Plinius

lørdag, mai 11, 2013

P 14/13: Stormuftien og høyskolen

Filed under: debatt — plinius @ 11:04 am

Islam Net HiOA har søkt om å bli godkjent som studentforening ved HiOA.

Vår nye nettavis Khrono har sørget for å publisere søknaden. Den gir verdifull informasjon om organisasjonens målsetting, kultur og arbeidsformer. I en kristen kulturkrets kan man snakke om evangeliene, treenigheten, Abraham og de sju dødssynder uten at folk ser rart på deg. Dette er jo barnelærdom.

Islam er kommet for å bli i Europa. Derfor er det nyttig å bli kjent med deres barnelærdommer. Ta lov og rett. Islam Net legger stor vekt på samhold i forhold til islamsk lov:

Islam Net HiOA skal ikke delta i arbeid som kan føre til splittelser blant muslimer. Det innebærer bl.a. at ingen lovskole skal prioriteres overfor en annen. Arrangementer skal heller ikke være ekskluderende overfor andre godkjente lovskoler.

Styremedlemmer i Islam Net HiOa kan ikke uttale seg mot grunnprinsipper i islam som godtas av den muslimske majoriteten.

Det innebærer bl.a. at en ikke kan være motstander av lærde som Abu Haneefa, Ahmad ibn Hanbal, Malik ibn Anas, Muhammad ibn Idris as-Shafi’i, Taqi ad-Din Ahmad ibn Taymiyyah, Muhammad Nasiruddin al-Albani, Abd al-Aziz ibn Abd Allah ibn Baaz osv

Hva innebærer dette? De fire første er tidlige muslimske rettslærde og grunnleggere av hver sin juridiske skole.

 • Abu Haneefa (699-767; grunnlegger av Hanafi-skolen)
 • Ahmad ibn Hanbal (780-855; Hanbali-skolen )
 • Malik ibn Anas  (c. 711-795; Maliki-skolen)
 • Muhammad ibn Idris as-Shafi’i  (767-820; Shafi-skolen)

De fire skolene skiller seg ikke vesentlig fra hverandre. De har ulik tyngde i ulike land, men anerkjenner hverandre som legitime. Taqi ad-Din Ahmad ibn Taymiyyah (1263–1328), var også en ledende jurist. At Islam Net også nevner to moderne rettslærde, er imidlertid interessant.

al-Albani

Muhammad Nasiruddin al-Albani (1914-1999), sier Wikipedia, angrep islamsk fanatisme, konservatisme og sensur («the stifling of free thought and inquiry»). Han kritiserte de fire juridiske skolene og hadde et komplisert forhold til salafistene (som tar islams tidligste tider som ideal).

Stormuftien av Saudi-Arabia

Den siste på listen, Abd al-Aziz ibn Abd Allah ibn Baaz (1910-1999), var i mange år den ledende juristen i Saudi-Arabia.  I 1966 angrep han universitetet i Riyadh for vranglære. Riyadh hevdet nemlig at jorda går rundt sola.  Ibn Baaz var æresrektor (chancellor) av det Islamske universitet i Medina fra 1970 til 1975 og direktør for forskningsavdelingen fra 1975.

In 1982, sier Wikipedia, publiserte Ibn Baaz en bok om solsystemet. Her gjentok han påstanden fra 1966 om at sola går rundt jorda. Men selv om jorda sto stille i verdensrommet, kunne den kanskje snurre? «In 1985, he changed his mind concerning the rotation of the earth … when Prince Sultan bin Salman returned home after a week aboard the space shuttle Discovery to tell him that he had seen the earth rotate.»

Ibn Baaz ble utnevnt til stormufti av Saudi Arabia i 1992. Dette er den høyeste rang (som er noe annet enn beslutningsmyndighet) i islamsk rettsvesen.  I denne rollen hadde han også overordnet ansvar for vitenskapelig forskning og juridiske utalelser. Ibn Baaz var konservativ og samtidig tett knyttet til kongedømmet. Dette førte til konflikter. Han aksepterte utstasjonering av amerikanske tropper i Saudi-Arabia i 1991. Han støttet Oslo-avtalen, noe som ble fordømt av Osama bin Laden.

Det hjelper ikke å påby enighet: politiske begivenheter skaper stadig nye splittelser.

Godkjenning

Islam Net HiOA er ingen stor gruppe.  I søknaden står det at foreningen har ti medlemmer, hvorav tre aktive. Ti-femten prosent av studentene ved HiOA, det vil si rundt to tusen personer, er muslimer.

Ut fra det (lille) jeg vet om organisasjonen, vil jeg gå inn for godkjenning.  Samtidig bør foreningens uttrykte ønske om dialog og kunnskaper tas på alvor.

Det åpne diskusjonsforumet til Islam Net er en uvant blanding av autoritetstro, forvirring, tvil og sunn fornuft. Bokstavtro kristne og ortodokse jøder resonnerer ofte på samme måte.  Men vi tar dem sjelden på alvor. De får holde på med sitt i sin egen lille boble. I Norge er disse gruppene små og ubetydelige.

Islam er på frammarsj og fortjener dagslys, utfordringer og veloverveide svar.

Ressurser

Postene P 14/13 og P 15/13 er også publisert som kronikk i høyskolens nettavis Khrono.

VEDLEGG

Islam Net ble grunnlagt 2. oktober 2008 og er en av landets største muslimske frivillige organisasjoner i Norge. Islam Net har mer enn 2000 medlemmer og flere tusen tilhengere på facebook. Organisasjonen har fire avdelinger, hvor hovedkontoret til Islam Net er i Akershus og lokallagene «Islam Net Student Oslo» på Høgskolen i Oslo, «Islam Net Student Tromsø» på Universitet i Tromsø og «Islam Net Bodø» i Bodø.

For at vi alle skal kunne leve i et mangfoldig felleskap basert på respekt, toleranse og forståelse er det viktig å ha tillitt til hverandre. Dette kan vi mye lettere oppnå om vi forstår hverandres synspunkter og meninger. Islam er verdens mest misoppfattede religion. På grunn av enkeltpersoners handlinger er verden under inntrykket av at Islam fremmer terrorisme.

Mangel på kunnskap og dialog er årsaken til at mange fortsatt tror at Islam er en kvinneundertrykkende religion.

Islam Net

2 kommentarer »

 1. […] P 14/13: Stormuftien og høyskolen. […]

  Tilbakeping av P 15/13: Vitenskap i Saudi Arabia | Plinius — søndag, mai 12, 2013 @ 9:53 am

 2. kitchenware And candybars Acoustic

  P 14/13: Stormuftien og høyskolen | Plinius

  Tilbakesporing av kitchen remodeling — søndag, desember 17, 2017 @ 11:30 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: