Plinius

onsdag, august 31, 2011

P 132/11: The importance of being Ernst

Filed under: bibliotek 2.0, debatt — plinius @ 2:28 pm

Bok og bibliotek har et morsomt innlegg om nye utlånsformer – fra sannsigeren Ernst, med lang intro ved redaktør Odd Letnes.

Plinius spiller ball tilbake.

Hallå, hallå Odd

Morsomt. Spontant svar:  Maratonløpet er over. Bokbiblioteket går nå inn i siste sving – sammen med bok-butikken. Massene jubler ikke – de er på vei til neste øvelse. Brettsurfing.

Lese- og nettbrettene realiserer bibliotekenes gamle ideal – Universal Availability of Publications. Spørsmålet bibliotekarene stiller seg er: når alle har adgang til bøker, tidsskrifter og aviser – anytime, everywhere – hva inni granskauen skal vi da låne ut? Fiskeutstyr?

Shirkeys prinsipp

Dette er et godt eksempel på Shirkys prinsipp: «Institutions will try to preserve the problem to which they are the solution.»

«Teksten hadde riktig nok ikke injurierende kraft, men den kunne lett oppfattes som spydig og full av bitende ironi. «, sier du. » Vennlig, omsorgsfull og mildt ironisk», ville Plinius sagt.

Svaret finnes på Papirbredden i Drammen, på Nye Aker brygge og på Fisherman’s Wharf i San Francisco. Stedene består, men gamle «sunset-industrier» er erstattet med nye stigende tilbud.

Utlån av levende mark er en nødløsning.  Utlånsbransjen er et kortsiktig svar. Hvor skal marken leveres etter bruk?

Nye bransjer

Bibliotekets nye bransje bestemmes av hva det (potensielt) er etterspørsel etter. Noen sier litteraturhus. Jeg sier læring, innovasjon og sosial integrasjon.

Oppegående bibliotek og bibliotekarer posisjonerer seg som spesialiserte bidragsytere til kunnskapsproduksjonens infrastruktur. Ikke klassestyrere. Ikke skolelærere. Ikke formidlere av gode opplevelser.

Miljøet bør gjøre noen raske framstøt for å få erfaringer. Viljen til å kutte er på vei oppover. Når brettene sprer seg blant brukerne, gjelder det å ha kunnskapsbaserte argumenter å vise til.

Den ironiske Ernst høres ut som en bibliotekvenn. En som vet hvor vanskelig det er å få bibliotekarer til å snakke om elefanten i sofaen, ulven ved utgangsdøra og de store internasjonale rapportene om bibliotek, forskning, ungdom, skole, læring og IKT.

– Vi kan skaffe deg den spennende litteraturen, men vi diskuterer den ikke.  Bibliotekarenes oppgave er å levere dokumentene.

Odd, isn’t it?

Bilde

Ressurser

Plinius på engelsk

Det har gått over to uker siden forrige Plinius på norsk. Men jeg har skrevet flittig på engelsk:

3 kommentarer »

  1. Thank You for using my picture in this web page…. Is this the end of my journey? ( http://www.flickr.com/photos/22828405@N04/4928704132 )

    Kommentar av Ramesh Rasaiyan — onsdag, august 31, 2011 @ 4:26 pm

  2. […] må gjerne les mer på bloggen hans. F.eks. innlegget The importance of being Ernst, som starter ut som en metaharselas om norsk bibliotekdebatt, men som heldigvis snart går over til […]

    Tilbakeping av QOTD: Dype reformer kreves « betaUB — mandag, september 5, 2011 @ 1:21 pm

  3. Det er litteraturhustendensar i fagbiblioteksektoren også. Det er greit nok så lenge det ikkje går ut over kjerneverksemda, men det er diverre ofte det gjer akkurat det vil eg seie.

    Kommentar av Pål M. Lykkja — mandag, september 19, 2011 @ 9:03 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: