Plinius

tirsdag, juli 19, 2011

P 118/11: Praksisnær forskning

Filed under: 1bib, forskning — plinius @ 11:41 am

Bibliotekfeltet er sosialt integrert, men faglig fragmentert.

Det sterke sosiale samholdet skaper trygghet og identitet. Det har sine klare kostnader. Å delta i feltet er som å bo i en småby på Sørlandet. Alle kjenner alle. Det koster å stikke seg ut. Den underliggende modellen for fornyelse er konsensus: alle må bli enige om å ta ett skritt framover.

Det ligger i sakens natur at jeg ikke kan dokumentere at det er slik. Da måtte jo folk stå fram og bekrefte at det ikke er akseptert å stå fram. Men etter tjue år som observatør og deltaker tror jeg nok dette stemmer.

Horisontal

Det finnes i og for seg mange bibliotekarer som ønsker en raskere endringstakt. Men de sier det nødig offentlig. Folk er radikale på tomannshånd. Konformiteten skyldes ikke strenge sjefer, men snille kolleger. En likestilt og relasjonsorientert kvinnekultur dominerer. Avvik straffes ikke med advarsler ovenfra, men med en kjøligere tone ved lunsjbordet. Styringsmekanismen er horisontal og feminin, ikke maskulin og vertikal.

Jeg overdriver selvsagt. Verden er ikke todelt. Mars og Venus er weberske idealtyper. Men hvis jeg, for ikke å tråkke noen på tærne,  skulle ta med alle nyanser og forbehold, ville innlegget blitt så langt at ingen ville lese det. Da heller et råutkast.

I hele etterkrigstida har bibliotekene, i likhet med museene og arkivene, levd på siden av storsamfunnet. Bibliotekarene vente seg til et skjermet arbeidsmiljø – uten de store ressurser, men også uten de store krav. Gjorde de jobben som vanlig, gikk livet sin vante gang. Denne perioden er over. Nye økonomiske verktøy tas i bruk.

Myndighetene startet i de største og dyreste sektorene – helse, utdanning, trygd – men kravene til økonomisk rasjonalitet sprer seg gradvis til alle sektorer. Med tid og stunder skal ingen krok forbli mørk. Etter seksti år med langsom, men ubekymret vekst, kommer oppgjørets time. Det er kunnskapsøkonomien som banker på.

Dokumentasjon

Kan du dokumentere ditt bidrag til samfunnets velferd? Til studentenes læring? Til forskernes forskning? Lønner det seg å bruke penger på bibliotek?

For å svare på dette må vi undersøke sammenhengene mellom velferd, læring og forskning, på den ene siden, og bibliotekets virksomhet, på den andre. Å undersøke forholdet mellom ressursbruk og resultater er å drive målrettet FoU. Det er ikke det samme som «å produsere flere FoU-poeng» eller «å fullføre flere doktograder».

Det som i dag aksepteres som bibliotekforskning, har en enorm spennvidde. Forskningen er faglig fragmentert. Mesteparten av det som publiseres har minimal relevans for bibliotekenes aktuelle behov.

Storbritannia

Det britiske bibliotekmiljøet har opplevd dette som et stort problem.

  • …there is research going on, much of it ICT focussed, but it is piecemeal, of varying quality, with no co-ordination or coherence and poorly disseminated.
  • There are no real think pieces being produced or encouraged.
  • We have lost the locus / the space for research, within a co-ordinating framework.
  • We have lost the continuity and the context, as well as the culture and the capacity.

(Elkin, 2007, 37)

Elkin ønsker seg langsiktige prosjekter i tillegg, men peker først og fremst på behovet for praksisnær forskning:

  • For me, the key recurring themes from today are the ongoing need for evidence based research, research based in practice, practitioner based research and space and time for blue skies thinking and for looking to the horizon.

Deres svar har vært å satse på strategisk samarbeid. Jeg har skrevet mer om dette på den engelske utgaven av Plinius.

Ressurser

Plinius in English

Plinius in Norwegian

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: