Plinius

torsdag, september 12, 2013

P 32/13: Brukerundersøkelser og bibliotekanalyse

Filed under: kunnskapsbasert praksis, statistikk — plinius @ 10:43 am

I går arrangerte Telemark fylkesbibliotek dagskurs om brukerundersøkelser. Vi var elleve på laget + kursholder (Plinius).

Bildet: Studenter ved Mykolas Romeris-universitetet i Vilnius. Bildet ble brukt i øvelsen om systematisk observasjon. TH (CC)

Både i Norge og i utlandet møter bibliotekene økende etterspørsel etter systematisk dokumentasjon.  I folkebibliotekene er det kommunene som stiller krav. I fagbibliotekene er det moderinstitusjonene.

Sterke og svake sider

Kurset var spesielt beregnet på bibliotek som blir bedt om å gjennomføre brukerundersøkelser. Jeg prøvde å gi deltakerne en forståelse av de sterke og (spesielt) de svake sidene ved dagens undersøkelser.

Dagens situasjon er ganske spesiell. Kommunene har kastet seg over brukerundersøkelser for å finne ut hvor tilfredse innbyggerne er med ulike kommunale tjenester.  Men de som foreslår, utformer og tolker slike undersøkelser har som oftest for lite kunnskap om statistikk og sosiologi til å gjøre dette på en fornuftig måte. De er heller ikke klar over sin mangel på kunnskap. Derfor blir resultatene lite troverdige.

Dette gjelder undersøkelser som ser på den enkelte kommune. De store nasjonale brukerundersøkelsene om kultur- og mediebruk, som Statistisk Sentralbyrå gjennomfører, holder høy kvalitet. Det samme gjelder innbyggerundersøkelsene fra Difi, som startet opp i 2010.

Men i kommunen kan bibliotekene bli pålagt å samle inn data på måter som ikke gir solid informasjon. De misvisende opplysningene går deretter inn i de kommunale beslutningsprosessene. Dette er åpenbart uheldig.

Bestillerkompetanse

Det viktigste bibliotekene kan gjøre akkurat nå, er å skaffe seg bestillerkompetanse. Et dagskurs kan gi dem deltakerne kunnskap

 • til å forstå noen av de grunnleggende svakhetene i dagens system
 • til å planlegge egne undersøkelser i samarbeid med en erfaren fagperson
 • til å lese mer om brukerundersøkelser på egen hånd (i tekster som er skrevet for bibliotekarer)

Noen av de største bibliotekene, som Deichmanske, Bergen Offentlige og Bærum, har i dag ansatte som jobber med kvantitative data (statistikk, brukerundersøkelser, bibliotekanalyse) som en av sine hovedoppgaver.  De mindre bibliotekene kan ikke spesialisere seg på samme måte.

Faglig veiledning

Faglig veiledning tar tid. Mange bibliotek tilbyr advokatvakt. Der kan du få gratis veiledning av en jurist i en halv time. Men skal du ha hjelp og støtte gjennom en mer omfattende prosess, må du engasjere en advokat.

Det samme gjelder systematisk innhenting og bruk av data. Skal det store flertall av norske folkebibliotek få den faglige støtten de trenger – eller kommer til å trenge – på dette området, trenger de en fagperson som kan bistå over tid.

De kommersielle konsulentene blir for dyre. Fagbibliotek kan kanskje finne støttespillere i moderorganisasjonen. Men når det gjelder folkebibliotek (og skolebibliotek) må nok fylkesbibliotekene trå til. Hvert fylke, tenker jeg, bør i hvert fall ha en person med bibliotekanalyse som sentral oppgave.

Vi som driver med statistikk i Samstat gir selvsagt gjerne råd om statistikk og brukerundersøkelser. Ta gjerne kontakt, på e-post, telefon eller i kommentarfeltet, hvis det er noe du lurer på. Men hvis det blir behov for bred, omfattende og langvarig veiledning, må vi sende stafettpinnen videre.

Ressurser

 • Den som søker finner. Nyttig, fyldig og velskrevet brukerundersøkelse (dybdeintervjuer) fra norsk fagbibliotek (NTNU) (Sentio, 2010)

Plinius

Dagsplan
Brukerkunnskap

 • Hva ønsker biblioteket å vite om brukerne? (20 min i små grupper)
 • Hva skal kunnskapen brukes til? (15 min i plenum)
 • Hva koster det – i tid og penger – å skaffe seg kunnskap? (15 min i plenum)

Hva slags kunnskap trenger bibliotekledere? 
(smågrupper + plenum)

Øvelser i systematisk observasjon 
(trafikktelling)
Verktøykasse for brukerundersøkelser 
(foredrag med spørsmål underveis)

kommunale verktøy

 • bedrekommune.no. Kommunenes sentralforbund (KS)
 • Norsk kulturindeks. Telemarksforskning
 • KOSTRA. Statistisk sentralbyrå

nasjonale verktøy

 • Innbyggerundersøkelsen. Difi
 • Kulturbarometeret. Statistisk sentralbyrå
 • Mediebarometeret. Statistisk sentralbyrå

utvalg og populasjon

 • om korrekt og effektiv bruk av data

Øvelser med utvalgsdata

2 kommentarer »

 1. […] P 32/13: Brukerundersøkelser og bibliotekanalyse […]

  Tilbakeping av P 10/14: Bokfylket Rogaland | Plinius — søndag, juni 15, 2014 @ 1:05 pm

 2. […] P 32/13: Brukerundersøkelser og bibliotekanalyse […]

  Tilbakeping av P 11/14: Feltkunnskap og bestillerkompetanse | Plinius — mandag, juni 16, 2014 @ 8:48 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: