Plinius

torsdag, mars 15, 2012

P 41/12: Trygg trafikk

Filed under: statistikk, trafikk — plinius @ 1:52 pm

Statistikkarbeid er kunnskapsarbeid.

Bildet: Pål Ødemark og kultursjef Jorunn Larsen

Det nytter ikke å slurve, slumse og synse seg framover. Skal statistikken bli et viktig redskap for bibliotekarer, må arbeidet med tallene gjøres skikkelig.

Det betyr ikke å bruke kompliserte formler og modeller. Storparten av den induktive statistikken, med sine nullhypoteser, normalfordelinger, T-tester og konfidensintervaller, har nesten ingen verdi i praktisk bibliotekarbeid.  Det bibliotekarer trenger, er grunnleggende ferdigheter i deskriptiv statistikk – kombinert med litt innsikt i utvalgsmetodikk.

Utvalgsteori dreier seg om metoder for å hente inn opplysninger om en populasjon (f.eks. alle bibliotek, alle brukere, alle bøker – av interesse) uten å måtte undersøke hver enkelt enhet (bibliotek, bruker, bok). Utvalgsteorien, som er en del av den induktive statistikken, har mange fallgruber. De fleste som prøver å bruke den i praksis, gjør feil på feil. Men disse feilene er så utbredt i den vanlige faglitteraturen at ingen protesterer. Min amerikanske kollega Ray Lyons er et lysende unntak.

Men faglig kritikk biter knapt på de dårlige statistiske vanene som har etablert seg i mange praktiske og samfunnsfaglige miljøer. I Samstat starter vi heller i den motsatte enden, ved å bygge ut enkle, solide og mer forståelige arbeidsformer.  De tverrgående trafikktellingene (TTT), som vi har utviklet de siste seks-sju årene, er et konkret eksempel. Dette arbeidet har nå kommet over i en ny fase.

Statistikknettverket i Buskerud 

Statistikknettverket i Buskerud startet opp høsten 2011. Den første praktiske oppgaven nettverket har gått løs på, er å gjennomføre en serie trafikktellinger etter TTT-metoden.  TTT er i utgangspunktet en standardisert metode for å samle inn data om brukeratferd – altså hva brukerne gjør på biblioteket – som er enkel nok til at bibliotekene selv kan foreta tellingene.

Selve innsamlingsmetodikken er nå godt etablert. Men databehandlingen har hittil ikke vært like standardisert – eller strømlinjeformet. Inspirert av Buskerud har jeg nå utviklet en praktisk modell for å gjennomføre selve databehandlingen på en måte som både er systematisk og tidsbesparende. Det første biblioteket som har gjennomført tellingen er Nedre Eiker, med støtte fra NB og med biblioteksjef Pål Ødemark som primus motor.

På (det åpne) regnearket Trafikk. Nedre Eiker. Februar 2012 finner du nå et gjennomarbeidet eksempel på data-analyse fra dataregistrering til produksjon av diagrammer. Denne modellanalysen er (i mine øyne) en viktig milepæl i arbeidet med å styrke bibliotekenes evne til å dokumentere, presentere og analysere sin egen virksomhet.

Lenkene nedenfor gir mer informasjon om den aktuelle tellingen, om statistikknettverket i Buskerud og om TTT som metode.

Ressurser

  • Trafikktelling. I Statistikk i praksis (e-bok). Innføring i metoden.

Bloggposter 2012

Statistikknettverket

1 kommentar »

  1. […] Du kan lese mer om nettverket i bloggposten Trygg trafikk. […]

    Tilbakeping av ST 30/12: Aktivitetsstruktur. Øvre og Nedre Eiker. « Samstat — lørdag, april 7, 2012 @ 5:51 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: