Plinius

torsdag, juni 26, 2014

P 12/14: Maraton i motbakke

Filed under: Uncategorized — plinius @ 7:44 pm

Høyskolen sliter i motbakke. Khrono anbefaler samling i bånn.

HiOA klarer seg nok, siden den er landets største institusjon for yrkesrettet høyere utdanning. Men utviklingsstrategien bør åpenbart justeres.

Maraton på flatmark er krevende nok.  Maraton i motbakke blir for tungt for en organisme som fortsatt er nokså løst koplet.

Flere kulturer

Khrono poengterer at «to – om ikke flere – ulike kulturer skal smelte sammen og bli til èn.» Jeg vil spisse dette. Universitetet som vinker i det fjerne er ikke motiverende nok for denne nyslåtte alliansen av to høyskoler, fire fakulteter og et trettitalls utdanninger som fortsatt husker (og savner?) sin gamle uavhengighet.

Og kultur er viktig. Organisasjonskulturer er rotfestede vurderingsmønstre og væremåter.  Kultur spiser strategi til frokost.

Vi bør ikke overdrive enhetligheten. Organisasjoner er ikke sømløst integrerte systemer. De er grupper av mennesker, som samarbeider og slåss, innenfor en felles ramme, for å realisere noen viktige oppgaver.

Normal uenighet

Hva disse oppgavene faktisk er, og hvordan de bør løses,  er det normalt uenighet om. Høyt oppe i skyene er alle enige: studenter skal studere, lærere skal undervise og administrasjonen skal forvalte. Men straks vi blir konkrete, forsvinner enigheten. Hvor mange timer i uka? Hvor mye undervisning og hvor mye FoU? Hvor mye utvikling og hvor mye forskning?

Og ikke minst: hvem bestemmer hva?

NOKUTs analyse er skrevet i forvaltningens vanlige fremmedgjørende språk. Men analysen er viktig og (ut fra egen erfaring) korrekt. NOKUT påpeker at høyskolen undersøker og diskuterer mange spørsmål som angår kvalitet (les: produksjon). Men den benytter ikke data operativt.  Kunnskapen stopper i komiteene.

Motstanden er konkret. Praksis fortsetter som før.

Bismarck & Co

På 1800-tallet trengte det delte Tyskland femti år, en jernkansler og en krig med Østerrike for å stable en moderne nasjonalstat på plass.  Men konfliktene fortsatte innenfor keiserrikets rammer.

Mennene bak høyskolens samling, Jan Grund i Akershus og Åsulv Frøysnes i Oslo, var av mildere støpning enn Bismarck. Men i likhet med sin prøyssiske kollega var de langsiktige, systematiske og realistiske strateger.  Frøysnes og Grund anerkjente, respekterte og utøvde makt.  I samspill med de valgte lederne klarte de å forene de to høyskolene, selv om motstanden – spesielt i Oslo – var stor.

Jeg sier dette som ros, ikke som kritikk. I dagens høyskole snakkes det mye om kvalitet og dannelse, men pent lite om politikk og makt. Jeg ser for meg en operasjonssal der leger og sykepleiere er utstyrt med polvotter. Forvaltningen tør knapt ta i maktbegrepet med en ildtang.  Det svekker mulighetene for realistiske analyser og relevante debatter.

Politiske ledere

Dette er en del av høyskolens – og forøvrige hele den offentlige forvaltnings – problem. Våre administrative og faglige ledere har makt og utøver makt.   Makten følger med oppdraget. Det er derfor vi har ledere og ikke løpegutter og løpejenter.

Men i norsk kultur, og ennå mer i kvinnekulturen, er realistiske samtaler om makt nærmest tabu. Likhet, frihet og brorskap har blitt til likhet, snillhet og konsensus.

Det bærer ikke langt i motbakke.  Problemene vi møter er ikke spesielle for HiOA. De løses ikke ved sosiale tiltak. De dreier seg ikke om forvaltning, men om politikk.

Politisk enighet oppstår ikke ved korrekte vedtak i forvaltningsapparatet. Hvis vi ikke kan diskutere uenighet, og ikke anerkjenner motsetninger, kan vi heller ikke hamre ut bærekraftige strategier.

For administrative sjefer er det fristende å kritisere uenighet, spesielt hvis den blir synlig utad.  Men fornuftige ledere aksepterer uenighet – så bra at du mener noe annet! – fordi synlig uenighet gir rom for kollektiv læring.

Lojalitet er en byråkratisk – men ikke en akademisk – dyd.

 

 

2 kommentarer »

  1. […] P 12/14: Maraton i motbakke […]

    Tilbakeping av P 13/14: Khrono på banen | Plinius — lørdag, juni 28, 2014 @ 9:57 am

  2. […] P 12/14: Maraton i motbakke […]

    Tilbakeping av P 14/14: Papirmølle på tomgang | Plinius — søndag, juni 29, 2014 @ 1:14 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: