Plinius

lørdag, august 6, 2011

P 127/11: Stengte dører

Filed under: debatt — plinius @ 11:38 pm

Tidligere i dag (dvs. lørdag 6. august) skrev jeg dette brevet til den nye høyskolens (HiOAs) nettredaksjon:

På HiOs gamle nettsider foregikk det ofte livlige debatter – ikke minst i forkant av fusjonen. Siden HiAk ikke hadde denne muligheten, ble det opprettet et (noe bortgjemt) debattforum som også var tiltenkt Kjeller. Får vi kommentarknapper og tilsvarende samtalemuligheter i det nye systemet?

Svaret, som kom (samme dag) fra en informasjonsrådgiver, var:

HiOAs ledelse kommer til å ta stilling til dette senere i høst.

Jeg svarte tilbake:

Det som har skjedd akkurat nå, er at stab og studenter har blitt fratatt en mulighet til å diskutere aktuelle saker med hverandre – og interesserte utenfor høyskolen har mistet muligheten til å følge med på debattene.

Det er dette vi trenger å diskutere – på nettet, der det er mulig for mange å delta og mange å følge med. Derfor bør ledelsen sørge for et godt synlig nettforum der vi, blant annet, kan presentere våre argumenter for eller mot slike lokale diskusjonsmuligheter.

Siden HiOA omfatter journalist-, bibliotek- og lærerutdanninger, og dessuten underviser i webdesign, er det sikkert mange som har godt begrunnede meninger om disse spørsmålene.

Delingskultur

Jeg minner om at staten (her Heidi Grande Røys) legger stor vekt på delingskultur og sosiale medier:

Ein delingskultur vil gagne alle. …  Eg seier som Bill Joy, ein av grunnleggjarane av SUN Microsystems: Det er alltid fleire smarte folk utanfor organisasjonen din enn inne i den!

Brukarane våre nyttar internett på heilt andre måtar enn for ti år sidan, ja til og med for fem år sidan. Ein deltakarkultur pregar etter kvart samfunnet, iallfall blant dei yngre. Med eitt vert det laga leksikonartiklar av små og store ekspertar rundt omkring, faglege og sosiale nettverk vert haldne ved like utelukkande på nett og pressgrupper på Facebook og bloggarar stel framsidene på avisene.

Offentlege verksemder må prøve å forstå konsekvensane av dette, og leggje om tenesteutviklinga. Sjå på innbyggjarane som samarbeidspartnarar, og ikkje berre passive mottakarar av tenester og informasjon.  Gi dei tilgang til å påverke utforminga og presentasjonen av desse tenestene og informasjonen.

Jeg ber altså ikke om å få beskjed fra ledelsen på et senere tidspunkt. Jeg ønsker at vi, i tråd med statens retningslinjer, skal få tilgang til å påvirke utforming av (bl.a.) den viktige tjenesten som kommentarknappen representerte: muligheten for å svare i det offentlige rommet.

Mvh, Tord Høivik

PS. For at andre skal kunne følge med i en diskusjon som åpenbart har allmenn interesse, legger jeg denne utvekslingen på bloggen Plinius. Du (og andre interesserte) er hjertelig velkomne til å kommentere der.

Ressurser

VEDLEGG

Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) ønsker å legge til rette for at vi på best mulig måte utnytter de muligheter utvikling av tjenester og teknologi gir. Dette er avgjørende for å kunne nå de IKT-politiske målene om økt verdiskaping, fornying og demokratisk deltakelse. …

I takt med den teknologiske utviklingen generelt, særlig aktualisert ved utviklingen av web 2.0-teknologi eller ”samarbeidskulturen på nett” / «brukergenerert innhold», legges det til rette for nye muligheter for innovasjon, tjenesteutvikling og samarbeid. …

Målene er klare:

 • Flere nye tjenester,
 • mer effektive forretningsmodeller (både internt og mellom virksomheter), samt
 • nye former for demokratisk deltakelse og åpenhet (transparens).

4 kommentarer »

 1. Dette er det krutt i.

  Jeg vil be deg forfølge nøye. Var svaret fra informasjonskonsulenten at ledelsen skal ta standpunkt til om det skal være et offentlig debattrom eller ikke? Eller handler dette om hvilken form forumet skal ha (anonymt vs navnsatt, rettemulighet for forfatter, redaksjonell ledelse eller ikke osv. – dvs en revisjon som forbedrer diskusjonsmulighetene eller en knebel).

  Hvis det er et forsøk på å fjerne den åpne diskusjonen har den nye ledelsen ved Norges største høgskole (som ønsker å bli det fremste profesjonsunoversitetet i Norden) lagt et egg!

  Kommentar av Helge Høivik — søndag, august 7, 2011 @ 1:36 pm

 2. Jeg har nettopp fått beskjed fra rådgiveren (som har vært i permisjon) at spørsmålet bør tas opp med HiOAs nye webdirektør Magne Velle, som starter i jobben på onsdag (10.8.).

  Planene for den nye webløsningen så slik ut for halvannet år siden.

  Kommentar av plinius — mandag, august 8, 2011 @ 9:17 am

 3. Jeg kontaktet webdirektøren før jeg dro til IFLA. Han hadde samme svar som rådgiveren: dette var noe ledelsen ville tenke på.

  Først fjerner altså ledelsen – helt uten debatt – den beste muligheten vi har på høyskolenivå for faglige og strategiske diskusjoner med kolleger og ledelse. Deretter skal den i ro og mak bestemme seg for om dette var en fornuftig beslutning.

  Høgskolen i Akershus manglet riktignok et slikt forum. For at de ansatte ved HiAk skulle kunne delta i fusjonsdebatten, opprettet de to høyskolene et eget debattnettsted. Da var det altså nyttig med debatt. Nå er krana skrudd igjen.

  Bakvendtland?

  I Bakvendtland der kan alt gå an. Men i en høyskole som satser friskt på akademisk frihet er det merkelig at man velger å strupe debatten i det øyeblikk fusjonen trer i kraft.

  Jeg kontaktet min fagforening, som tok opp spørsmålet på første kontaktmøte (IDF-møte) etter sommerferien. Den fikk samme svar. Ledelsen sitter i tenkeboksen.

  På de nye nettstedet for HiOA kan man tipse nettredaksjonen. Her står det også at nettstedet redigeres etter to hovedkriterier: Innholdet skal være nyttig for brukerne og støtte opp under høgskolens mål.

  Som bruker kan jeg melde tilbake at debattene var meget nyttige i den omfattende fusjonsprosessen. Jeg er sikker på at en levende nettdebatt vil være like nyttig i den kommende universitetsprosessen.

  Høgskolens vyer

  Når det gjelder høgskolens mål, må enkel adgang til åpen debatt gjennom aktiv bruk av sosiale medier være en selvfølge. Vi sier det jo selv i våre egne styringsdokumenter:

  • Kommunikasjonsstrategien … vektlegger prinsippene for god kommunikasjon som er åpenhet, medvirkning, det å nå fram til alle berørte
  • , ….

  • Kommunikasjon skjer blant annet gjennom nettverk, samarbeidsprosjekter, kulturbygging og samfunnskontakt.
  • Den sammenslåtte høgskolen på vei mot universitet skal aktivt dele og ta til seg kunnskap.
  • Kvalitet, åpenhet og troverdighet skal kjennetegne all kommunikasjon.
  • Institusjonen skal vektlegge aktiv bruk av moderne kommunikasjonsteknologi og ta i bruk et bredt utvalg av virkemidler
  • En hovedutfordring for det nye universitetet blir å … være åpen og nyskapende.

  Dokumentene peker framover. Vedtaket peker bakover.

  La meg gjenta Heidi Grande Røys: «Offentlege verksemder må sjå på innbyggjarane som samarbeidspartnarar, og ikkje berre passive mottakarar av tenester og informasjon. Gi dei tilgang til å påverke utforminga og presentasjonen av desse tenestene og informasjonen.»

  Kommentar av plinius — lørdag, september 3, 2011 @ 12:55 pm

 4. […] og administrasjonsdepartementet, Heidi Grande Røys,  angående delingskultur i sin blogg https://plinius.wordpress.com/2011/08/06/p-12711/ […]

  Tilbakeping av Delingskultur « Roar om sosiale medier — søndag, oktober 23, 2011 @ 7:40 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: