Plinius

torsdag, januar 12, 2012

P 5/12: Statistikk i Telemark

Filed under: statistikk — plinius @ 12:24 am

Interessen for statistikk vokser.

De fleste bibliotekarer er lite vant til å argumentere ut fra tall. Tidligere møtte de heller ikke krav om å gi økonomiske eller statistiske begrunnelser for virksomheten. Men nå øker presset. Forvaltning og politikere tar ikke lenger folkebiblioteket for gitt. De vil vite hva biblioteket bidrar med. Og helst i form av tall.

Totak i Telemark.

Telemarksbiblioteket arrangerte årets første statistikkurs på Porsgrunn bibliotek mandag 9. januar. Vi gjennomførte innføringskurset Start med statistikk (SMS).  SMS er en praktisk innføring i praktisk bruk av statistikk. Kurset kombinerer korte foredrag, diskusjoner, gruppesamtaler og praktiske øvelser med regneark er en viktig del av kurset.

Døråpner

Dette grunnkurset er tenkt som en “døråpner”. Jeg sammenlikner det med en guidet tur for turister som har kommet til en storby  som Paris eller Roma for første gang i sitt liv. Det er veldig mye man kan se og gjøre. Det er ingen grunn til at alle skal besøke de samme butikkene, spasere i de samme parkene og spise mascarpone og froskelår  i de samme elegante restaurantene. Men alle kan ha nytte av å vite som finnes i byen – av butikker, parker og haute cuisine.

Grunnkurset forteller deg hva som finnes – og viser deg hvordan du kan gå videre på egen hånd. Det går også an å følge opp med mer spesialisert veiledning.

Vi avsluttet med en runde om hvordan bibliotekene kunne bruke det de nå hadde startet på. Det var bred enighet om at lokalt samarbeid i faglige nettverk var tingen. Det jobbes ikke så rent lite med statistikk i ulike bibliotek rundt om i Norge. Men det meste skjer i det skjulte. Ikke fordi virksomheten er hemmelig, men fordi bibliotekene ikke er vant til å dele denne typen erfaringer med andre bibliotek.

Nettet har gjort det lett å publisere. Hvis bibliotekene blir flinkere til å legge ut sine tall og sine analyser, kan de lære av hverandre. Da bør vi tenke leking og læring, beta og sandkasse – ikke fint og flott og faglig perfekt.  Buskerud har startet sitt regionale statistikknettverk. Det viktigste er å komme i gang. Jeg håper Telemark blir det neste.

En lengre versjon av denne bloggposten finnes på Samstat.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: