Plinius

mandag, november 28, 2011

P 178/11: Innovasjon betyr endring i praksis

Filed under: debatt, HiOA — plinius @ 9:18 am

Høgskolen i Oslo og Akershus bør ha en innovasjonsstrategi.

Skal en slik strategi ha noe mening, må den beskrive dagens situasjon empirisk, vurdere høyskolens positive og negative sider når det gjelder å støtte innovasjon, og analysere morgendagens muligheter – alt med et kjølig blikk .

Hittil har HiOA (og HiO) konsentrert seg om FoU. Når konkrete mål settes opp, forsvinner U-en. Det som teller er publiseringspoengene – som er statens forsøk på å måle forskningsproduksjonen ved å telle antall fagfellevurderte publikasjoner. Jo flere publikasjoner, jo bedre. Planøkonomiens problemer har begynt å melde seg.

Horizon 2020

Også EU merker dette. EUs 8. rammeprogram – Horizon 2020 – legger større vekt på innovasjon enn tidligere. Dette er et rammeprogram for forskning og innovasjon. Forskning må i større grad resultere i noe anvendbart, det snakkes om innovasjon i full bredde, Pengemengden er økt fra 50 til 80 milliarder euro, (Svenn-Åge Dahl, direktør for Forskningsadministrativ avdeling ved UiB). Kilde

Jeg ser dette som del av en kollektiv læringsprosess. EU har lenge hatt verdens største programmer for forskning og utvikling. De har blitt løpende evaluert fra starten av.

Noe av det EU har lært er at prosjekter må kombineres med tverrgående formidling og samarbeid. Hvis ikke, blir kunnskapen værende i prosjektet. Ny kunnskap sprer seg sjelden i fagmiljøene ved sin egen kraft.

Nå har EU oppdaget at heller ikke dette er nok. Forskningsbasert kunnskap generer ikke nye produkter og prosesser av seg selv. Forskere drives av forskningsmotiver. Straks de har hentet ut faglig anerkjennelse og publiseringspoeng, haster de videre til neste prosjekt. Selv helt vanlig formidling til publikum er et ork for de fleste. De vil forske, forske, forske ….

Innovasjon må enten bygges inn fra starten av – eller koples opp mot prosjekter og programmer før de er avsluttet.

Tusen kroner pr. hode

Åtti milliarder euro er et stort beløp: omtrent ett tusen kroner for hver eneste innbygger i EU. EU satser mye på store europeiske forskningsprogrammer.  Universitets- og høgskolerådet tviler på om dette er en fornuftig strategi:

I land utenfor Europa, for eksempel USA, er det ikke overgripende forskningsstrategier som har ført til nyskaping, men initiativer fra enkeltstående miljøer og grupperinger. Europa ligger langt etter USA i evnen til å omsette forskning til innovasjon (Universitets- og høgskolerådet)

Samfunnsvitere og humanister er skeptiske til den tunge teknisk-naturvitenskapelige satsingen.

Over 21.000 personer i samfunnsvitenskapelige og humanistiske (SSH) forskningsmiljøer har signert et åpent brev til EU-kommisjonær Máire Geoghegan-Quinn. I brevet ber de om at det må inkluderes et «betydelig og uavhengig SSH-sentrert forskningsprogram» i Horizon 2020. Til dette programmet vil de ha et budsjett på 5 milliarder euro.

Ressurser


Reklamer

3 kommentarer »

  1. […] P 178/11: Innovasjon betyr endring i praksis. Innovasjon må kreves. Forskning fører bare til mer forskning. […]

    Tilbakeping av P 15/12: Prøve, dele, grave « Plinius — torsdag, februar 2, 2012 @ 3:28 pm

  2. […] P 178/11: Innovasjon betyr endring i praksis […]

    Tilbakeping av P 2/13: Fagbibliotekene ser framover « Plinius — søndag, januar 20, 2013 @ 3:21 pm

  3. […] P 178/11: Innovasjon betyr endring i praksis. Innovasjon må kreves. Forskning fører bare til mer forskning. […]

    Tilbakeping av P 33/13: Frisk debatt med Frode | Plinius — fredag, september 13, 2013 @ 3:04 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: