan fagbibliotekene lære?

Filed under: 1bib, bibliotek 2.0, fagbibliotek — plinius @ 8:13 am

Barn kan lære.

No problem. Adelante. Hakuna matata.

Hva med fagbibliotek? De kan sikkert lære innenfor sine tradisjonelle rammer (enkelkretslæring). Men hva skjer når de blir bedt om å lære nye rammer – det læringsteoretikerne kaller dobbeltkretslæring?

Den sjuende Taiga-tesen sa:

 I høyere utdanning vil data-avdelinger og bibliotek smelte sammen. Biblioteket kan spille en viktig rolle i integrerte støttetjenester for undervisning og forskning. Organisasjonen må imidlertid flytte penger og personell bort fra tradisjonelle oppgaver, slik at de kan ta seg av databanker, arbeidsflyt og spesialiserte lærings- og forskningsressurser.

I USA var dette tydelig i de store fag- og forskningsbibliotekene for fem år siden. Sølvi Løchens masteroppgave fra NTNU (2009) forteller mer om hva som kreves:

Biblioteket må finne ut hva som er den felles forståelse for bibliotekets rolle ved instituttene. Det kan være holdninger som sier at instituttene jobber med sitt, og biblioteket med sitt. For instituttene vil det bety en stor endring å invitere biblioteket inn i planlegging og gjennomføring av undervisningen.

  • I biblioteket er det en utbredt holdning at universitetets pedagoger ikke ønsker bibliotekarer inn i pedagogisk virksomhet,
  • De mener pedagogisk virksomhet er deres eget domene.
  • Det har hittil ikke vært tradisjon for å trekke inn biblioteket som medaktør.

NTNU har ikke nådd fram til de ansatte med budskapet om Kvalitetsreformen og kravene til undervisningen. Det ligger ingen formelle føringer for samarbeid mellom NTNUs avdelinger.

  • Biblioteket og instituttene har forskjellige virkelighetsoppfatninger
  • Det kan stilles spørsmål om det kan ha funnet sted en dysfunksjonell tolkning av NTNUs utfordringer.
  • Skal virkelighetsoppfatningene endres, må det oppnås dobbeltkretslæring.

Min egen erfaring som kvalitetskoordinator viser at forslaget om å slå sammen funksjoner for å effektivisere driften ble møtt med stor motstand.

  • Handlingsplanene fra instituttene mangler tiltak for biblioteksamarbeid.
  • For å øke endringsevnen må de ansattes atferd endres slik at de blir mer endringsvillige, men det kan være vanskelig når atferden sitter i kulturen.
  • Det skjer stadig enkeltkretslæring i organisasjoner, men når det kreves nye løsninger på spørsmålene, er dobbeltkretslæring påkrevd.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: