Plinius

tirsdag, november 1, 2011

P 156/11: Novembertall fra NB

Filed under: statistikk — plinius @ 9:07 pm

NB-statistikken har kommet.

I første omgang er det tallene fra folke-, skole-, fylkes- og fengselsbibliotek som er lagt ut. Tabellene er de «gode» gamle, men NB varsler at mer tidsmessige produkter kommer.

Besøk og utlån

For å tolke bibliotektallene, bør vi se på dem over tid. Den nettbaserte statistikken går tilbake til 2002. Diagrammet viser at utlånet nådde toppen i 2004, sank til 2007 – og har holdt seg noenlunde jevnt siden da. Det synkende besøket – en nedgang på fjorten prosent på de fem siste årene er mer urovekkende.


Siden dette er brutto utlån (inkl. fornyinger), kan nok nettoutlånet ha sunket noe  mer. For å vite om dette stemmer , må noen (og det blir neppe Plinius) se nærmere på tidsrekkene fra de bibliotekene som nå rapporterer netto utlån.

Besøkstallene er også litt problematiske, siden så mye som 32 bibliotek ikke har rapportert. Disse bibliotekene har ca. tre prosent av det samlede utlånet (lettere å telle opp i tabellen enn befolkningen). De tre største er Hamar, Askim og Ås.

Produktivitet

Det andre diagrammet viser at det jeg kaller «produktivitet», altså hvor mye tjenester bibliotekene produserer for hver krone (i faste priser), gikk litt opp fra 2002 til 2005. Deretter har den sunket. Denne utviklingen skyldes i hovedsak to faktorer:

  • synkende besøk – de røde stolpene over
  • en markant økning i lønnsutgiftene pr. innbygger – den gule linjen under

Bibliotekene har (i likhet med de fleste sektorer) hatt en solid økning i de samlede lønnsutgiftene (justert for inflasjon). Dette skjer samtidig med en nedbemanning: antall årsverk pr. 10,00o innbyggere har sunket med godt over ti prosent fra 2002 til 2010.

Medieutgiftene har  sunket fra 2002 til 2010.

Note

Alle tall for lønnsutgifter, medieutgifter og (dermed) produktivitet er korrigert for inflasjon ved bruk av konsumprisindeksen.

Ressurser

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: