Plinius

søndag, april 1, 2012

P 46/12: Hundre millioner til lærebøker

Filed under: smil, Uncategorized — plinius @ 10:26 pm

Statssekretær Kyrre Lekve varsler nye oppgaver for bibliotekene.

Departementer har vært bekymret tilgangen på norske lærebøker. Tellekantsystemet premierer bare forskningslitteraturen. Interessen  for å skrive lærebøker, som ikke gir publiseringspoeng, har derfor begynt å synke. «Hittil har vi bare klart å måle produksjonen av forskningslitteratur», sier Lekve til NRK. «Vi hadde i grunnen gitt opp å utvide systemet. Men nå trenger vi en helt ny generasjon av digitale læremidler – ikke bare lærebøker.»

Lekve viser til at det internasjonale bibliotekmiljøet har utviklet mål for digital bruk av elektronisk litteratur [han tenker  nok på COUNTER]. Departementet satte ned et ekspertutvalg, som har foreslått å lage en egen indeks for bruk av digitale læremidler.

Den nye indeksen (DILLER) skal utvikles og driftes av biblioteksektoren. Forlag og forfattere som vil delta, må registrere sine publiserte læremidler, med nettadresse, i DILLER. I motsetning til CRISTIN, som bare fanger opp publisering, vil DILLER måle faktisk bruk av læremidlene. – «Dermed unngår vi noe som er et voksende problem i forskningsmiljøet», sier Lekve, – «at staten betaler for publisering av artikler som ingen leser».

Høsten 2012 blir et prøvesemester. Ordningen innføres i full skal fra 1. januar 2013. Den skal administreres av Universitets- og høgskolerådet som får midler til et eget prosjektsekretariat under UHR-B. Regjeringen vil sette av 5 mill. kroner til utviklingsarbeidet og 100 mill. kroner til forlag og forfattere for bruk av innmeldte læremidler i 2013.

1 kommentar »

  1. Good one, Tord!
    Eia var vi der 😉

    /Kari

    Kommentar av Kari Frodesen — søndag, april 1, 2012 @ 11:35 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: