Plinius

tirsdag, oktober 4, 2011

P 142/11: Høyskole uten kommentarer

Filed under: debatt — plinius @ 10:35 am

Da høyskolene i Oslo og Akershus ble slått sammen, skjedde det noe rart.

Kommentarknappene, som er den naturlige debattmuligheten i aviser og blogger, ble fjernet 1. august. I stedet har vi, etter påtrykk, fått en debattside beregnet på de ansatte.

Redaksjonen skrev: – Har du tema som du ynskjer å debattere, kan du melde dei inn til nettredaksjonen@hioa.no, så kan vi opprette nye trådar etter behov.

Jeg håper på en HiOA-redaksjon som er engasjert i og selv skaper debatt, ikke et informasjonskontor som administrerer debatter når de blir bedt om det. Jeg venter spent på svaret – blir det journalistisk og offensivt eller administrativt og defensivt?

Klare meldinger

Mange av mine kolleger mener det samme. Redaksjonen har nå fått en lang rekke tydelige meldinger. De skriver f.eks.

  • Debattforum har ikke funnet en form som synes å virke.
  • Jeg håper fortsatt å få noe tilbake som gjør at vi kan ha debatt på tvers av fakulteter i det fusjonerte HiOA.
  • Det er mange som ikke finner frem. Dette er for lukket.
  • Vi bør holde i det som fungerte bra med den gamle ordninger og det var bl.a. åpenhet og muligheter til å kommentere nyheter.
  • Vi hadde en løsning på HiO, – det må da vel være mulig å overføre den? … Det er ingen vits i å vente på en ny direktør. Det er jo ikke direktøren som skal skrive denne koden. En direktør har bare én ting å gjøre i dette spørsmålet: Si ja til et åpent debattforum under fullt navn, umiddelbart.
  • Naturligvis må en høyskole med universitetsambisjoner åpne seg mot samfunnet og oppmuntre til debatt om smått og stort ved sin virksomhet. Det er ingen grunn til å skjule at det er ulike meninger blant de ansatte om dette og hint – en høyskole hvor alle er enige er jo en direkte skremmende tanke som sannsynligvis virker frastøtende på både potensielle studenter og ansatte…
  •  HiOA må åpne for debatt fra alle, inkludert HiOA-eksterne. For å invitere til debatt bør det derfor også lages en lenke til debattforumet fra samtlige HiOA-sider. Og, la oss få tilbake kommentarfunksjonen!
  • Vi må ha offentlig debatt. Den vil raskt bli bedre – formelt og innholdsmessig – hvis lederne på ulike nivåer (ved stillings nevnelse: rektorer, dekaner og direktørerer) går foran med det gode eksempel på det substansielt, analytiskt, morsomt og underfundig formulerte bidrag
  • Støtter innleggene med å få tilbake debattforumet. Her var det en mulighet til å kunne følge med på tvers av avdelinger. Dette gjør også forskere og lektorer mer synlig for studentene. Det gir “indre” liv til HIOA. Det blir HIOA`s avis og et debattforum som de fleste seriøse aviser har i dag.

Det første svaret fra redaksjonen la mer vekt på prosedyrer enn på sak:

  • Vi noterer oss innspela om kommentarfunksjon. Spørsmålet var også oppe på IDF-møtet 22. august, og som det står i møteboka: “Ledelsen ser behovet for åpenhet og interndebatt, men ber om tid til på best mulig måte å legge til rette for slik debatt. Dette både i forhold til formål og organisering.”
  • Vi startar arbeidet etter at direktør for samfunnskontakt og kommunikasjon kjem på plass i slutten av september, og spørsmålet kjem blant anna opp igjen som sak i IDF.

Men med ny direktør på plass kan vi kanskje begynne å diskutere hvorfor brede og åpne debatter (ikke interndebatt)  er så viktige for fagmiljøet, for studentene og for samfunnet.

Ressurser

1 kommentar »

  1. Det er synd å seie det, men når dei vitskapelege tilsette ikkje har stått, tilstrekkjeleg og mange nok, på barrikadene for open access så har dei havna i ein situasjon der dei eigentleg ikkje vil heilt vedkjenne seg borgarskapet i «the republic of science» (Merton).

    Det er godt mogleg at samfunnet rundt ikkje har fått med seg at dei ikkje lenger vil vere «citizens of science», men eg trur inntrykket har satt seg at vitskaplege tilsette har vore villege til å selje den vitskapelege sjela si i byte mot karrierefordelar. Når ein har vist at ein ikkje greier å fylje sin eigen sjølvjustis, så er det kanskje ikkje så merkeleg at ein vert umyndiggjordt litt. Lakmustesten ga eit tydeleg svar.

    Kommentar av Pål M. Lykkja — onsdag, oktober 5, 2011 @ 11:50 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: