Plinius

fredag, november 11, 2011

P 165/11: Universitetsstrategi: hvor foregår debattene?

Filed under: debatt, HiOA — plinius @ 6:20 pm

Høgskolen i Oslo og Akershus har vedtatt å satse på universitetsstatus.

Håpet er å komme i mål innen 2014.

Samtalene om universitetsstrategi føres i mange ulike kanaler. Jeg har prøvd å kartlegge de viktigste arenaene for offentlig debatt. Noen diskusjoner dreier seg spesielt om høyskolens valgmuligheter. Andre tar for seg mer generelle problemer, konflikter og muligheter i høyere utdanning.

Seminarserien

Rektoratet har startet opp en møteserie. Første møte ble arrangert 27. oktober. Det neste holdes 16. november. Rektor – håper seminarrekken kan bidra til en bred, kritisk og åpen diskusjon knyttet til det fremtidige universitetets profil og hva det vil innebære av utfordringer for det nåværende HiOA.

Sentrale dokumenter forut for seminarene er høyskolens strategidokument og den omfattende rapporten til SPS-professor Anton Havnes. Strategien prioriterer alle gode saker – og dermed ingen. Rapporten antyder at det kan bli vanskelig å realisere den anbefalte koplingen mellom teori og forskning, på den ene siden, og utdanning (på alle nivåer), praksis og arbeidsliv, på den andre.

Intervjuer på nettsidene til HiOA

Studentene

Studentparlamentets blogg

Facebook

Universitas

Artikler om Akademia – med debatthaler. For eksempel:

Høyskolens blogg for de ansatte

Universitet – men hva slags. Tema opprettet av nettredaksjonen.

Innlegg i perioden 21.10-12.11:

Fagblogger

Bjørn Smestad er en av de ytterst få ansatte ved HiOA som skriver hyppig, grundig, reflektert og åpent om fagpolitiske spørsmål.  Det har han gjort i flere år – i bloggen Lærerutdanneren Bjørn. Disse innleggene gir et unikt innblikk i det faglige og politiske dagliglivet ved et annet fakultet (tidligere avdeling) enn mitt eget.

HiOA er en virksomhet som alle andre, med den vanlige blandingen av engasjement, tilhørighet, samarbeid, spenninger og konflikter.  Sentrale dokumenter har en tendens til å glatte over alle slike ujevnheter. De oversettes til utfordringer (som alle står klar til mestre …) og dilemmaer (som diskuteres inntil alle er enige …).

Bjørn beskriver dagliglivet på jobben slik at jeg kjenner meg igjen. Jeg håper han blir lest av sine kolleger i nærmiljøet. Jeg har aldri sett at noen i høyskolens sentrale ledelse eller kommunikasjonsavdeling har kommentert hans innlegg, eller for den saks skyld nevnt hans blogg.

Se også:

SPS-kronikker

Svært mange bidrag til denne kronikkserien virker relevante – jeg har forsøkt å velge bort noen:

2011

2010

2009

2007

2006

2005

Universitetet i Oslo

Uniforum. Nettavis for Universitetet i Oslo. Mange relevante artikler, f.eks.

Se generelt Nettsider under http://www.uniforum.uio.no med emneord «Universitetspolitikk»

Forskerforbundet

Forskerforum skriver hyppig om universitets- og høyskolepolitikk.

Se også

Andre

Her finnes det selvsagt mye mer enn jeg har tid til å søke opp. I Aftenposten er f.eks. debattredaktør Åmås svært opptatt av disse spørsmålene – og ganske kritisk til universitetsambisjonen.

Note om offentlighet

Noen samtaler og arenaer er klart ikke offentlige. Det gjelder f.eks. personlige samtaler, vanlig saksbehandling og lukkede møter (som direktør- og dekanmøtene ved HiOA og de fleste møter på fakultet- og instituttnivå).

Andre kan ha en halv-offentlig karakter. Det gjelder f.eks. åpne styremøter og fakultetsstyremøter, åpne arkiver og komiteer med partsrepresentasjon. Det betyr at publikum i og for seg har adgang til det som blir sagt eller skrevet, men at det ikke er lagt til rette for aktiv deltakelse.  Samtalene og dokumentene er tilrettelagt for en engere krets – ikke for en opplyst offentlig debatt. De som vil sette seg inn i prosessene, må bruke mye tid for å finne fram til og bearbeide materialet.

Ressurser

Plinius (november)

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: