Plinius

onsdag, oktober 26, 2011

P 153/11: Lær av universitetene – unntatt Tromsø

Filed under: debatt — plinius @ 8:58 pm

I debattsaken bør HiOA lære av universitetene i Oslo, Bergen og Trondheim.

 • I Oslo har rektor egen blogg – og oppfordrer til debatt på bloggen. Universitets nettavis redigeres etter Redaktørplakaten og skal gi stort rom for debatt og toveis-kommunikasjon.
 • I Bergen skal universitet fremme «saklig og fri informasjons- og opinionsformidling, også når synspunkter som kommer frem i enkelte spørsmål ikke deles av UiB-ledelsen.»
 • I Trondheim har rektoratet opprettet en felles blogg.  Ledelsen ønsker å «bidra til enda større åpenhet og debatt omkring organisasjon og ledelse så vel som mer fagspesifikke tema.»

Tromsø er mer lukket. Rektoratet har en felles blogg uten kommentarmulighet. Bloggen brukes som megafon.

Studentavisa Utropia har imidlertid kommentarknapp. Fakultetet for naturvitenskap og teknologi har flere ganger prøvd å få Avdeling for utdanning (UTA) til å innføre kommentarmulighet, slik at studentene kan gi tilbakemeldinger.

Ressurser

Plinius

Dokumentasjon

Universitetet i Oslo

 • Rektors blogg. Gode kommentarmuligheter – og oppfordring til debatt.
 • Universitetets nettavis (Uniforum) redigeres etter Redaktørplakaten.
 • Kommentarfunksjonen på Universitas.no [studentavisa] er til for å gjøre det å skape og delta i debatt rundt artiklene vi skriver så enkelt som mulig.

Universitetet i Bergen

På høyden. Nettavis for Universitetet i Bergen

 • Redaktøren for På Høyden skal alltid ha pressens ideelle mål for øye.
 • Redaktøren skal ivareta ytringsfriheten og etter beste evne arbeide for det som etter hans/hennes mening tjener UiB-samfunnet.
 • En redaktør forutsettes å dele UiBs grunnsyn og formålsbestemmelser. Innenfor denne rammen skal han/hun fremme en saklig og fri informasjons- og opinionsformidling, også når synspunkter som kommer frem i enkelte spørsmål ikke deles av UiB-ledelsen.
 • På Høyden har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk.
 • På Høyden skal informere om det som skjer i universitetssamfunnet. Dette innebærer også å belyse kritikkverdige forhold.

Universitetet i Trondheim (NTNU)

 • Rektoratets blogg.
 • Fra 2010 vil rektoratet ha en felles blogg for synspunkter, refleksjoner og orienteringer.
 • Vi håper med dette å gi et innblikk i hva NTNU-ledelsen er opptatt av, og bidra til enda større åpenhet og debatt omkring organisasjon og ledelse så vel som mer fagspesifikke tema.
 • Vi vil også gjerne høre dine synspunkter!
 • Bruk kommentarfeltet for å bidra til debatt og dialog.
 • Blogg til dekanen ved Medisinsk fakultet

Universitetet i Tromsø

Universitetet i Stavanger

 • Debattside. Livlige meningsutvekslinger. Hundre og tre innlegg og 169 svar de siste tolv månedene (som innbefattet en valgkamp og intense diskusjoner om ny direktør + lekkasje av innstilling). UiS har litt over tusen ansatte.
 • Samleside for blogger med tilknytning til UiS

Universitet i Agder

 • Debattforum. Tjueto innlegg og 35 svar de siste tolv månedene (som innbefattet en valgkamp og skarpe diskusjoner om fusjon med HiT). UiA har litt over ni hundre ansatte (Wp)
 • UiA-bloggere

Universitetet i Nordland

 • Dekanatet ved Handelshøgskolen i Bodø (som inngår i UiN) har hatt egen blogg. Tonen er åpen og avslappet:

Dekanatet ved HHB går av 31. juli. Bloggen tar dermed pause til nytt dekanat er på plass.

Det er tilsatt ny dekan ved HHB; Svenn Are Jenssen overtar roret den 1. august. Hvem som blir prodekaner er i skrivende stund ikke avklart. Dette bestemmer den nye dekanen.

 • Vi har blogget de siste to årene, og har kun mottatt positive kommentarer på det – selv om det har blitt få diskusjoner.
 • Tror dette har gjort HHB mer åpen og troverdig.
 • I tillegg har vi tatt i bruk Facebook, og vi er sikre på at internettbasert kommunikasjon vil prege akademia stadig sterkere i fremtiden.
 • Vi overlater herved bloggen til det nye dekanatet, og håper de velger å fortsette denne måten å kommunisere på.
 • Takk for oss!  Frank, Jan Oddvar og Frode.
Se også

Høgskolen i Oslo og Akershus

Andre høyskoler

2 kommentarer »

 1. Du savner kommentarmuligheten på HiO.no.

  Jeg hørte en gang noen uffe seg over hvor mye mindre flatterende som ble skrevet i kommentarfeltet der. Det gjør seg jo ikke når familiens skittentøy henges ut for alles beskuelse.

  Men så er det jo noen muligheter rundt dette så klart. De fleste aviser jeg leser har kommentarene skjult bak en knapp som heter «kommentarer». Da sees de bare av de interesserte. Og er man interessert i å høre skittkasting, så kan man alltids få høre skittkasting. Bare et spørsmål om innsats.

  Noe annet er kulturkonflikten. Noen holder Ordet hellig. Særlig er Det Skrevne Ord hellig. Man setter på «trykk» bare det som er ferdig og kvalitetssikret.

  Andre er vant til å skrive først og lese gjennom etterpå. Skjødesløs behandling av informasjon. Jeg tilhører de sistnevnte. For mange tilhører den første kategorien. Mange, mange flere som befinner seg midt i mellom burde ta ordet.

  Kommentar av mrTengel (@mrTengel) — tirsdag, november 1, 2011 @ 9:18 pm

 2. Hei og takk for kommentar.

  Innenfor et faglig miljø som HiOA tror jeg ikke det er spesielt vanskelig å få til en akseptabel diskusjonskultur. Det gjelder hovedsaklig å bruke de mange verktøyene som finnes for å sile kommentarer – og å bruke litt tid på ordstyring og veiledning.

  Det er f.eks. mulig å si: den første gangen en person (dvs. en epostadresse) kommenterer, må kommentaren godkjennes av bloggeier/debattredaktør. Deretter kan de publiseres umiddelbart – men dette er å oppfatte som et (lite) priviligium som kan trekkes tilbake (evt. for en periode) ved klare overtramp. Rask publisering er imidlertid ønskelig, siden det stimulerer til å delta.

  Erfaringene fra universitetene i Oslo og Bergen er nok ikke at det blir for mye og for voldsom debatt – men heller for lite og for forsiktig – i forhold til det vi ønsker når vi inviterer til fagdebatt. Forøvrig finnes det mange eksempler på institusjoner som får dette til – slik Dag Jenssen også nevner.

  Hvis vi kombinerer erfaringskunnskap med faglige prinsipper – og litt politisk filosofi a la Habermas – tror jeg HiOA kan komme noen skritt videre. Men vi bør nok ha en nettavis som følger Redaktørplakaten (eller noe liknende), som jobber journalistisk og som har det å fremme debatt som en av sine målsettinger.

  Kommentar av plinius — tirsdag, november 1, 2011 @ 10:41 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: