Plinius

onsdag, juni 19, 2013

P 30/13: Faglig kitsch

Filed under: debatt — plinius @ 12:47 pm

Elisabeth Eide kommenterte nylig mitt innlegg om instituttsektoren. Hun skrev:

Det må da henge sammen med at mange av instituttene produserer rapporter på oppdrag – som ikke nødvendigvis havner i publiseringssystemet…?

Dette er også min arbeidshypotese: at institutter som driver FoU på oppdrag i liten grad har tid til å skrive mer akademiske artikler i tillegg. Oppdragsgiverne dekker det koster å gjennomføre undersøkelser og å rapportere tilbake, men har ingen direkte interesse i publisering rettet mot andre forskere. I noen sammenhenger, – som kartlegging av mulige ressurser (olje, mineraler) – snarere tvert i mot. Det Staten «betaler» for publiseringspoeng er kanskje 10% av det produksjonen koster.

Jeg ser gjerne at det publiseres flere gode og relevante fagartikler. Men dagens system virker mer som et løp der alle som fullfører får premie. I kunst snakker man om kitsch, fiduskunst eller rett og slett juggel.

Faglig kitsch er masseproduserte artikler som likner på vitenskap, men som har liten verdi og faglig kvalitet.

Forholdene varierer mellom fagområdene. Kortere praksisfag er nok spesielt utsatt. Deres tyngde ligger i den kyndige utøvelse, som ikke gir poeng i det nye systemet. Det vi ikke kan måle, kan vi jo heller ikke belønne, sier forskningsforvalterne. Elle melle er mye lettere. Men masseprodusert amerikansk sosiologi, fordelt på så mange artikler som mulig for å oppnå tenure, har samme karakter. Jo flere malerier, jo flinkere maler.

Plinius har skrevet en god del om forholdet mellom teoretisk og praktisk arbeid gjennom årene, med bibliotekfaget som hovedeksempel.  Her er tre bloggposter fra 2008:

Historie, statsvitenskap, litteratursosiologi og hermeneutikk er utmerkede disipliner. Alle kan bruke biblioteket som tema. Men de akademiske fagartiklene (inkludert mine egne) blir lite lest og lite brukt. Forståelsen kan alltid økes. Men skal bibliotekforskningen begrunne sin eksistens med noe mer enn «dypere forståelse» av bibliotek, bør den sette klare spor etter seg i praksisfeltet.

2 kommentarer »

  1. […] P 30/13. Faglig kitsch. In Norwegian […]

    Tilbakeping av PL 24/13: Real science and its shadow | Plinius — onsdag, september 25, 2013 @ 10:25 pm

  2. […] P 30/13: Faglig kitsch. Pliktløp for akademikere. […]

    Tilbakeping av P 45/12: Faglig frihet ved HiOA? | Plinius — mandag, oktober 7, 2013 @ 11:36 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: