Plinius

søndag, juli 29, 2012

P 49/12: Feriebøker

Filed under: bøker — plinius @ 1:32 pm

En ferieuke med holmer, hav og horisont gjorde godt.

Og bøker.

Facing Mount Kenya hadde jeg kjøpt i Nairobi, under SCECSAL-konferansen. Kenyatta skrev denne avhandlingen på trettitallet, om sin egen etniske gruppe, med Malinowski som veileder. Teksten er dels tradisjonelt akademisk, dels en idyllisk beskrivelse av samhold og solidaritet og dels et angrep på kolonimaktens selvgode uvitenhet.

Solidariteten var ikke bærekraftig. Kenyatta ble Kenyas første president. Han etterlot seg en søkkrik familie og en splittet stat. Dagens uroligheter har en enkel forhistorie. Kikuyuene beriket seg og de andre skjøvet til side. I kolonitiden hadde britene tatt det beste landet. Nå gikk det til Kenyattas allierte.

Charles Darwin

Jeg har alltid likt Darwin. Han var ikke biolog eller forsker i moderne forstand, men naturforsker (naturalist) av den gamle skolen: glad i å observere både planter, dyr og landskap; uendelig flittig; ubegrenset nysgjerrig.  Etter fem års jordomseiling med Beagle stiftet han familie, slo seg ned på landet et godt stykke utenfor London og bearbeidet det gigantiske materialet han hadde samlet.

Heldigvis hadde han arvet nok til å leve godt av rentene. For helsa var skral. Han holdt seg unna de fleste faglige og sosiale sammenkomster. De førte bare til dagers eller ukers utmattelse: svak mage, kraftig hodepine, elendig søvn. Men arbeidet fortsatte: utallige eksperimenter med planter, frø og insekter; mikroskopering og artsbestemmelser, omfattende lesing og flittig skrivearbeid. Han var spesialist på detaljer – samlet biller i tusentall og skrev en mektig avhandling om rur.

Han utformet den grunnleggende teorien for hvordan den biologiske verden har utviklet seg – the best theory ever created har den blitt kalt – ved alltid å stille spørsmål ved sine egne og andres teorier.  Første skritt var å forlate ideen om artenes uforanderlighet. Men andre vitenskapsfolk hadde også tenkt slik. Det Darwin gjorde var å begrunne utviklingslæren. Han jaktet på moteksempler. Han angrep motstanderne der de var sterkest. Da Origin of species endelig ble utgitt (1859), var grunnmuren solid.

Hundre og femti år senere (2012) er det fortsatt stor motstand mot Darwin’s dangerous idea (Dennett). En mekanistisk forklaring på livets utvikling er ubehagelig for mange. Noen må sitte bak kulissene og trekke i trådene – i det minste en gang i blant. Darwin hadde brukt et halvt liv på å arbeide seg fram til sine konklusjoner. Hvis Gud styrte utviklingen, skrev han, måtte han også ha skapt insekter som la sine egg i kroppen til andre insekter – slik at de kunne spise opp verten innenifra …

Fanon og Judt

Boka om Darwin sto i hyllene på feriestedet – i skjærgården utenfor Kragerø. Der fant jeg også Frantz Fanon: et stort navn i sekstiårene og nærmest glemt i dag. Biografien er like mye samtidshistorie, med Fransk Vest-India og deretter Algeriekrigen i sentrum. Det politiske landskapet minner om dagens konflikter i Syria, Afghanistan og Libya: raseriet, opprøret og den hule retorikken som skal maskere gruppeinteressene.

I sin glimrende bok forsøker historikeren Tony Judt å opptre som intellektuell, altså å resonnere klart og prinsippielt om politikk. For en naivitet, tenker de fleste politikere. Debatter er midler til å vinne makt for meg selv og min gruppe. Dersom mine argumenter er svake, lar jeg bare være å svare.

Ressurser

Plinius

Bøkene

  • Kenyatta, Jomo. Facing Mount Kenya. The Tribal Life of the Gikuyu. New York: Vintage, 1965. – 328 pp.
  • Darwin, Francis. The Life of Charles Darwin. Twickenham: Senate,  1995 (1902). – 348 pp.
  • Francois, Etienne und Hagen Schulze. Deutsche Erinnerungsorte. Dritter Band. München: C.H.Beck, 2009. – 784 s.
  • Judt, Tony; with Timothy Snyder. Thinking the Twentieth Century. London: Heinemann, 20121. — 414 pp.
  • Macey, David. Frantz Fanon. A Life. London: Granta, 2000. – 640 pp.
  • Næsbø, Jo. Gjenferd. Oslo: Aschehoug, 2011. – 456 s.
  • O’Brian, Patrick. Toktet til Mauritius. Oslo: Oktober, 2006. – 335 s.

 

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: