Plinius

søndag, februar 12, 2012

P 22/12: Nytt høyskolesenter i Sandvika

Filed under: HiOA — plinius @ 11:24 pm

HiOA satser ekspansivt i Bærum.

Fra høsten 2013 skal HiOA tilby desentralisert utdanning av sykepleiere, vernepleiere og førskolelærere i nye lokaler i Sandvika. Det kan bli snakk om ett tusen studenter etter hvert. Bærum presenterer tiltaket slik:

Kunnskapskommunen Bærum

Studenter og andre kunnskapstørste flytter inn i Kunnskapssenteret høsten 2013.

Rådmann Marit Langfeldt Ege sier kommunen vil få en effektiviseringsgevinst ved å samlokalisere egne enheter med eksterne aktører. Gjennom etableringen av Kunnskapssenteret vil kommunen være sikret høgskoleutdanning til sine ansatte. I tillegg vil etableringen gi et lokalt høgskoletilbud til Bærumsungdommen.

Allerede fra høsten 2011 etablerer Høgskolen i Oslo [her glemte nok journalisten å ta med Akershus] vernepleierutdanning, førskolelærerutdanning og praktisk pedagogisk utdanning i Malmskrivergården. Senere er aktiviteten planlagt utvidet til å omfatte sykepleierutdanning og lærerutdanning.

– Plasseringen er viktig for framtidig rekruttering i Bærum, samtidig som det gir et høgskoletilbud i innbyggernes nærmiljø. Dette vil bidra til å profilere Bærum som en kunnskapskommune, sier Langfeldt Ege.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Bærum kommunale voksenopplæringssenter (VBVO), kommunens kurs- og konferansesenter, Musikk- og kulturskolen, Flyktningekontoret og Folkeuniversitetet Øst flytter inn. I tillegg vil det være plass til fagskoleutdanning, Utviklingssenter for hjemmetjenester, Seniorakademiet, kommunens lederskole, Mølla kompetansesenters utdanning «Systematisk jobbcoaching» og karriereveiledning.

For Plinius, som samarbeider mye med Drammen, minner dette en god del om Papirbredden og Drammen kommunes sterke kunnskapsstrategi. Kommunene i nærheten av Oslo vil ikke bli rene «sovebyer» – og ser muligheter for lokale kunnskapsindustrier.

Som romeriking (øvre) og gammel bæring appellerer dette til mine regionale instinkter.

Tusen studenter

Midt i november, forteller våre nettsider, hadde rektoratet og høgskoledirektøren møte med ordførere, rådmenn og administrative ledere fra Oslo og Akershus-regionen.

Rådmann i Bærum, Marit Langfeldt Ege, var invitert til å holde en innledning om forventninger til høgskolen, og presenterte planene om Kunnskapssenteret som vil stå ferdig i Sandvika høsten 2013.

– Her kommer det til å være 1000 studenter, og bakgrunnen for etableringen er et ønske om et tettere samarbeid med universitets- og høgskolemiljøet. Vi forventer at høgskolen bidrar til å utvikle fleksible utdanningstilbud tilpasset kommunens behov og økonomi, sa hun.

Langfeldt Ege påpekte at kommunen har 12000 ansatte og et enormt rekrutteringsbehov.

– I forbindelse med samhandlingsreformen må vi ta over mange av de oppgavene som sykehusene i dag har, og vi må utdanne helsepersonell til å kunne mestre de faglige utfordringene. Der er vi ikke i dag, understreket Langfeldt Ege.

– Vi er interessert i å få til et tettere samarbeid for å utdanne flere sykepleiere. Praksisplasser er en stor utfordring for oss, spesielt innenfor helse, sa rektor Toverud Jensen.

Lokalavisa er også begeistret. I september 2010 skrev Asker og Bærums budstikke:

Få studentene til Sandvika

I over ett år har lokalene som er kjent som Trygdegården i Sandvika sentrum stått tomt. På tross av attraktiv beliggenhet glimrer potensielle leietagere altså ved sitt fravær. Tomme lokaler bidrar til å befeste inntrykket av gamle Sandvika som en spøkelsesbydel og er ikke heldig for Bærums hovedstad. Derfor er planene som onsdag ble lansert i Budstikka den beste Sandvika-nyheten på svært lenge.

Sterke krefter på eiersiden i Entra og ved Høgskolen i Akershus ønsker sammen med Bærums rådmann å fylle bygget med studenter. De vil gjøre Sandvika til et lokalt kunnskapssenter. … Togstasjonen ligger under ett minutt unna, og Sandvika kan tilby et urbant miljø med både kafeer og handlemuligheter rett utenfor døren. …

Ikke bare er et kunnskapssenter i Sandvika vinn-vinn for kommunen og høyskolene. Den kanskje aller største vinneren vil være Sandvika sentrum. Å få inn hundrevis av studenter vil skape nytt liv i sentrumsgatene og gjøre byen langt mer attraktiv og pulserende. Dette kan gi positive ringvirkninger for både kafeer og butikker ikke bare i gamle Sandvika, men på begge sider av elven. Bærums politikere fikk kritikk for ikke å ha kjempet nok for å beholde BI i Sandvika. Da de forsvant til Nydalen mistet Sandvika en dimensjon.

[Politikerne]  subsidierer allerede høyskolens husleie på Fornebu, og denne støtten bør videreføres og kanskje endatil økes for å få dette kunnskapssenteret på plass. Sandvika er perfekt for studentene, og et kunnskapssenter er perfekt for Sandvika.

Dette var lederen i Budstikka 29. september. På det tidspunktet var det altså HiAk som var på banen.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: