Plinius

tirsdag, oktober 11, 2011

P 146/11: Not invented here

Filed under: debatt — plinius @ 9:56 am

Både høyskolen og universitetet strever med å forholde seg til de nye mediene.

Bilde: Selvgjort er velgjort

Jeg har rost UiO-rektor Ottersen for å blogge, og for å oppmuntre til debatt på rektorbloggen. Det at lederne går foran er viktig. Da viser de gjennom sin egen praksis at de tar disse nye «likestilte» mediene på alvor: gjør som jeg gjør, og ikke bare som jeg sier …

UiOs svakhet er at de har prøvd å lage sitt eget interne bloggopplegg – i stedet for å bruke gratis hyllevare fra WordPress, Blogger og andre leverandører. Det samme prøvde HiO.

Jeg kan tenke meg at begge institusjoner lyttet mer til sine IT-folk (som mangler praktisk bloggerfaring), enn til sine mest erfarne digitale lærere, som har brukt nettet til denne typen kommunikasjon i et tiår eller mer. Jussprofessor Olav Torvund trakk seg fra det interne UiO-systemet i protest i 2007 – men fortsatte som meget aktiv blogger på en ekstern plattform. Hans analyse var enkel: UiO lagde en dårlig lokale løsning på grunn av NIH-syndromet: Not invented here …

Innsikt i 2.0

Jeg har sett litt på plandokumentene og markedsføringen av UiOs hjemmesnekrede blogg- og wikiopplegg. Begge deler viser at IT-apparatet manglet innsikt i hvordan det sosiale nettet fungerer. De sosiale mediene har en åpen, uferdig og demokratisk toveiskarakter. Det dreier seg ikke primært om en annen teknikk, men om en annen kultur.

For å forstå de nye mediene, må du selv være til stede som deltaker. Topptunge organisasjoner og ditto byråkrater må enten legge om sine arbeidsformer eller snuble – gang etter gang etter gang.

HiOA står nå i fare for å gjøre samme feilen. Organisasjonspparatet skal først diskutere internt hva slags debattmuligheter stab og studenter skal få ha etter fusjonen – og deretter velge løsningen – på vegne av stab og studenter.  Debatten om debatten skal føres på kammerset – ved en høyskole som utdanner journalister, kommunikasjonsrådgivere, digitale lærere og bibliotekarer.

Usynlige på nettet

For seks-sju år siden tilbød USIT de som skulle lage nettsider diverse HTML-editorer.  Det var omtrent som å tilby folk på boligjakt hammer og spiker, skrev Torvund.

Jeg har selv undervist i HotMetal for universitetsansatte – og syntes det var et merkelig valg av verktøy. HiOs DreamWeaver var bedre, men markedet har etterhvert gitt oss langt bedre, enklere og mer dynamiske muligheter.

Fire-fem år etter at «den store bloggløsningen» ble etablert ved UiO, er det sju stykker (med rektor) som blogger åpent – og ytterligere sju som har lukkede (!) blogger. Hele satsingen var bortkastede penger. «Gamle» HiOs forståelse av blogging var også begrenset – men der gikk det i hvert fall an å føre debatter.

De viktigste kommersielle bloggplattformene var og er mye bedre egnet for faglig blogging. De utvikler seg kontinuerlig – uten at det koster noe for bloggerne eller deres arbeidsgivere.  Mikrobloggen Twitter har etablert seg som en viktig ny kanal de siste par årene.

Både UiO og HiOA er teknisk sett til stede på Facebook, Flickr og Twitter. Men de som har tenkt å avgjøre disse sakene bør kanskje sørge for selv å bli synlige på det sosiale nettet, slik vår bloggende UiO-rektor og vår tvitrende statsminister er det.

Ressurser

Noen UiO-blogger

Noen HiO-blogger

Plinius

4 kommentarer »

  1. Ja veldig enig. Den opne kjeldekode programvaren WordPress burde vere eit sjølvsagt val.

    WordPress har enormt med mulegheiter også. UiO sitt institusjonelle arkiv var også heimesnikra, men det er klart at ein eller to personar ikkje har den kapasiteten som Dspace har med eit stort antal utviklarar frå dei definitivt sterkaste vitskapelege miljøa i verda. Og veldig viktig: Dei programvarene som er så heldige å verte utvald av dei store amerikanske forskningsfonda har vorte vurdert av dei miljøa som sorterar forkskningsprospekter på dei beste universiteta i verda. Den kompetansen som desse forskningsfonda stiller med er det ingen andre som kan måle seg med. Her står det ikkje på pengane heller, men pengane brukast med fornuft likevel.

    Det er ikkje noko godt teikn å vere tregare enn Utanriksdepartementet når det gjeld openheit. Administrasjonen på HiOA bør tenkje over akkurat det. Jonas Gahr Støre skreiv fylgjande 8. juli 2011:

    «Norsk utenrikspolitikk har tradisjonelt hatt noen få, men klare hovedlinjer. I lange perioder har norsk politikk ”ligget fast”, som f.eks. nøytralitetspolitikken frem til krigen og alliansepolitikken i tiden etterpå. Bred enighet har preget feltet helt opp til våre dager, og konsensus hatt forrang fremfor debatt. Enighet om de store linjene er bra, det gir trygghet ute og forutsigbarhet hjemme.

    Men i en verden som preges av raske endringer stilles det nye krav til utenrikspolitikken. Evnen til å være fleksibel, til å prioritere, og til å tenke nytt, se etter nye kontakter og partnerskap, gå nye veier på et godt etablert verdigrunnlag. Da trenger vi og er helt avhengige av debatt og meningsmangfold, et åpent, kritisk ordskifte, der tradisjonell tenkning utfordres. Slik kan vi hele tiden teste om det vi gjør er riktig.»

    Kommentar av Pål M. Lykkja — tirsdag, oktober 11, 2011 @ 10:59 am

  2. Anton Havnes, som sitter i styret for HiOA, har et godt og fyldig innlegg i Debattforum for tilsette ved HiOA. Han sier bl.a.

    • Man må ”grave” på HiOA-veven for å finne denne [Debattforum ..] og (noen få) andre debattstrenger. Det er beklagelig.
    • En av de sakene som jeg markerte da jeg stilte til valg var at jeg ville arbeide for mer egnete fora for kritisk debatt
    • Jeg mener debatt bør opp på siden og markeres tydelig.
    • Det må være plass til ytringer som tar initiativ, debattinnlegg som førsteoppslag.
    • Jeg etterlyser prioriteringen av sakene, og jeg etterlyser en oppsøking av de store temaene for HiOA

    Til slutt, dette er en sak som jeg kommer til å melde inn for HiOA-styret til styremøtet i november.

    Kommentar av plinius — tirsdag, oktober 11, 2011 @ 4:18 pm

  3. No har også politiet byrja å twittre 🙂 så det er vel stadig fleire som ser fordelane i å opne opp for meiningsytringar. http://nrkbeta.no/2011/10/12/twitterpolitiet/

    Kommentar av Pål M. Lykkja — torsdag, oktober 13, 2011 @ 4:12 pm

  4. «Social media has changed the old-fashioned rules of diplomacy, a senior US State Department advisor on social media told aspiring diplomats in Geneva today. The established rules of decorum and etiquette are giving way to a more interactive, less hierarchical system. »

    http://www.ip-watch.org/weblog/2011/10/06/a-us-look-at-the-new-digital-diplomacy/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ip-watch+%28Intellectual+Property+Watch%29

    Kommentar av Pål M. Lykkja — torsdag, oktober 13, 2011 @ 4:21 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: