Plinius

lørdag, november 19, 2011

P 172/11: Nasjonalbibliotekets bruk av sosiale medier

Filed under: debatt — plinius @ 5:51 pm

Plinius mener NB-bloggen bør brukes aktivt – fra begge sider.

Derfor var det hyggelig å se at informasjonsdirektør Ingjerd Skrede (15.11) svarte på mitt innlegg om «utlysningssaken» (4.11.). Ola Eiksund kommenterte Skredes svar 17.11 – og nå har også jeg gjort det.

Bildet – copyright Ketil Born.

Ingjerd (bildet) sa blant annet:

  • Det vil være en avveining i det enkelte tilfelle om det skal legges ut et svar på en epost på Biblioteknorge-lista, eller om saken vurderes slik at den bør gjøres tilgjengelig for flere enn medlemmene av en epostliste.
  • NBbloggen ble opprettet blant annet fordi en slik informasjonskanal ble etterlyst. Nye blogger kan ta tid å etablere, men vi forsetter arbeidet med å gjøre den kjent.
  • NBblogg er en av mange blogger hos Nasjonalbiblioteket.

Ola svarte: Det burde ikke være et enten eller når en stilling som stabsdirektør lyses ut – selvsagt skal NB nå ut bredere enn bare biblioteksektoren med en slik utlysning, men hvorfor ble den ikke OGSÅ sendt ut på biblioteknorge. 

Jeg er selvsagt enig i dette. En utlysning av en helt sentral stilling for folkebibliotekene blir godt synlig på postlisten.

Gode råd

Det bildet NB gir av sin mediestrategi kan virke litt gammelmodig. Her skjer det mye på kort tid. Kommunikasjonsrådgiver Kjell Brataas i Nærings- og Handelsdepartementet har nylig formulert en serie gode råd til offentlige etater om bruk av sosiale medier.

Det er, som Ola Eiksund sier, en fordel å være aktiv på flere ulike kanaler samtidig: egne nettsider, blogg, Twitter, YouTube, SlideShare, flickr og epostlistene. Min personlige erfaring på nettet de siste ti årene støtter opp om dette.

Samtalens makt

NB har fått en posisjon med mye makt og mye ansvar i det norske bibliotekfeltet. Det stiller samtidig nye krav til kommunikasjonsformene. Aktiv deltakelse på biblioteknorge-lista vil fortelle miljøet at NB er lett å kontakte og lett å snakke med.

Poenget er ikke primært å informere – vi oversvømmes av informasjon. Poenget er å føre fornuftige (dvs. resonnerende) samtaler om spørsmål som er viktige for bibliotekmiljøet.

Dansen går

Jeg registrerer at NB-bloggen ble opprettet fordi noen utenfor NB ba om det.

Det er ikke det beste utgangspunktet. Blogging bør komme fra hjertet – eller i hvert fall skyldes en indre overbevisning om at dette er viktig i dagens Norge. Blogging krever utholdenhet – for det kommer ikke mange kommentarer selv om man skriver så mye og så godt man bare orker.

Debatt får man stort sett bare når man egger til motsigelse – ikke når man følger den trygge og brede landevei. Å skrive på nettet er å danse med med leserne – enten de nå er ulver eller lam

Men det er likevel bra å ha begynt, slik at Ola og Plinius både kan svare og bli synlige i NBs eget forum. Bloggen er et skritt i riktig retning – mot den frimodige offentlige debatten som alle bibliotek ønsker seg og arbeider for. Det at NB nå har mange blogger, er betryggende. Jeg ser fram til en oversikt over disse.

Ressurser

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: